Általános cikkek irodalmi radar

Irodalmi radar

sonnyK | 2008. december 08. |

A televíziós műsorszerkesztők nyílván arra gondoltak, hogy karácsonyi vásárlás, készülődés közepette felesleges az ilyesmire fogékony nézők erősen leszívott agyát irodalmi vonatkozású műsorokkal még jobban megterhelni. Az biztos, hogy ezen a héten sem a tévé fogja megszabni a napirendünket.

Hétfőn az m1-en szokás szerint lehetetlen időpontban Nyugat 100, amelynek alcíme Ugat a Nyugat. Az adásból megtudhatjuk, hogyan állították pellengérre a kortársak a Nyugat legendás íróit, állítólag mindez vicces lesz, állítólag. Csak győzzük kivárni a 23 órát. Hétfőn lesz még egy nagy-nagy klasszikus a Filmmúzeumon, Hamlet, Sir Laurence Olivier értelmezésében, én soha nem kedveltem, de egyszer látni kell, például most 21:00-tól. Keddtől csütörtökig tartanak még Zsivágó doktor kalandjai a Duna TV-n, 19:00-kor kezdődnek az epizódok, csütörtökön finis!

Kapaszkodjanak meg, egészen péntekig semmi értékelhető nem fog kijönni a dobozból. Pénteken aztán újra lesz Azazel, a második résszel az m2-n 21:00 órától. Belenéztem az első részbe, volt benne kis humor, de nem volt annyira lebilincselő, lehet, hogy a második rész betalál? Szombaton az m2-n délután 13:55-kor kezdődik A különc című tévéfilm, ami egy szabadságharcos sztori, a forgatókönyvet Illyés Gyula jegyzi. Vasárnap még mindig m2, János vitéz az 1938-as verzió 18:30-tól, a forgatókönyv írásba még Heltai is beszállt, én most Iluskára hívnám fel a figyelmet, akit a zseniális Dayka Margit alakít. Délután azért a Dunán lesz még érdekes, Otthonod a kávéház című sorozat 16:15-től, irodalom csak kevés, de legalább érdekes. Ennyit a tévéről.

A rádió
ban most is jobban bízhatunk. Ebédidő környékén naponta 13:04-től a Kossuthon a Rádiószínházban Pest és a nők című műsor lesz a hétköznapokon. Sok mindent nem lehet róla kideríteni, de annyi bizonyos, hogy ez is a Nyugat-tematikába illeszkedik. Esténként 20:04-től ugyancsak a Kossuthon Rádiószínház minden este, én hármat emelnék ki a műsorsávból, elsőként kedden Csuromné istenkáromlását, Pap Károly művének feldolgozását. Szombaton Déry Tibor művészete lesz a dokumentumműhely témája, vasárnap pedig az Éjszakai állatkert című antológiából hallgathatunk meg részleteket, ez speciel már 21:00 órakor kezdődik. A Bartók sem marad rest, sugározzák az irodalmi műsorokat serényen az éterbe bele. Hétfőn mindjárt Jókai színművének, a Keresd a szívednek rádióváltozatát hallhatjuk 21:15-től. Kedden 20:20-tól előbb Yeats verseiből, később, 21:40-től Pierre de Ronsard verseiből hallgathatunk meg egy csokornyit. Versekből szerdára is jut még, Molnár Piroska kedvenceiből olvas fel 20:30-tól. Mikor már azt gondolnánk, hogy itt az audiovizuális média elfeledte a szülinapos Tandorit, akkor vasárnap 11:24-től a Bartók leadja a mester A nagy gombfocitorna című mesejátékát, szerintem tök véletlenül.

Persze önök ne feledjék: Tandori éppen ma 70 éves, lesz is a jeles alkalomból felolvasás ma délután 17:00-tól a PIM-ben. Születésnap más is lesz a héten, most ünnepli ugyanis a Nyitott Műhely 9.-et, szerdán ünnepelhetnek velük. Csütörtökön az Írók Boltja felé vehetjük az irányt, ahol A Szépírók Társasága – A könyv utóélete című sorozatban ezúttal horvát-magyar felolvasásra, beszélgetésre kerül sor, 16:00 órától. Ugyancsak csütörtökön Pécsett ÉS-est lesz 19:00-tól.

Aki interneten vadászna irodalomra, annak most a poemhunter oldalt ajánlanám, ahol angolszász költők verseit olvashatjuk számolatlanul, életrajzokkal, szóval szuper.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.