Íme a legjobban kereső írók

.konyvesblog. | 2013. augusztus 13. |

eljames.jpg

Egy olyan exkluzív klubba, mint amilyet a legkelendőbb könyveket író (vagyis a legjobban kereső) szerzők alkotnak, nem könnyű bekerülni. Ha nem olyan műfajban írsz, ami széles körben népszerű, akkor akár el is felejtheted a listát. De még az sem garancia, ha bestsellereket írsz. A klubtagok közül sokaknak már évtizedek óta bebetonozott helyük van, ilyen "örökös tag” például Danielle Steel és Stephen King. Mindketten 1947-ben születtek, és 1973-ban jelentették meg első regényüket, előbbi a Going Home-ot, utóbbi a Carrie-t. Steel vagyona jelenleg az ötödik, Kingé pedig a tizedik helyre elég. Íme a lista arról, mennyit kerestek az írók 2012 és 2013 júniusa között.

Ki más állhatna az első helyen, mint a nő, akinek könyve széthulló házasságokat mentett meg, és aki miatt nők milliói néznek másképp az ezüst nyakkendőre. E.L. James 95 millió dollárral tanyázik a lista élén. Sikerét a Twilightnak köszönheti, Stephenie Meyer vámpírjai előtt tisztelegve írta meg ugyanis a Master of the Universe-t, amit a nagyvilág A szürke ötven árnyalataként ismerhetett meg. A fan-fiction oldalaktól legalább olyan rövid és nem túl göröngyös út vezetett a világhírig, mint amilyet Anastasia Steele tett meg, míg végre megérkezett Mr. Grey ágyába. A siker kulcsa az e-könyv változat volt, így a tisztes háziasszony sem kényszerült arra, hogy diszkréten újságpapírba csomagolja a bizsergető olvasmányt.

Második helyre James Patterson került, tavaly megkeresett vagyona 91 millió forint. Őt csak egy olyan gyors lecsengésű, de hasonló regének sokaságát a világra szabadító jelenség taszíthatta le a trónról, mint a lakossági erotika. Patterson a jövő évet valószínűleg már ismét a csúcson zárja. Amerikában minden tizenhetedik eladott keménykötésű könyv a Maximum Ride vagy a Witch & Wizard-sorozat tagja, Patterson pedig nem csak a felnőtt thrillerek, hanem a young adult-könyvek között is kezdi átvenni a hatalmat.

A YA elég kifizetődő, így harmadik helyre Suzanne Collins került, bár ő már "csak" 55 millióval büszkélkedhet. Az éhezők viadala-trilógia tette igazán gazdaggá, pedig előtte már megjelentette az ötkötetes The Underland Chroniclest is.

collins.jpg

A főleg tévés személyiségként ismert Bill O’ Reilly 28 millió forinttal büszkélkedhet. Az írói áttörést a Killing Lincoln című történelmi regény hozta meg számára. Mivel a gyilkolászás elég jól fizetett, megírta a Killing Kennedyt, ami megjelenése után rögtön el is foglalta a  New York Times bestseller-listájának első helyét. (A másodikra a Killing Lincoln került.) A következő áldozat Jézus lesz.

A több mint negyven éve a pályán lévő Danielle Steel (aki még mindig kap szexista megjegyzéseket) az ötödik helyen áll. A 128 saját kötettel rendelkező, átlagosan évi három regényt megjelentető írónő könyveiből eddig 600 milliónál is több fogyott.

steel.jpg

Jeff Kinney helyét, és 24 millió dollárját az Egy ropi naplója biztosította. A sorozatnak jelenleg hét része van (háromból film is készült), a nyolcadik idén novemberre várható. A The Third Wheel című hetedik részből tavaly több mint 1,4 milliót adtak el.

Janet Evanovich szintén 24 millió dollár szerencsés tulajdonosa. Az írónő azzal motiválja magát az írásra, hogy már azelőtt elkölti az összes pénzét, mielőtt újra megkeresné. Imád vásárolni, hősnője, a detektív Stephanie Plum pedig annyira népszerű, hogy egy ideig még biztosan nem lesznek anyagi gondjai.

evanovich.jpg

23 millióval nyolcadik helyezettünk Nora Roberts, aki mostanában az e-könyvek koronázatlan királynője címet is magáénak tudhatja. 2012-ben 3,2 milliót adott el belőlük, többet, mint bárki, akit nem E. L. Jamesnek hívnak.

Dan Brown csak a kilencedik helyre fért fel, bár 22 millióval neki sincs oka panaszra. Az Inferno az idei év első felének legjobban fogyó könyve volt, ám 369 000 eladott példánnyal meg sem közelíti elődei, A Da Vinci-kód és Az elveszett jelkép sikerét.

brown_1.jpg

Stephen King 20 millióval zárja az első tízet. A búra alatt című regényéből készült sorozat hamar a tévénézők kedvencévé vált, és nemsokára érkezik A ragyogás folytatása, a Doctor Sleep.

A tizenegyedik helyre Dean Koontz (20 millió) állhat, könyveiből több mint 450 millió fogyott. Őt John Grisham (18 millió) követi, akinek tizennyolcadik, The Racketeer című jogi thrillerje 2012 második legjobban fogyó keménykötéses könyve lett. Új regénye, a Sycamore Row, októberben érkezik. A szintén jogászból íróvá avanzsált David Baldacci (15 millió) vagyonát 26 darab bestsellere biztosította.

baldacci.jpg

Rick Riordan (14 millió) mitologikus young adultjai tavaly 5,6 millió példányban fogytak, a három legjobban fogyó gyerekkönyvből kettő volt az övé. A valaha előkelőbb helyet elfoglaló J. K. Rowling (13 millió) bevétele most a tizenötödik helyre volt elég.  

jkrowling.jpg

Jövőre valószínűsíthető az előrelépés, mert az álnéven írt The Cuckoo's Calling a keménykötéses könyveknél, az Átmeneti üresedés pedig a papírkötéses szekcióban birtokolja az első helyet. A listát George R. R. Martin (12 millió) zárja. Tavaly ő adta el a legtöbb papírkötést (E. L. James után persze), de ha előrébb akar kerülni a listán, új regényével kicsit jobban kell iparkodnia.

Forrás: Forbes

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.