Így mulatnak az írók

.konyvesblog. | 2013. november 28. |

be0020711.jpgCapote a legendás Black and Withe Ballon

Truman Capote-ról két dolog jut először az eszünkbe. A Hidegvérrel című monumentális tényregény, és az íróbőrbe bújt partiállat. Az excentrikus írót úgy kezelte az akkori közvélemény, mint egy igazi celebet, Capote pedig csillogó partijaival rá is játszott erre. Valahogy mindig úgy helyezkedett, hogy rá is jusson a reflektorfényből. Sőt, rá jusson a legtöbb. A reflektorfény pedig soha nem volt annyira nyilvánvaló, mint 1966. november 28-án, a New York-i Plaza Hotelben Capote fekete-fehér partiján, a Black and White Ballon.

A vendéglistára olyan nevek kerültek, mint Jackie Kennedy Onassis, Frank Sinatra, Mia Farrow, Marlene Dietrich, de ott voltak a Rockefellerek, és a Rothschildok és mindenki, aki számított akkoriban.

normanmailer.jpgÍgy mulat egy Norman Mailer

37231193.jpgMia Farrow és Frank Sinatra

Bár New Yorkban már akkoriban is zajlott az élet, a Black and White Ball még az állandó partidömping ellenére is a város egyik legnagyszabásúbb, legfényűzőbb eseményének számított, az írók pedig celebekként, pohárral a kezükben vetették bele magukat a nyüzsgésbe. (Kivéve talán Harper Leet, Capote hűséges barátját, aki távol tartotta magát mindenféle pucctól és báli ruhától.) Az estéről szól Deborah Davis Party of the Century, vagyis Az évszázad partija című könyve.

koktélpartigeorgeplimptonnál1963.jpgKoktélpart a Plimpton-rezidencián 1963-ban

Capote-hoz hasonlóan a Paris Review alapítója, George Plimpton is tudta, hogyan kell összehozni egy igazán jó bulit, bár ő sokkal kisebb tételben játszott. Nála nem voltak arany gyertyatartók, vagy patakokban folyó Taittinger pezsgő, sokkal inkább kellemes hangulatú házi- vagy irodai bulik - mikor megjelent egy új lapszán, vagy a magazinhoz közelálló író publikált egy könyvet. Vagy ha épp ahhoz volt kedve.  Egy 2013-ban bemutatott dokumentumfilm, a Plimpton! Starring George Plimpton As Himself bepillantást enged ugyan a legendás összejövetelekbe, de hogy miről is ment a csevej egy-egy ilyen alkalommal, az akár több filmet és könyvet is megérne.

De Capote és Plimpton előtt is volt két ember, akik tudták, hogyan kell megtölteni egy szobát a legjobb társasággal. Alice B. Toklas és Gertrude Stein. Párizsi szalonjukban (27 rue de Fleurus) a legkiválóbb elmék adták egymásnak a kilincset, Pablo Picassotól James Joyce-on át  F. Scott Fitzgeraldig. De Virginia és Leonard Woolf, John Maynard Keynes és Ernest Hemingway is felbukkant az asztaluknál. Lettünk volna légy annak a szalonnak a falán!

stein-gertrude.jpgAlice B. Toklas és Gertrude Stein

Forrás: Flavorwire

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.