Általános cikkek harrypotter hogyvolt

Hogy volt?! Az első három Harry Potter

m.anna | 2007. július 19. |
Annyira nem emlékszünk a korábbi részekre, hogy kénytelenek voltunk elővenni a fiatalabb rokonokat, akik elmondják nekünk, hogy volt az első három rész. Persze, utána lecsekkoltuk az emlékeiket, és kijavítottuk őket, ebből is látható, hogy még a rajongóknak is nehéz visszaemlékezni.

Eszter, 15 éves, régebben nagyon szerette a HP-t, most már vannak fenntartásai, de a befejezésre ő is nagyon kíváncsi. Az egész sorozatot végigolvasta néhány évvel ezelőtt.

Emese, 12 éves, HP-rajongónak, de nem fanatikusnak vallja magát. Ő is olvasta az egészet, némelyik kötetet többször is, hogy ne felejtse el a történteket a hetedik rész megjelenéséig.

Hát, lássuk:

Harry Potter és a bölcsek köve, ahogy Eszter elmesélte:

Harry egy árva gyerek (azért árva, mert Voldemort, minden idők legnagyobb feketemágus megölte a szüleit, de csodával határos módon vele nem bírt), ezért elviszik a nagynénjéhez, aki elég rosszul bánik vele (az egész család szadista és kispolgári). Ha jól emlékszem, kilenc éves korában (tizenegy) leveleket kap, hogy felvették egy iskolába, ahova nem is jelentkezett. Majd egy óriás (félóriás, Hagrid, Roxfort kulcs és háztájőrzője) jön érte, elviszi Londonba, együtt bevásárolják a varázslóiskolához szükséges kellékeket. Összebarátkozik egy fiúval, Ronnal a vonaton (és egy lánnyal, Hermione Grangerrel). A probléma az, hogy van egy kő, amiből életelixírt lehet szerezni (ez a címbeli bölcsek köve. Nem csak életelixírt, aranyat is), ezt akarja megszerezni Voldemort. Vissza akar térni, mert amikor meg akarta ölni a kis Harryt, elveszítette a testét. A kő ott van a Roxfortban, és Harry meg is védi (a barátai és az iskola igazgatója, Dumbledore segítségével. Fontos eleme a könyveknek, hogy a főhős mindig az erejéhez mért feladatokat old meg, így válik egyre függetlenebbé és felnőttebbé).

Bővebben a Wikipedián>>


Harry Potter és a Titkok Kamrája, ahogy Emese szerint történtek a dolgok:

A Titkok Kamrájába csak Voldemort utódja tud lemenni (nem Voldemorté, hanem Mardekáré. A Roxfortban négy iskolai ház –kollégium- van, ide kerülnek képességeik és tulajdonságaik alapján a gyerekek. Harry és barátai a Griffendél ház lakói, ide főként bátorságuk alapján választotta őket egy elvarázsolt sapka, a Teszlek süveg. A Mardekár házból került ki a legtöbb gonosz varázsló, annak idején Voldemort is ide járt. Ebben a részben a fő probléma a tolerancia, az egymás mellett élés. Mardekár az iskola alapításakor a „tiszta” vérű varázslókat választotta. Az utód feladata a varázslótársadalom megtisztítása lenne), és egy régi naplón (ez Voldemort naplója abból az időből, amikor ő is a Roxfort tanulója volt, és kinyitotta a kamrát) keresztül beszélhet vele. Ginny kinyitja azt a lejárót, és közben megöl, vagy megfagyaszt embereket, vagy ha jól emlékszem, sóbálvánnyá változtatja őket (Ginny Ron kishúga. Valójában nem ő teszi a szörnyűségeket, Voldemort szállja meg, így tud parancsolni a kamra lakójának, egy óriási Baziliszkusznak. Nagy szerencse, hogy nem hal meg senki). Harry és Ron utánaerednek. Harry találkozik Voldemorttal. A segítségére siet egy főnix, ami Dumbledore-é, és segít neki a Teszlek süveg, meg Griffendél kardja is. Így meg tudja ölni a kígyót, a méregfoggal pedig átdöfi a naplót, így Voldemort egyik lelke elpusztul.

Bővebben a Wikipedián>>


Harry Potter és az azkabani fogoly, amit már közösen is alig tudták összehozni:

Jön egy új tanár a Roxfortba, akinek a nevére nem emlékszem (Remus Lupin), kiderül, hogy vérfarkas. Közben az újságok írják, hogy kiszabadult a börtönből Sirius Black (a varázslóbörtönből eddig senki nem tudott megszökni. Black állítólag tizenhárom muglit, varázstalan embert gyilkolt meg fényes nappal a nyílt utcán), mindenki azt hiszi, hogy Harryt akarja meggyilkolni. Kiderül, hogy a Roxfort területén van, egyik éjszaka be is szökik a hálószobájukba. Igazából Ron patkányát akarja megölni, mert az valójában egy ember, aki állattá tud változni. A neve Peter Pettigrew, ő árulta el Harry szüleit (róla is azt hitték, hogy Sirius megölte. De valójában a gyilkosságokat ő követte el, és eltűnt, amikor Sirius, Harry szüleinek legjobb barátja felelősségre vonta, mert elárulta a rejtekhelyüket Voldemortnak.). Kiderül, hogy Sirius Harry keresztapja. Az árulót fel akarják vinni a varázslóbörtön őreinek. De közben éjszaka van, telihold, a tanár átváltozik vérfarkassá, Pettigrew pedig elszökik. Ezek után Siriust kell megmenteni (mivel nincs bizonyíték, nem tudják tisztázni a vádak alól, a varázslóbörtön őrei pedig megfoszthatnák a lelkétől), és sikerül is elmenekülnie. A tanárnak is el kell mennie az iskolából (a szülők miatt, akik nem akarják, hogy egy vérfarkas tanítsa a gyerekeiket).

Bővebben a Wikipedián>>
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.