Általános cikkek programajánló wendy

Hétvégi ajánló: Joyce és üres üvegek

.:wendy:. | 2007. június 15. |

Mielőtt még mindenki hozzáfogna a kiadott hétvégi kötelezők elolvasásához érdemes bevenni pár programot kis táncrendünkbe. Az olvasnivaló meg maradhat vasárnapra.

Hiszen már péntek este, hónunk alá csapva az Ulyssest egyenesen a Petőfi Irodalmi Múzeumba kell, hogy vezessen az utunk, ahol a tavalyi sikerektől felbuzdulva újra Bloomsday-t rendeznek. Összegyűlik a Joyce imádók apraja-nagyja, hogy megemlékezzenek a leghíresebb ír íróról. Az este folyamán Fellegi Ádám és Takács Ferenc cserél eszmét Joyce-ról, és azt megtudhatjuk, miért szereti a nagy írót Esterházy Péter, Békés Pál vagy Parti Nagy Lajos. És mindez még semmi, lesz zene is, és a Károlyi kertben kiállítás nyílik ki másról persze, mint Joyce. - Tehát június 15. péntek, 20.00. Petőfi Irodalmi Múzeum (1056 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.)

Szombaton még mindig a csodás Joyce! Szedjük sátorfánkat és utazzunk el stílusosan Szombathelyre, ahol a pénteki Joyce-élményeket még jobban elmélyíthetjük, hiszen Szombathely is csatlakozott az Ulysses történésének napját megünneplő városok sorához. Az ottani Bloomsday már délután háromkor elkezdődik, amikor is élő kapcsolatba lépnek Dublinnal, majd zenés programok mellett (pl. Bloom Lipót imája - elektronikus oratórium) bemutatják Najmányi László: A Blum-ház rejtélye (szombathelyi rémregény) című könyvét is. (Szombathely, Fő tér és Irokéz Galéria)

Ha mégis a fővárosban maradunk, akkor egy egészen másfajta programot ajánlok szombat délutánra: pickniket, irodalmi pickniket, sőt tudatos irodalmi pickniket. Én tudatos vásárló vagyok, ezért is örültem meg, hogy a Gödörben a Védegylet szervezésében létrejövő Globfeszten 16 órakor Szövegvisszaváltó címmel kortárs írók műveit - Csikós Attila, Ficsku Pál, Mezei Anna, Péntek Orsolya, Szöllősi Mátyás, Térey János, Turczi István -  olvassa fel többek között Cserepes Tünde, Dolmány Attila és Kotány Bence. A program elég interaktívnak ígérkezik, mert egy kvázi üvegvisszaváltóban kell leadni a látogatóknak az előzőleg elrejtett visszaváltandó üvegeket. A palackokban a felolvasásra kerülő művek írók által dedikált részletei vannak, amelyeket a szerencsés megtalálók megkapnak ajándékba.  A keresgélés gyerekprogramnak sem utolsó. - Június 16. szombat 16.00., Gödör Klub, Erzsébet tér.

Vasárnapra pedig marad a heverészés és előkerülhetnek a kötelezők is. De még mennyire, kerüljenek is csak elő!

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.