Gyermek és ifjúsági - ajánló [Könyvhét 2010]

RóbertKatalin | 2010. június 01. |

Nincs könnyű dolgunk, ha a héten induló 81. Ünnepi Könyvhét kínálatából a gyermek- és ifjúsági kötetek érdekelnek minket. Hiába lesz már a 9. olyan év, amikor a Könyvhét során megrendezésre kerülnek a Gyermekkönyvnapok is, az újdonságokról kevés információt találhat az érdeklődő. Néhol még nincs borítókép – ami erősen megnehezíti majd a kötet felismerését a Vörösmarty tér forgatagában –, a kisebb kiadóknál megjelenő kötetekre hiába keresünk rá, csak az általános megjelenési listát olvashatjuk, és még a nevesebb kiadók esetében is jellemző, hogy a fülszövegen, két-három mondatos leíráson kívül alig találni valamit a könyvről és az alkotókról.
Mégis következzen most néhány ajánlat a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok gyerek- és ifjúsági kötetei közül.


Osvát Erzsébet: A kismanó sapkája, Holnap Kiadó, 60 oldal  2500 Ft
Az egészen piciknek ajánlhatjuk Osvát Erzsébet kötetét, A kismanó sapkáját. Könnyed, mindennapi történeteket, egyszerű eseményeket mesél el az írónő. Gyermekek, tündérek, manók éppen úgy főszereplőjévé válhatnak a meséknek, ahogy akár egy játszótéri hinta is a középpontba kerülhet.
A kötetet Reich Károly illusztrálta.
 

 

 

 

 

 


Máté Angi: Volt egyszer egy, Pozsonyi Pagony Kiadó, 48 oldal  2690 Ft
Máté Angi történeteivel a 2009-es Aranyvackor versenyen megosztott első helyezést írt el. Most a Pozsonyi Pagony gondozásában megjelentek rövid, hangulatos, a „volt egyszer egy…” félmondattal kezdődő meséi. A történetekbe, a szerző stílusába bele is lehet kóstolni a Pagony olvasósarkában, ahol az Aranyvackor lezárása után a pályázatra leadott anyag elérhetővé vált. A kötetet Sulyovszky Sarolta egész oldat betöltő, színes, mesés illusztrációi díszítik.
Az alkotók június 5-én 16 órakor és 6-án 15 órakor dedikálják a könyvet.

 

 

 

 


Tornai Helga: Szerelem made in Italy, Móra Kiadó, 232 oldal  1890 Ft
Ha éppenséggel egy olyan pöttyöskönyvre vágyunk, amelyet még nem láttunk, és megfelel a modern gondolkodásmódnak is, akkor a Móra Kiadó kínálatában azt is megtalálhatjuk. Tornai Helga, az Olaszországban élő bölcsészszakot végzett írónő új regénye, a Szerelem made in Italy egy nem csak kamaszokat középpontba állító ifjúsági regény. Helyette azt a kérdést boncolgatja, hogy létezhet-e és szabad-e hatvan év felett szerelem, és ha igen, ez megengedett-e egy nagymamának. A szerző életútját ismerve nem meglepő, hogy a szabadság, a szerelem és a boldogság földje ezúttal Olaszország lesz. A könyvet Sajdik Ferenc illusztrálta.

 

 

 

 

 

 

 

 Autósmesék –  kortárs mesegyűjtemény, Pozsonyi Pagony Kiadó, 112 oldal  3250 Ft
Ha pedig úgy érezzük, hogy egy szerző nekünk kevés akkor az Autósmesék a mi kötetünk. Az antológiák, mesegyűjtemények nagy előnye az, hogy egy-egy szöveg segítségével lehet ismerkedni a szerzőkkel. Ráadásul a sokféle stílus, sokféle hang között biztosan akad egy-két olyan, ami megtetszik az embernek. A Pozsonyi Pagony kiadásában megjelenő mesekönyv központi témája az autó, pontosabban az autó és tulajdonosa. A kötetben tizenkét kortárs mesemondó (Berg Judit, Békés Pál, Czigány Zoltán, Dragomán György, Finy Petra, Kiss Ottó, Kocsis Péter, Lackfi János, Lőrincz Judit Lívia, Nádori Lídia, Mosonyi Aliz, Nógrádi Gábor) új történeteit olvashatjuk. A kis matchboxtól kezdve a kukásautón át, az öreg, megbízható járműtől kezdve a fiatal, szemtelenkedő kocsin keresztül mindenféle és fajta autó felbukkan itt. A könyvet Rubik Anna illusztrálta.
Június 4-én, 12 órakor lehet dedikáltatni az alkotókkal az Autósmeséket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.