Általános cikkek a_ 2007 szabadi gulácsy fekete_sas

Gulácsy-korrekció

florescu | 2008. július 16. |

A
Szabadi Judit: Gulácsy Lajos, Fekete Sas, Budapest, 2007, 334 oldal, 3900 Ft

Gulácsy Lajos Olaszországban értesült a Ferenc Ferdinánd elleni merényletről, és a világháború kitöréséről – ekkor húzódott be először a ködfüggöny mögé, majd tíz évvel később (többszöri klinikai be- és kiutalást követően) gyógyíthatatlanként szállították át a Lipótmezőre. Nem tartozott semmilyen iskolához, bár a preraffaeliták és a rokokó mély benyomást gyakoroltak művészetére, illetve Kassák Lajos is megpróbálta felkarolni. 1922-ben megrendezték gyűjteményes kiállítását, Gulácsy az orvosa és ápolók kíséretében vett részt, de az esemény érzéketlenül hagyta. Azóta négy jelentősebb kiállítást rendeztek képeiből, a legutóbbit 1966-ban Székesfehérváron, aminek egyik rendezője éppen a jelen monográfia szerzője volt. A kötetben (a 2007-es nyomdába adás miatt) nem szerepelhet a tény: 42 év után újból láthatók a festő alkotásai.

Akármilyen elcsépeltnek vagy dagályosnak tűnik a kijelentés, ebből a monográfiából árad a (tudálékoskodástól és öntömjénezéstől abszolút mentes) szeretet. Monográfiának éppen ezért nem is nevezném a kiadványt – ahhoz túl elfogult. Gyakran hajlik esszébe a stílus, ami a gazdag képanyaggal együtt minden elvárásomat kielégítette. A szerző rövid életciklusonként, külön fejezetekben mutatja be nekünk Gulácsyt, és külön részt szentel a festő művészeti hitvallásának, szépirodalmi szövegeinek, valamint híres mesevilágának, Na’Conxypánnak. Soha nem bonyolódik bele érthetetlen képelemzésbe, és – bármilyen csábító is lenne, hiszen relatíve „szűz” terület – a festő szövegeit sem kezdi cincálgatni. Célja, hogy megrajzolja Az ópiumszívó álma alkotójának portréját, sallangmentesen és kitérők nélkül sikerül. A legutolsó fejezetben ráadásul elolvashatjuk két, furcsa körülmények között előkerült kép történetét az 1960-as évek végéről. A függelék rendkívül gazdag, akinek kedve támadna például Gulácsyt olvasgatni, máris mehet a Szecska Mikrofilmolvasójába, minden támpont adott. Életrajzi kivonat, forrásjegyzék, átfogó bibliográfia, kiállításjegyzék zárja a kiadványt.
 

Az olvasottak tükrében maximálisan megértem Szabadi előszóban tanúsított magatartását: bármennyire is lett „felkapott” Gulácsy, hát hogy, hogy nem, 2002-es dupla évfordulójáról valóban megfeledkeztek. Évtizedek óta az egyik legfelkapottabb alkotó a műkincspiacon, ehhez képest a plebs nem csodálhatta meg festményeit, csak az ismeretlen tulajdonosok, akik egy Picasso és egy Tiziano mellett gyönyörködtek bennük a dácsa nappalijában. Ehhez az „érdektelenséghez” járul az eltorzított kép, amit Gulácsyról alkotott a „szakma” az elmúlt időkben. A helyzet azért mégsem teljesen reménytelen. Igen, most talán kissé patetikusan hangzana, ha ezt a kiadványt (azaz ennek elolvasását) jelölném meg, mint az egyre sürgetőbb kanonizáció előfeltételét, de mégis valami hasonlóról van szó. Tagadhatatlanul Gulácsy-év van (hála a július 27-ig tartó kiállításnak), ez a kiadvány pedig tényleg pazar, és bár a borítóképet leszámítva nincsenek benne színek, így is élvezetes (és színes képek esetén valószínűleg nem tudták volna kihozni ennyiből). Azt hiszem, megéri kihasználni ezt az együttállást.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.