Általános cikkek vers garay jános reprint

Fürdővizedre vágyakozom - reformkori pajzánság

szamárfül/pável | 2008. november 21. |

Nem akarom elvenni KálmánG kolléga kenyerét és a Bibliofil csemegék c. rovatát, de kezembe akadt Garay János 1848-as, idén reprint kiadású versesfüzete,  a Balatoni kagylók. A versek nemhogy gyengék,  de úgy vélem, a véleményét ritkán leplező Picidzé kolléga például egyenesen a testi fenyítés kezelésének vetné alá a poétát (gondolom én - majd megáfol, ha nem). A poémák rendkívül erőltetett képek a "magyar tenger" természeti csodájának leírására - az  ilyen költők után tudnák még azok is értékelni Petőfit, akik (bár nem is ismerik - de) ócsárolják. Ennél több értelme, haszna ezeknek a költeményeknek nem nagyon van... Hacsak nem vesszük észre a korabeli prüdéria leple alól kivillanó perverz (?) vágyat: költőnk aról álmodozik, hogy ha már nem kaphatja meg a Füredi fürdőn látott leányt, legalább az ő használt fürdővizében mosakodhasson...

A nagyszerű költő teljes hagyatéka olvasható lenne a mek honlapján (A Balaton kagylói ciklusnak ez a XVIII. verse - azonban a kötet második fele valamiért hiányzik), így - a korhűség kedvéért is - tekintsük meg az említett művet a szerencsénkre most kiadott reprintből:

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.