Általános cikkek saramago barthes

Figyelem, a 86 éves Saramago blogol

Könyves Magazin | 2008. szeptember 19. |

Első hallásra hihetetlennek tűnik, de Jose Saramago blogírásba kezdett. A 86 éves szerző halad a korral, a O Caderno de Saramago nevű blogján már olvashatók első bejegyzései. Ráadásul elvileg létezik már a blognak egy angol verziója is, bár még nem elérhető. Minden vágyunk, hogy tudjuk miről ír a szerző az eddig összesen öt bejegyzésében (plusz egy videó), várjuk portugálul tudó olvasóink segítségét!

 

 

 

Steve Vander Ark igazán kitartó. Harry Potter rendíthetetlen híveként az angol könyvtáros és HP-rajongó nem áll el tervétől, hogy egy nap kedvenc regényének szenteljen egy könyvet. Az amerikai bíróság döntése után, amely a szerzői jog megsértése miatt megtiltotta a Harry Potter-lexikon kiadását, Vander Ark rögtön megkezdte a „Harry Potter nyomában” írását. Ez az útikönyv Anglia azon tájait tanulmányozza, amelyek inspirálták JK Rowlingot, és amelyek a történetben is megtalálhatók. A Methuen Kiadó októberben szeretné kiadni a könyvet, de számítanak rá, hogy ki kell törölniük a HP-sorozatból vett idézeteket.

Roland Barthes két kiadatlan műve kerül a nyilvánosság elé az elkövetkező hónapokban, amelyek eddig az Institut Mémoires de l’édition contemporaine (Imec) archívumában voltak fellelhetők. Az első szöveg, amely Barthes anyjának halála utáni gyászról szól 2008 végén jelenik meg a Seuil Kiadó gondozásában. A másikat a Christian Bourgois Kiadó jelenteti meg 2009 februárjában, és a szemiológus 1974-es kínai utazásának jegyzeteit tartalmazza. „Barthes mindenre figyel, csendben, a manipulációra és minden másra – magyarázza a kiadó Dominique Bourgois.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.