Általános cikkek litera naplopás

Esterházy Péter naplójából

Könyves Magazin | 2007. december 25. |
A litera Naplopás című, 5. születésnapi partiján hat kortárs író olvasta fel naplóparódiáit, hat kortárs íróról a Merlinben. Ez alkalommal Darvasi László Esterházy Péterről írt paródiáját olvashatják. Itt vannak az eddigiek.

Álmomban prímszám voltam, és ebet vettem magamnak – illetve famíliámnak, amely család ágas-bogas, sokan vagyunk, szerintem elegen, reggelenként nézem is őket, mint bécsi testőrhuszár a fényes gombjait,
Bovaryné,
én,
édesapám, édesanyám,
megint csak én,
nőm, mint kinek én, mit is tagadjam fényes hímje is vagyok,
illetve az utódok, akik már kiröpültek,
a legkisebbnek, a dobosnak, valami katalán jogdíjból vettem összkomfortot, hogy lássa, nem csak a szigor, de a szeretet is nagy bennem.
És most lesz egy kutyám is.
+
Két éve elvállaltam egy estet Záhonyban, a polgármester fogadott, derék magyar ember, korán öregedő, de az ujja állásából látom, kiválóan karikázza a kolbászt, s bizonyos újboros, őszi estéken, minden szavát elhinnők.
„Marika, maga a magyaros! - fordult a könyvtáros hölgyhöz -, mielőtt az író úr hozzákezdene a felolvasáshoz – rám néz, engedékenyen bólintok, az lesz, fölolvasás – tehát a felolvasáshoz, foglalja össze néhány mondatban, Marika, mi az a posztmodern!”

TELJES SZÖVEG A LITERÁN>>
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.