Általános cikkek könyvkiadás stieg larrson

Eladó Stieg Larsson brit kiadója

.konyvesblog. | 2014. január 23. |

Verblendung_2.jpgHol vannak már Lisbeth Salander sikerei? (Noomi Rapace, a skandináv filmváltozat hackere)

Feladná függetlenségét a Millenium-trilógiát angolul megjelentető Quercus kiadó, hogy életben tudjon maradni. Alig egy héttel azután, hogy a cég vezérigazgatója, Mark Smith kijelentette, hogy az összeolvadás nem opció a számukra, a kiadó eladásra kínálja magát.  A Quercusnál úgy érzik, hogy azokkal a forrásokkal, amit egy nagyobb befektető hozna a céghez, sokkal versenyképesebbek tudnának lenni a brit könyvpiacon.

A tíz éves kiadó az előző évek egyik legnagyobb irodalmi dobását produkálta Stieg Larsson angol nyelvű Millenium-trilógiájának piacra dobásával. Lisbeth Salander története több mint 75 millió példányban fogyott a világ 50 országában. Ez a siker már történelem, a Quercus 2013-ban jelentős veszteséggel működött, még a karácsonyi időszakban sem lendültek fel a mutatók. A kiábrándító eladási mutatókat, amelyek az elmúlt év utolsó negyedévét is meghatározták, a kiadó részben a könyvkereskedelemen belüli folyamatos problémákkal magyarázta, amik arra kényszerítik a kereskedőket, hogy egy nagyon konzervatív rendelési politikát folytassanak.

A 2004-ben alakult Quercus nemcsak Larsson világsikerét adta ki,  de Stef Penney Costa-díjas regényét, a The Tenderness of Wolvesot is, és olyan bestsellerírók tartoznak hozzájuk, mint Peter May vagy William Nicholson. A tavalyi év végén bejelentették, hogy készül a negyedik rész a Millenium-sorozathoz, amit végül nem Larsson élettársa, hanem David Lagercrantz ír.

Smith a The Booksellernek elmondta, hogy egy ideje már fontolgatják, hogy milyen megoldás lenne a legjobb, hogy az üzletet - a változásokat figyelembe véve - hosszútávon versenyben tartsák a brit piacon. Úgy érzik, hogy a Quercus csapatának készségeit és tapasztalatait főleg egy nagyobb szervezeten belül  kamatoztathatnák, ezért úgy döntöttek, eladásra kínálják a céget. A munka közben zavartalanul folyik majd a Baker Streeten álló irodában, és a vevőkeresés semmilyen hatással nem lesz a kiadói tervekre.

Nemcsak a Quercusnak ment rosszul tavaly, az egész brit könyvpiac gyengébben teljesített – 184 millió eladott példánnyal 11 éve nem zárt ilyen rossz évet. Több független kiadó is nehézségekkel küzd, az előző héten például az Atlantic Books jelentette be, hogy két nehéz év után főszerkesztőjük, Ravi Mirchandani „közös megegyezéssel” távozik a cégtől., és további elbocsájtások, valamint pénzügyi átszervezés várható. Mirchandani nevéhez fűződik például Aravind Adiga Booker-díjas könyvének, a The White Tigernek megszerzése és kiadása is.

A Bookseller szerkesztője, Philip Jones szerint a független kiadóknak kapóra jöttek az emelkedő e-könyv eladások, ám ez a jó széria mostanra a végéhez közeledik. A Quercus más új céghez és független kiadóhoz hasonlóan mindig is a tönk szélén táncolt, ám a Larsson-siker utáni időszakot is sikerült túlélnie - talán sikerül majd nekik újra. Ezúttal vállalati környezetben.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.