Egy vérbeli pedagógus gyerekkönyve

m.anna | 2007. június 09. |
D+

Böszörményi Gyula: A Gutenberg Lovagrend (Jonatán kalandjai, 2. rész) Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2007, 1999 Ft

Böszörményi Gyulát nem kell bemutatni, mert a magyar gyerekkönyvpiacot uralja a Gergő-tetralógiával, ami bevallottan a magyar Harry Potter szeretne lenni. Hiányosságai ellenére az is lett. A gyerekektől a legnagyobb elismerést kapta meg, a Körtemuzsika-díjat. (Ja, és a szakmaibb József Attila-díjról ne is beszéljünk.)

A táltosfiú kalandjai után pedig itt van az új sorozat: a tizenhárom éves Jonatán az új főhős, aki olyan maradandó értékekért küzd rohanó világunkban, illetve a 2819. Aero-Budapestjén, mint az olvasás, a szabadság és a szeretet. E három kell neki.

Az író sajnos nem mozog otthonosan az általa teremtett közegben. Nyelvi játékai fantasztikusak is tudnak lenni, de sokszor inkább gyengítik  a szöveget. Ha igazán gonosz lennék, azt mondanám, ezt a sztorit már sokkal jobban megírta Ende a Végtelen történetben.

Van nekünk egy egészen jó kiadónk, a Könyvmolyképző (régebben Jonatán), amely nem csak igényes gyerekkönyveket ad ki, hanem már évek óta próbálja nevelni is a magyar ifjúságot szépre, jóra, meg persze az olvasásra. Néha baromi didaktikusan. Böszörményi tökéletesen beleillik a profiljukba, és méltó a kiadó kabala(?)figurájának, Jonatán történetének a megírására.

Ezek ellenére több ezer gyerek fogja olvasni ezt a könyvet, és még jót is fog tenni nekik. Mert Böszörményi, bár nem vérbeli író, de vérbeli pedagógus. Az a fajta, aki megsimogatja a kölök fejét, és azt mondja neki: Józsikám, nem az iskolának tanulsz, hanem magadnak. És Józsika elhiszi, mert a közhelyek ellenére Gyula bátyó jó ember, Gyula bátyónak, mint mindig, most is igaza van.

UPDATE: elszúrtuk, sajnáljuk, eredetit olvastunk, de nem az eredeti borítót másoltuk be. Az igazi borító itt látható.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.