Általános cikkek

Doris Lessing mindenkit kioszt

.:wendy:. | 2007. október 25. |

Fotó: The Guardian

"Szeptember 11-e nem is volt olyan durva." - jelentette ki Doris Lessing. A friss irodalmi Nobel-díjas Lessing szerint bár sokan megbotránkoznak majd a kijelentésén, "szeptember 11-ét az IRA angliai terrortámadásainak kontextusában kell vizsgálni".- nyilatkozta az El Pais című spanyol lapnak. Meglátása szerint a World Trade Center és  Pentagon elleni támadások nem voltak olyan horderejűek és szörnyűek, mint azt az emberek gondolják.

"Szeptemberr 11. szörnyű dátum, de ha visszanézünk az IRA történetére, az ami az amerikaiakkal történt nem annyira borzasztó. (...) Az emberek naívak, vagy azok akarnak lenni, elfelejtik, hogy az IRA  bombákkal támadott a kormányunkra. Több, mint 3700-an haltak meg, és több tízezren megsebesültek az Észak-Írországban folyó több mint 30 éves erőszakhullámban."

Lessing nincs jó véleménnyel az amerikai elnökről, sem az előző angol miniszterelnökről. "Mindig is utáltam Tony Blairt, mióta megválasztották. Katasztrofális hatással volt Angliára. Mikor megválasztották azt mondtam: ez az ember egy kis showman, aki még sok bajt fog okozni nekünk - és így is lett."

Lessing szerint Bush pedig egyenesen istencsapás a világ számára. "Ez az ember vagy teljesen hülye, vagy nagyon okos, ám ne feledjük, ő is tagja annak a társadalmi rétegnek, amely profitált a háborúból."

Az angol szülőktől Iránban született Lessing nem kíméli szülőhazáját sem: "gyűlölöm Iránt, az iráni kormányt. Nem csupán gonosznak kellett volna őt nevezni a Columbia egyetemen tartott előadásán, megérdemelet volna többet is. Ám az olaj miatt senki sem kritizálja őt igazán."

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Kipróbáltál már több diétát is, de belekerültél a jojóhatás ördögi körébe, vagy egyszerűen csak nem hozták a kívánt eredményeket? Olyan könyveket ajánlunk májusra, amik segítenek tudatosan felépíteni az egészséges értrendedet és életmódodat.