Dexter esete a beatnemzedékkel

.konyvesblog. | 2013. augusztus 06. |

Végre kiszivárgott az első részlet John Krokidas Kill Your Darlings című filmjéből. A sztori a beatgeneráció egyik jelentős figurája, Lucien Carr és zaklatója, David Kammerer körül forog. Bár tele van öntudatra ébredő költőkkel, és matrózokból lett, hedonista írókkal, senki se gondolja, hogy ez a film is egy Úton-féle beat-roadmovie lesz. Carr, jó barátja, Allen Ginsberg szerint önpusztító egoista volt, Kammererből pedig gyerekkori cimborája, William S. Burroughs szerint tejes mértékben hiányzott a középosztály erkölcsössége. Kapcsolatuk a Riverside Parkban ért véget, ahonnan egyikük nem jutott ki élve 1944. augusztus 13-án. Ginsberg szerepében mindenki Harry Pottere, Daniel Radcliffe, Kammerert pedig maga Dexter, vagyis Michael C. Hall alakítja. Az igaz történetet feldolgozó sztorit október 18-án mutatják be Amerikában, a magyar premierről egyelőre nincs hír. Addig be kell érnünk ezzel a félperces előzetessel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.