Általános cikkek pim watergate carl bernstein

Carl Bernstein a PIM-ben!

.konyvesblog. | 2013. május 20. |

Carl Bernstein.jpg

Igazi nagyágyúval zárul a 2. Budapesti Hay Fesztivál! Május 21-én végre a magyar közönség is találkozhat a férfivel, akit maga Dustin Hoffman játszott el a filmvásznon, aki miatt fiatalok ezrei döntöttek úgy, hogy újságírók lesznek, és akinek legalább egy könyve biztosan tananyag a világ kommunikáció szakjain. A Petőfi Irodalmi Múzeumba érkezik a Watergate-botrány egyik kirobbantója, a legendás amerikai oknyomozó újságíró, Carl Bernstein. Beszélgetőtársa Inotai Edit külpolitikai újságíró lesz, kezdés 18:30-kor.  

1972. június 17-én betörtek a Demokrata Párt választási központjának  Watergate-irodaházbeli irodájába. A The Washington Post leközölt egy hírt a betörésről, ám akkor még senki sem gondolta, hogy ez lesz a kiindulópontja a hetvenes évek legnagyobb amerikai botrányának, amely végül Nixon elnök lemondásához vezet. Ha az irodaház biztonsági őre, Frank Wills nem riasztja a rendőrséget az egyik ajtón talált, gyanús ragasztószalag miatt, a botrány talán sosem tör ki. Carl Bernstein kollégájával, Bob Woodwarddal együtt írta az ügyre vonatkozó legfontosabb tudósításokat, a kampánypénzekkel való zsonglőrködéstől egészen az Amerikai Egyesült Államok elnökéig jutottak. Segítségükre volt egy titokzatos informátor, Mély Torok, akinek személyazonosságára csak három évtizeddel a botrány után derült fény. W. Mark Felt az FBI ügynöke volt.  Leleplező cikksorozatukért Woodward és Bernstein megosztva vehette át a Pulitzer-díjat.

Két évvel a botrány kirobbanása, és két hónappal Nixon elnök lemondása előtt megjelentették All The President's Men című könyvüket, amelyben a nyomozás során felhalmozott anyagot dolgozták fel, és amely hat hónapig tanyázott a bestsellerlistákon. Bernstein könyveivel, újságcikkeivel, tévériportjaival és kommentárjaival azóta is harcol a hatalmi visszaélések ellen. Az All The President's Men mellett öt másik könyv szerzője, illetve társszerzője. Ő volt Hllary Rodham Clinton életrajzírója, a Hillary – A nő és a hatalom című könyvét magyarul az Alexandra Kiadó jelentette meg 2008-ban.

A beszélgetés angol-magyar szinkrontolmácsolással fut majd. Belépő 600 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 400.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.