Bréking: Bret Easton Ellis Marlborót kért

Valuska László | 2008. április 23. |
A könyvesblog és a litera rántott hústól puffadt ujjait rajta tartja az irodalom vérkeringésén, és személyesen fogadta az Amerikai Psycho szerzőjét, Bret Easton Ellist Ferihegyen. Fekete kapucnis pulóverben, susogós nadrágban és Dr.House-jellegű légtalpas Nike cipőben érkezett a holnap kezdődő Könyvfesztiválra egyik kedvenc, sokak szerint túlságosan felkapott írónk, aki szövegeiben előszeretettel botránkoztatja meg olvasóit. Sokan csak az erőszakot, a szexet és a drogokat látják benne, de mi egy generációt és egy végtelenül fura embert, aki ez alatt a pár nap alatt igyekszünk minél jobban megismerni.

A helyszínen tartózkozó Wendy egy oldott "Nice to meet You"-val köszöntötte a szerzőt, aki udvariasan visszaköszönt. Első találkozásunk ennyi volt.

Sebaj, speciális egységünk nem adta fel, követte a Gresham-palotába, ahol különleges úton módon beszélni fog Ellis a literaTV kamerájába. A kérdéseket nem mi tehetjük fel neki, csak magyar kiadója és fordítója, amit holnap megmutatunk. Természetesen nem egy autóban utaztak, inkább üldözték a sztárírót, aki se alkohol, se kábítószer hatása alatt nem állt.

Mikor videókamerájukkal megkeresték, kiderült, hogy az érinthetetlen és megközelíthetetlen sztár a saját szobájában fogadja őket. Egy feltétellel: ha hoznak neki egy Marlborót (light).

Az utolsó hírünk szerint embereink lementek a boltba.

UPDATE: Wendy élményei:

Mint Valuska elmesélte már, Ellis hozta az elvárt meghökkentő formát, hiszen azért joggingra, légtalpas csukára és kapucnis pulcsira nem számítottunk. Csodás első találkozásunk "Hello, I'm Bret" és a cigivétel után végre ott állhattunk a szobájában, és kezdődött az interjú, amiből előre csak annyit árulnék el, hogy Ellis szerint a magyar rajongói azt gondolhátják róla, hogy egy mániákus őrült, és ez bizony így is van. Az egész ember iszonyú laza, jófej és éppen annyira beképzelt, amennyit el is várunk tőle. Kicsit nyafogott, hogy fáradt, minden vágya egy jó tusolás, mivel közel egy napos úton van túl, tegnap kettő óta utazik.

Operatőrünk kedvesen neki ajándékozta az öngyújtóját, de Bret azért megígérte, hogy majd a fesztiválon visszaadja neki; fotósunknak poénkodva előírta, hogy csak a bal profilját fényképezheti, mert az a szívdöglesztőbb, majd lazán válaszolgatott fordítója, M. Nagy Miklós kérdéseire.

Annyi háttérinfót tudtunk még meg, hogy Ellis olyannyira rájátszott a szupersztár  imidzsére, hogy nem volt hajlandó a magyar légitársaság gépével utazni, csakis egy ismertebb céggel, a business class-nál is luxusabb jegyet kellett neki megvenni, valamint kérte, intézzék el a transzferét Los Angeles-i otthona és a reptér között. És természetesen mi pont ezékért az iszonyú pimasz megnyilvánulásokért rajongunk érte.

Bret ma este a zuhany után eszik egy könnyű vacsorát egy közeli hangulatos étteremben ("Semmmi flanc!" - kérte) majd alszik, hiszen rajongók hada fogja várni holnaptól.

UPDATE 2:
Ja, és még az jutott eszembe, hogy amikor a szobapincér hozta Bret kávéját, az a megtiszteltetés ért, hogy én írhattam alá a számláját, most nagyon büszke vagyok.

INFÓK:
04.24. 16:00-17:15 - Pódiumbeszélgetés BEE-vel
04.26 11:00-13:00 - Teátrum: Lévai Valázs beszélget BEE-vel, Ingo Schulzéval.
04.26. 17:00-18:00 - BEE dedikál a 16-os standon (párhuzamosan EP a 29-esen!)


TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.