Általános cikkek borítómustra hellókarácsony

Karácsonyi borítómustra

Valuska László | 2007. december 06. |
Tipikus karácsonyfa alá való könyveket válogattunk. Hiszen milyen vicces ajándék lehet a drága feleségemnek megvenni karácsonyra Csernus Üvöltöző Imre A nő című alapvetését, hátha így az asszony is megtudja, hol a helye. Az intellektuális macsóknak ott van Vámos Táskás Miklós Utazások Erotikában című borzalma. Igen, borzalom, mert én már olvastam.

A karácsonyra, ha igazán jó könyvajándékot szeretnénk adni, akkor Polcz Alaine-interjúkötet a megfelelő, nagyon szép és mély. Singer Magdolna kérdezett.

És hogy jön a sorba drMáriás Lipót című regénye? 1, mert jó 2, mert a történet fontos helyén a diliházban egy csodaszép és megható és fájdalmas betlehemezésről olvashatunk.drMáriás: lipót, Noran, 2007, 174 old. (Borító: Máriás Csilla a szerző rajzának felhasználásával)
Ne szépítsük, mindenki láthatja a rikító sárga címlapon a szimpatikusan sikító papírsárkányt vagy pinát. Nézőpont kérdése. A regény szempontjából mindkettőnek van értelme, bár előzőt nehezebb megmagyarázni. Én mindig leszedem a borítókat, gyűlölöm, ha csúszik a könyv a kezemben, mint ... De most szándékosan megutaztattam a villamoson, vajon mit szólnak hozzá a drága utastársak, és felkapták rá a fejüket, hiszen a sárga és a pinának látszó rombusz elég ehhez. (A-)

Vámos Miklós: Utazások Erotikában, Ab Ovo, 2007, 445 old. (Borító: Pető Hunor)
A lehető legkönnyebb részét ragadták meg a kötet tervezői a kihívásnak, és egy utazóbőröndnek álcázták a regényt. A cím adta az ötletet, rendesen kidolgozták, nincs túlbonyolítva. A lefényképezett bőröndhöz viszont nagyon nem illik a fehér cím, az odahányt alcímről meg nem is beszélve. (C)
Dr. Csernus Imre: A nő, Jaffa, 2007, (Borító: Nádor Péter)
Nádor Péter saját festményéből készítette a borítót: lángoló nő alak krisztusi pózban, nekem bejött. A kiadó nem tolja a képünkbe a média kedvenc pszichiáterét és a Győr labdarúgócsapatának lélekgyúróját, így még egy kép sincsen a szerzőről. Csernusról azért megtudjuk, hogy "van bátorsága feltenni azokat a kérdéseket, amelyekre mások gondolni sem mernek". A tizennyolcas karikát mi a francnak tették a hátfedélre? (A-)


Singer Magdolna: Partitúra. Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel. Jaffa, 2007, 178 old. 2790 HUF. (Borító: Hegyi Péter)
Visszafogott, szép kötetet készítettek a jaffások. A nem régen elhunyt Polcz Alaine különböző arcai láhatók a borító jobb oldalán, szerencsére Mészöly Miklóst sem erőltetik bele. Mert nincs borzalmasabb az írófeleség-narratívánál. (B+)


TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.