Általános cikkek borítómustra hellókarácsony

Karácsonyi borítómustra

Valuska László | 2007. december 06. |
Tipikus karácsonyfa alá való könyveket válogattunk. Hiszen milyen vicces ajándék lehet a drága feleségemnek megvenni karácsonyra Csernus Üvöltöző Imre A nő című alapvetését, hátha így az asszony is megtudja, hol a helye. Az intellektuális macsóknak ott van Vámos Táskás Miklós Utazások Erotikában című borzalma. Igen, borzalom, mert én már olvastam.

A karácsonyra, ha igazán jó könyvajándékot szeretnénk adni, akkor Polcz Alaine-interjúkötet a megfelelő, nagyon szép és mély. Singer Magdolna kérdezett.

És hogy jön a sorba drMáriás Lipót című regénye? 1, mert jó 2, mert a történet fontos helyén a diliházban egy csodaszép és megható és fájdalmas betlehemezésről olvashatunk.



drMáriás: lipót, Noran, 2007, 174 old. (Borító: Máriás Csilla a szerző rajzának felhasználásával)
Ne szépítsük, mindenki láthatja a rikító sárga címlapon a szimpatikusan sikító papírsárkányt vagy pinát. Nézőpont kérdése. A regény szempontjából mindkettőnek van értelme, bár előzőt nehezebb megmagyarázni. Én mindig leszedem a borítókat, gyűlölöm, ha csúszik a könyv a kezemben, mint ... De most szándékosan megutaztattam a villamoson, vajon mit szólnak hozzá a drága utastársak, és felkapták rá a fejüket, hiszen a sárga és a pinának látszó rombusz elég ehhez. (A-)





Vámos Miklós: Utazások Erotikában, Ab Ovo, 2007, 445 old. (Borító: Pető Hunor)
A lehető legkönnyebb részét ragadták meg a kötet tervezői a kihívásnak, és egy utazóbőröndnek álcázták a regényt. A cím adta az ötletet, rendesen kidolgozták, nincs túlbonyolítva. A lefényképezett bőröndhöz viszont nagyon nem illik a fehér cím, az odahányt alcímről meg nem is beszélve. (C)








Dr. Csernus Imre: A nő, Jaffa, 2007, (Borító: Nádor Péter)
Nádor Péter saját festményéből készítette a borítót: lángoló nő alak krisztusi pózban, nekem bejött. A kiadó nem tolja a képünkbe a média kedvenc pszichiáterét és a Győr labdarúgócsapatának lélekgyúróját, így még egy kép sincsen a szerzőről. Csernusról azért megtudjuk, hogy "van bátorsága feltenni azokat a kérdéseket, amelyekre mások gondolni sem mernek". A tizennyolcas karikát mi a francnak tették a hátfedélre? (A-)






Singer Magdolna: Partitúra. Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel. Jaffa, 2007, 178 old. 2790 HUF. (Borító: Hegyi Péter)
Visszafogott, szép kötetet készítettek a jaffások. A nem régen elhunyt Polcz Alaine különböző arcai láhatók a borító jobb oldalán, szerencsére Mészöly Miklóst sem erőltetik bele. Mert nincs borzalmasabb az írófeleség-narratívánál. (B+)






TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.