Az öt kedvenc könyves trailerünk

-Szűcs Gyula- | 2010. március 18. |

A trailerek a XXI. században már nemcsak a mozis műfaj kizárólagos reklámeszközei, lecsapott rájuk a McLuhan-galaxis elleni harcban egyre gyengülő Gutenberg-galaxis is. Azaz a tradicionális könyvkiadók komplett animációs vagy élőszereplős kisfilmet forgatnak egy-egy reménybeli bestseller YouTube-kampányához. Összegyűjtöttük a kedvenc reklámszpotjainkat, de a megveszekedett irodalmárok kapaszkodjanak: itt most a horror meg a ponyva dominál!

 

5. Steve Hockensmith: Pride & Prejudice & Zombies - Dawn of the Dreadfuls
Március 23-án jelenik meg a Büszkeség és balítélet és zombik előzménye, a Dawn of the Dreadfuls, amiben a Bennet család hölgytagjait tanítják meg a helyes pisztolytartásra, meg a legdurvább élőholtvadász trükkökre. Ehhez készült az alábbi, patakvérben bővelkedő rövidfilm. Jó hír a könyv rajongóinak: gőzerővel készül a 2011-re ígért moziváltozat, Natalie Portmannel a főszerepben.  

 

4. Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, Vampire Hunter
A zombis Büszkeség és balítélet írója idén márciusban egy vámpírvadászos Abe Lincoln-kötettel jött ki, amihez még az ötödik helyezettünknél is elborultabb, véresebb és profibb videót hozott össze a New York-i Grand Central Publishing kiadó. Természetesen ebből a könyvből is lesz mozifilm 2011-ben.

 

3. Maurice Gee: Going West
Maurice Gee Új-Zéland lassan 80 éves, ünnepelt sztárírója. Ging West című, önéletrajzi ihletésű, 93-as regényének újrakiadását most egy szürreális animációs filmmel reklámozzák, amiben a könyv szétvágott lapjaiból kel életre a narrátor szövege. Legalább olyan lenyűgöző munka, mint a Blu nevű street artos emberpókkal és agyféreggel súlyosbított, életre kelt Buenos Aires-i graffitijei!

 

2. Scott Westerfeld: Leviathan
Tavaly októberben jelent meg Scott Westerfeld Leviatán című, steampunk ifjúsági regénye, amihez Keith Thompson gyönyörű könyvillusztrációi alapján készült egy fogaskerekes-léghajós-krákenes animáció. Egy sosemvolt ipari forradalom után a Központi hatalmak óriási gőzlépegetői néznek farkasszemet a darwinista Antant idomított polipjaival és a többi torz állat-gép hibriddel. A könyvről és a hihetetlenül szép animációról korábban itt lelkendeztünk.

 

1. Alan Moore-Dave Gibbons: Watchmen
Néhány képregénygeek a tavalyi Watchmen-láz idején fogta a mozifilm egyik trailerét (amelyik alatt a The Beginning Is The End Is The Beginning felturbózott változata megy a Smashing Pumpkinstól, bár ezt eredetileg a Batman&Robinhoz írták), és összevágott a hangsávhoz egy animációt az eredeti képregénykockákból. A végeredmény zseniális:

Abszolút profi munka, érdemes összevetni az eredeti trailerrel, szinte minden képkocka stimmel:

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.