Az idahói szülőknek nem jön be a maszturbáló indián kamasz

.konyvesblog. | 2014. április 09. |

Author-Sherman-Alexie-Facebook.jpgÚjabb könyvvel bővült a betiltott olvasmányok sora az Egyesült Államokban. Ezúttal Sherman Alexie Junior - Egy indián naplója című írása került tiltólistára Idaho iskoláiban. (Kritikánkat a könyvről itt olvashatjátok.) Az indok a túl durva nyelvezet és a túl explicit szexuális tartalom. A szülők kiakadtak, a könyv pedig lekerült a középiskolai olvasmánylistájáról, ahol 2010 óta eddig senkit sem zavart.

A betiltás hírét az Idaho Statesman nevű helyi lap közölte, és idézték az egyik helyi lakos véleményét is, aki szerint a könyvben a diákok olyan szavakkal szembesülhetnek, „amiket nem mondunk ki otthon”. A lap szerint a könyv trágár, keresztényellenes és még a maszturbációról is említést tesz.

A betiltás elleni petíciót 350 diák írta alá cenzúrára hivatkozva, és arra kérve az illetékeseket, hogy tegyék vissza a könyvet a tananyagba. A döntés ellen a szólásszabadságért küzdő szervezetek is felszólaltak, szerintük az iskolai oktatást nem lehet egyes emberek személyes véleményéhez, nézeteihez alakítani, és főleg nem akadályozhatják azt kormányzati tisztviselők.

A szerző szerint a könyvet betiltók korlátozni akarják a képzelőerőt és kontrollálni akarják a vitát, ő viszont inkább  bátorítja azt. A könyv kiadója, a Little, Brown Books for Young Readers sem érti a döntést, hiszen a regény a kamaszkor olyan alapvető kérdéseivel foglalkozik, mint az identitáskeresés vagy az iskolai zaklatás.

A Nemzeti Cenzúraellenes Koalíció (National Coalition Against Censorship) szerint a Junior - Egy indián naplója az egyik leggyakrabban kifogásolt kötet, az elmúlt hat hónapban hatszor éltek kifogással vele szemben vagy tiltották be. Szerintük nehéz elképzelni, hogy bárki is be akarná  tiltani a könyvet, aki végigolvasta. Néhány momentuma (a maszturbáció vagy Isten megkérdőjelezése) talán kényelmetlen lehet a felnőtteknek, de csak azért, mert kellemetlen beszélni róla, nem rejthetjük el a kamaszok, jelen esetben a 16 évesek elől.

A regény egyébként egy Junior nevű fiúról szól, aki úgy dönt, hogy a rezervátum iskolája helyett a rezervátumon kívüli középiskolában folytatja tanulmányait, fehér diákok között.

Forrás: Guardian

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.