Ady és Molnár felváltva udvaroltak (Nyáry-videók)

.konyvesblog. | 2012. október 16. |

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Corvina Kiadó, 132 oldal 2012, 3600 Ft

"Margit még nem volt 18 éves, amikor apja újságában olvasta Ady verseit, és azonnal rávette a papát, hogy hívja meg a költőt. A vendég azonnal udvarolni kezdett a szép házikisasszonynak, amit az apa elég rosszul fogadott. Szerette volna távol tartani lányát Adytól, akiről köztudott volt, hogy vérbajban szenved. Ady ápolatlan volt, amikor megérkezett, betegnek is tűnt, Margit mégis beleszeretett. Különösen a férfi tekintete vonzotta. Később feljegyezte azt is, mennyire megijedt attól, hogy a náluk vendégeskedő költő éjszakánként ordítva ébredt rémálmaiból. Innentől Ady és Molnár felváltva udvaroltak a művelt, csinos és tehetséges lánynak. A két férfi vonzalma végigkísérte Margit fiatalságát. Az apa ezért jobb meggyőződése ellenére megengedte, hogy Margit Párizsba mehessen festészetet tanulni. Okosan tervezett: mire hazatért, Ady már Lédával élt. Kapcsolatuk azonban nem szakadt meg. Gyakran találkoztak és folyamatosan leveleztek. A levelek hiányosan maradtak fenn, a féltékeny Léda ugyanis elégetett belőlük egy egész paksamétát" - hangzott el az előadásban.

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.