A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény

.konyvesblog. | 2015. szeptember 03. |

ac.JPG

Mindenkinek megvan a kedvenc Agatha Christie-könyve, de most már azt is tudjuk, melyik a VILÁG legkedvesebb AC-krimije. Ez nem más, mint az 1939-es Tíz kicsi néger, mely egy nagyszabású online szavazáson a voksok 21,3 százalékát gyűjtötte be. A második kedvenc a Gyilkosság az Orient expresszen lett, a harmadik helyet Az Ackroyd-gyilkosság foglalja el. A Tíz kicsi néger amúgy Christie legsikeresebb regénye, világszerte több mint 100 millió példányt adtak el belőle, igaz, az írónő egyszer azt nyilatkozta, hogy ennek a könyvnek a megírása volt számára a legnehezebb. 1943-ban mindenesetre írt belőle egy színpadi változatot is. A mű népszerűségét jól mutatja, hogy a BBC éppen egy háromrészes minisorozatot forgat belőle, melyet télen mutatnak be.

A krimirajongók szeptember 15-én ünneplik az írónő születésének 125. évfordulóját. Több rekordot a mai napig ő tart, így például az ő könyveit fordították le a világon a legtöbb nyelvre (állítólag 103-ra), és Az egérfogó című darabját pedig 1952 óta folyamatosan játsszák. A példányszámokat tekintve Christie krimijeinél csak a Bibliából és Shakespeare könyveiből adtak el többet.

A szavazást az agathachristie.com nevű oldal szervezte, az eredményeket egy infografikában jelenítették meg, melyből például kiderül az is, hogy a mostani voksoláson az amerikai, az angol és a brazil olvasók mellett a magyarok voltak a legaktívabbak.A teljes infografikáért katt ide!