Általános cikkek 2010 focivb 2010

A meccs embere - Írók a foci vb-ről a Literán

Könyves Magazin | 2010. június 11. |

A labdarúgó világbajnokság idején - az egyhónapos esemény minden egyes napján - foci a Litera címoldalán!


Mint ismeretes, a magyar íróktól egyáltalán nem áll távol, soha nem is állt, a futball gyönyöreinek élvezete, így aztán játékos könnyedséggel (és néhány nap leforgása alatt) 23 fős keretet állíthatott össze a Litera szerkesztősége olyan kortárs írókból, költőkből, irodalmi szerkesztőkből, kritikusokból, akik sajátos kommentárjaikkal illetik a tévében látott meccsek némely emlékezetes pillanatát. Egészen pontosan: annak a felkérésnek tesznek - készséggel - eleget, hogy szemeljenek ki maguknak egy alakot, aki a közvetítések során bármi okból megragadta a figyelmüket, s írják meg, mit gondolnak róla. Ez az alak lehet bárki: egy szurkoló, egy csodatévő gyúró, egy taccsbíró, egy fotóriporter, egy államelnök a tribünön, akár még egy focista is. Naponta több mérkőzést nézhetünk majd "real time"-ban, Dél-Afrikával egyazon időzónába tartozván, lesz tehát miből-kikből csemegézni. Az íróválogatottat a Litera (létszámát illetően) kispályás csapata egészíti ki a kispadról, így áll össze a VB harmincegy napjának mindegyikéről - szünnapjairól is! - speciálisan tudósítók gárdája.

Íme, az írók névsora: Ágoston Zoltán, Balázs Attila, Balogh Robert, Darvasi László, Dragomán György, Egressy Zoltán, Fodor Péter, Farkas Zsolt, Garaczi László, Kukorelly Endre, Lóránd Zsófia, Németh Gábor, Mélyi József, Mészáros Sándor, M. Nagy Miklós, Pallag Zoltán, Reményi József  Tamás, Sajó László, Schein Gábor, Szálinger Balázs, Tasnádi István, Vaderna Gábor, Villányi László.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.