Általános cikkek margó-díj

A Margó és a Könyvesblog keresi a legjobb első prózakötetes szerzőt!

Valuska László | 2015. augusztus 03. |

Valuska Gábor képén Horváth Kristóf (SzínészBob), aki idén biztosan nem nyerheti meg a díjat

A Margó Irodalmi Fesztivál, a Könyvesblog szakmai együttműködésével idén először adja át a Margó-díjat, ami a legjobb első prózakötetes szerzőnek jár. Egy ideje dolgozunk azon, hogy a pályakezdő írókra sokkal nagyobb figyelem essen (a magazinban megmutattunk már ötöt egy fotósorozatban), mert nem a leghálásabb szerep az övék: sokszor alacsony példányszámban, minimális vagy semmilyen marketingtevékenység mellett keresik olvasóikat, ami nincs jól. Ez nem csak az írók miatt nincs jól, de az olvasók miatt se, ugyanis ők se tudnak arról, hogy minden évben megjelenik egy sor érdekes regény és novelláskötet. 

A Margó-díjnak nem titkoltan irodalom- és olvasásnépszerűsítő szerepe is van, úgy próbáltuk meg kitalálni, hogy a shortlistesek és a díjazott minél nagyobb figyelmet kapjanak. Az 500 ezer forintos pénzdíj a mai kulturális piacon már szép díjnak számít, de mi még ennél is fontosabbnak tartjuk azt a sok mindent, ami különdíjak formájában jár majd. A Margó-díj nem jöhetett volna létre a partnereink nélkül: a Főváros kiemelten támogatja a Margó-díjat, az Aegon-díj a szakmai partnerünk, a Bookline teszi lehetővé, hogy a nyertes könyv minél több emberhez eljusson, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít a győztes könyvből, amit majd a külföldi könyvfesztiválokra visz magával.  A díjat október 10-én adjuk át.

A Könyvesblogon és a Könyves Magazinban folyamatosan beszámolunk a jelölési folyamatról, a döntősökről és a győztesről is. A legjobb könyveket hozzuk el nektek, ezt megígérjük

Itt pedig a hivatalos kiírás: 

Október 10-én először adjuk át az első prózaköteteseket elismerő Margó-díjat, melynek kiemelt támogatója a Főváros, az Aegon-díj, a Bookline és a Balassi Intézet. A Margó-díj magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2014. január 1. és 2015. június 7. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba. (Megjegyzés: a következő díj nyertese a két Margó Fesztivál közötti időszakban megjelent könyvek szerzői közül kerül ki, vagyis 2015. július 1.- 2016. június 31. lesz a következő, jövő évi ciklus.)

Ki nevezhet?
A pályázaton kizárólag olyan magyarul publikáló szerző indulhat, akinek korábban nem jelent még meg prózakötete.
A pályázaton elindulhat olyan szerző, akinek korábban már megjelent más műnembe (líra, dráma) tartozó könyve
A könyvet nevezheti a kiadó vagy a szerző.

A nevezés feltétele:
a könyv 2014. január 1. és 2015. június 7. között jelent meg
kizárólag olyan könyvek indulhatnak, amelyek kereskedelmi forgalomban megjelentek
a nevezett könyvet 3 példányban el kell küldeni a Margó Irodalmi Fesztivál irodájába: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 15/c, 4.em. 16. (A művet ekönyv-formátumban is elfogadjuk: margofeszt@gmail.com)

A határidő: 2015. augusztus 17.
A beérkezett könyveket előzsűri (a Könyvesblog szerkesztői) válogatják ki, majd a győztesről háromfős szakmai zsűri dönt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.