Brené Brown: a sebezhetősége miatt lett sztár

Rostás Eni | 2013. július 08. |

Brené Brown: Bátraké a boldogság, Fordította:Csulák Márta, Dányi Dániel

Bookline Könyvek, 2013, 332 oldal, 3290 HUF

brene_brown.pngHúsz percet beszélt a 2010-es TED-konferencián (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakozás, dizájn - a szerk.), és egy csapásra sztár lett. Könyveinek azóta bérelt helye van a bestseller-listákon, pedig a Houston Women Magazine már 2009-ben az év egyik legbefolyásosabb nőjévé választotta. „Ötödik generációs texasi”, országosan elismert szónok, több rangos oktatási díj nyertese. Mindent elért, amit az amerikai médiában el lehet érni, vagyis szerepelt Oprah műsorában. (Sőt, gyermeknevelési tanácsaival meg is ríkatta.)  Kicsoda Brené Brown, aki a középiskolában ugyanott vágatta a haját, mint a híres country-énekes, Lyle Lovett, aki abból kovácsol a legkeményebb fegyvert, amit mások a leggyengébb pontjuknak gondolnak, és akinek 2012-es könyve, a Daring Greatly végre magyarul is megjelent?

Adatok, lélekkel

Brené Brown 1965. november 18-án született San Antonioban, ahol ükapja volt az első sörkert-tulajdonos. Gyerekkorában többször megkérdezték tőle, hogy honnan ez a furcsa név, ezért egy idő után azt válaszolta, Franciaországból. Ám amikor az érettségi utáni Európa-túráján kiderült, hogy a franciáknak sem cseng ismerősen a Brené, rájött, hogy csak szülei kreativitásának köszönheti a nevét. BA diplomáját az austini University of Texas szociális munka szakán szerezte, mesterképzésre Houstonba járt, és ott is doktorált szociális munkából. Vérbeli texasi, és bár nem olyan családból származik, ahol a hibák felvállalása divat lett volna (hanem egy olyanból, amelynek mottója, „Tölts és lőjj!”), szerinte épp texasi virtusából fakad, hogy végül hajlandóvá vált sebezhetőnek mutatkozni.

Brené Brown, mesélő.  Mit érdemel az a rendezvényszervező, aki ezt írta volna a Brown előadását hirdető flyerre? Akadémikus fejcsóválást, majd csendes beleegyezést. Kutató-mesélő, ez Brown öndefiníciója. Kutatásait az emberektől begyűjtött történetekre alapozza, meséltet, hogy mesélhessen. Több mint tíz éve kutatja a sebezhetőséget, a szégyent, a bátorságot és a többiek figyelmére való érdemességet a houstoni egyetem szociális munka tanszékén. Hat éven keresztül a szégyen és a sebezhetőség területén vizsgálódott, négy évet pedig az öröm és a látszólagos gyengeségekből kovácsolható előny tanulmányozásával töltött.

A bátorság legmegbízhatóbb mércéje

2007-ben két tanulmányt publikált a Contemporary human behavior theory: A critical perspective for social work című kötetben, és még abban az évben megjelent első saját könyve, az I Thought It Was Just Me (but it isn't). Jody Williams professzor, 1997 Nobel-békedíjasa szerint Brown munkája felemelő, felszabadító, humoros és nagyon fontos olvasmány, amely egy teljesen új perspektívát kínál történeteink elmesélésére. A sebezhetőség nem egyenlő a gyengeséggel, sokkal inkább a kreativitás, és a siker bölcsője.

2010-ben megjelent a Connections: A 12-Session Psychoeducational Shame-Resilience Curriculum, egy évvel később pedig a The Gifts of Imperfection: Let Go of Who You Think You're Supposed to Be and Embrace Who You Are, melyben így írt magáról: „(…) sebezhető vagyok, és nem tökéletes, de ez nem változtat azon, hogy bátor is vagyok, méltó a szeretetre és a valahová tartozásra.” Ha elfogadod, hogy nem vagy tökéletes, egy lépéssel közelebb kerülsz a boldogsághoz. Tavaly a Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead című könyvvel került a bestseller-listák élére. A kötet a jóval rövidebb, Bátraké a boldogság címmel most magyarul is megjelent, előszavát Feldmár András írta.

Brown például abban különbözik a többi, önsegélyező könyvvel befutott írótól, hogy nem cukormázas életbölcsességekbe bújtatja gondolatait, hanem húsvér emberek mindennapi történetein keresztül magyarázza az igazát. (Meg abban, hogy hosszú évek tudományos munkája áll mögötte.) Ha nehezen viseljük az életvezetési tanácsokat, valószínűleg az ő mondanivalójától is kiszaladunk majd a világból. De legalább remekül szórakozik közben. Brown ugyanis remek előadó, vicces és laza, nem akar tökéletesnek látszani csak azért, mert ő áll a pódiumon. És ami a legfontosabb, hisz abban, amiről beszél, mert az ő élete is megváltozott a kutatás közben. (Még ha a miénk nem is feltétlenül fog, miután elolvassuk a könyvét.)

Sebezhetőség TED, az akcióhős

Híres, 2010-es houstoni beszédének másnapját élete legszörnyűbb „sebezhetőség-másnapjának” tartja, ami után három napig képtelen volt kilépni az utcára. Rájött, hogy mégsem volt olyan jó ötlet több száz ember előtt bevallani, azért lett kutató, hogy elkerülje a sebezhetőséget, majd amikor kiderült, hogy a sebezhetőség elengedhetetlen a teljes élethez, összeomlott. (A spirituális öntudatra ébredés szerinte sokkal jobban hangzik.) Még azon is elgondolkodott, hogy megszerzi a kazettát, mielőtt kikerül a Youtube-ra, mint ahogy anno azzal a kazettával tette, amin melegebb éghajlatra küldte egyetemi exfiúját. Teljesen kétségbeesett, hogy az interneten ezer, sőt esetleg kétezer ember is láthatja előadását, ám azzal nem számolt, hogy beszéde az egyik legnépszerűbb TED-videóvá válik majd. A sebezhetőség erejét azóta több mint tízmillióan látták a konferencia hivatalos honlapján. A hirtelen jött ismertség miatt felismerték az utcán, sőt még a sportboltban is, és ha már felismerték, kedélyesen el is csevegtek vele. Hé, maga az a kutató, akinek ideg-összeroppanása volt! (Ilyenkor jött jól a spirituális ébredés szöveg.) 2012-ben ő tartotta a záró beszédet a Long Beach-i TED-konferencián. Az Odafigyelni a szégyenre című előadásnak, amelyben többek között a szégyen és a bűntudat közti különbségről beszélt, és arról, miben különbözik a nők és a férfiak szégyenélménye, több mint két és fél millió nézője volt.

Brown Houstonban él gyerekorvos férjével, és két gyerekükkel. Kedvenc önsegélyező, és spiritualitással foglalkozó könyvei mellé odafér egy Mary Oliver verseskötet, egy Julia Child szakácskönyv és Paulo Coelho Alkimistája is, a tévét pedig legszívesebben a Downton Abbey, a Sherlock vagy a Girls cím sorozatokért kapcsolja be. Na meg Oprah-ért!

Vállald fel, hogy sebezhető vagy, vállald a hibáidat, és légy boldog, vallja Brown, és ezzel emberek millióinak változtatja meg az életét. Legalábbis az Amazon sikerlistája alapján.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.