Általános cikkek 2007 magvető

A hidrogénpotenciáltól a tojásméretekig

KálmánG | 2008. február 05. |

A-
Ben Schott: Schott-féle sokmindentudó
Magvető, 2007, Budapest, 158 oldal, 2490 Ft

Meghökkentő kiadvánnyal rukkolt elő a Magvető kiadó. Egy tökéletesen használhatatlan, mégis nélkülözhetetlen darabbal. Az ötlet nagyszerű: összesűríti a világ legjelentéktelenebb érdekességeit, ökörségeit és a valóban hasznos, ám a köztudatban mégis hiányosan, zavarosan élő ismereteket. A könyv úgy letehetetlen, hogy valójában olvashatatlan. A fülszövegnek tökéletesen igaza van: az addikció már az első harminc másodperc után diagnosztizálható, az olvasó ugyanis innen kezdve idegesen és mohó türelmetlenséggel szaladgál előre-hátra az oldalak között, hogy további érdekességekre meg égbekiáltó baromságokra akadjon. Ez a lázas érdeklődés ugyan nem tart sokáig, de addig elég intenzív.

A Ben Schott-féle sokkmindentudó azokat a tudnivalókat, ismeretek gyűjti össze, amik senkit nem érdekelnek, mégis mindenkit feldobnak. Pontosabban mindenki jól elvan anélkül, hogy tisztában lenne velük, mégis hiányolja az ismeretüket. Igen, ez így most bonyolult, de vegyünk egy példát. Ha valaki megkérdezi, hogy mennyi is az egyhüvelyknyi, akkor a társaságban mindenki összevissza beszél, bambán nézegeti a hüvelykujját, felelőtlenül dobálózik számokkal, meg centikkel, miközben nagy eséllyel dunsztja sincs róla. De senkiben meg sem fordul a késztetés legeslegkisebb, parányi szikrája sem, hogy felemelje a hátsófelét a kanapéról és utánanézzen az interneten, neadjisten kutatni kezdjen egy ötkötetes enciklopédiában.

Nos, a Ben Schott ötletéből, kötettervéből és szövegeiből készített Schott-féle sokmindentudó ilyen ismereteket hord össze, nem kis halomba, széles skálán mozogva. Ha hirtelen eszünkbe jut valami ehhez hasonló, a köztudatban zavarosan élő ismeretanyag, akkor nagy eséllyel megtalálhatjuk ebben a kötetecskében. A hátsó fülszövegen már semmilyen marketing szöveg nem olvasható: az élet öt alapmércéjét láthatjuk itt (cm, hüvelyk, pont, agate, ciceró) stilizált vonalzókkal szemléltetve a méretüket. Aztán belelapozunk találomra és hopp: SMS-rövidítések. Például: 4szmkzt ~ négyszemközt, hi7&lN ~ hihetetlen. Ugyanitt a másik oldalon: kiterjesztett szorzótábla. Aztán korán elhunyt popsztárok listája. Meg az angol királynő beszállítói, ahonnan megtudhatjuk kivel készítet skót dudát, illetve kitől vesz benzint az angol királynő.

Azt hinnénk, mennyi lényegtelen baromság, de legalább vicces, úgyhogy lapozgatunk tovább, és tessék: végre kiderül, hogy mit is jelentenek azok az idióta mosásra vonatkozó jelzések a ruháink belső részén a fehér bilétán. Mellette meg a másik oldalon Liszt Ferenc legfontosabb kitüntetéseit olvashatjuk naprendszerünk bolygóinak legfontosabb adatai és az 1953-as aranycsapat névsora társaságában. Aztán prímszámok, Morse-jelek, Magyar uralkodók, a Titanic ellátmánya, Laborvizsgálatok (vérvétel) normáleredményei.

A híres személyek utolsó mondatairól, idézeteiről, illetve a kevés vagy, mint kezdetű mondat lehetséges befejezéseiről nem is beszélve. Ezek között számomra rengeteg teljesen új darab volt. Például: Kevés vagy, mint dobostortában a ritmusérzék, és még jobb: stoptáblán a retorika.

Nem egészen egyértelmű, hogyan kerül ez a kiadvány Magvető kínálatába, legalábbis szerintem kicsit kilóg a sorból, de jó kis könyv ez. Nem részesít hihetetlen olvasmányélményben, pontosabban szólva az első fél óra felfokozott öröme viszonylag hamar veszít intenzitásából, de addig is szórakoztat, és közben ezt-azt meg is tanulhat az ember.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.