Általános cikkek ep60

A FAZ is EP-t ünnepli

Könyves Magazin | 2010. április 14. |

Fotó: Valuska Gábor

Esterházy Pétert köszöntötte 60. születésnapja alkalmából szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német konzervatív napilap kulturális rovatában terjedelmes, több mint fél oldalas írásban méltatta a magyar író munkásságát, külön foglalkozva a Németországban már évekkel ezelőtt megjelent Harmonia caelestis című aparegénnyel és az ahhoz fűzött Javított kiadással.

A szerző, Tilman Spreckelsen az írás bevezetőjében hangsúlyozta: a szerdán 60 éves "világirodalmár" kezdettől fogva a lineáris elbeszélés nyílt ellenzője, mert - mint vallja - "életünk sem lineáris". Ennek kapcsán utalt arra, hogy Esterházy előszeretettel használ más szerzők szövegeiből, és - akárcsak a Harmonia caelestis esetében - pontosan feltünteti, milyen könyvekről, idézetekről van szó. Olyan eljárás ez, amelyet az 1950-ben született író kezdettől fogva alkalmazott, például az 1986-ban megjelent Bevezetés a szépirodalomba című művében is. A cikkíró kitért azokra a magyar írókra, akiktől Esterházy több művében idézett, köztük Kosztolányira és Ottlikra, és felidézte Esterházy ezzel kapcsolatos krédóját, amelynek lényege: a könyvek hadd segítsék egymást.

A FAZ részletesen elemezte a Harmonia caelestist, Esterházy "nagy családi opusát", majd az "ahhoz fűzött" Javított kiadást, amelyben az író apja sorsát bemutatva saját tragédiáját ecsetelte. A Javított kiadás - fogalmazott Tilman Spreckelsen - tisztánlátásra törekvő, olykor rideg, mégis mélyen megrázó ábrázolása apja ügynökmúltjának.

A német lap méltatása szerint Esterházy a szocialista realizmus sekélyességével szembeni ádáz hadüzenetével a maga nemében utat mutatott a magyar irodalom számára. Másrészt - folytatta a cikkíró - az író egy másik magyar irodalmi hagyományt képvisel, amelyben Kosztolányi Esti Kornélja lényeges szerepet játszik. Spreckelsen idézte az írót, aki Kosztolányi novellagyűjteményének utószavában arról írt, diákkorában barátai "Estinek" nevezték. A számos európai irodalmi díjjal kitüntetett Esterházy szerint ez az elnevezés volt az addigi legnagyobb kitüntetése - emlékeztetett a német konzervatív újság a születésnapos magyar írót köszöntve.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.