Általános cikkek petőfi forradalom 2008 48

A fa, amely látta Petőfi Sándort

Könyves Magazin | 2008. március 11. |

Forradalmi hét van, és mi itt 1848-ra gondolunk, tévedés ne essék. Célunk, hogy minél jobban megismerjük nagy forradalmunk irodalmi alakjait és helyszíneit. Itt van kezdetnek Petőfi Sándor, akit ugyebár minden jó magyar ismer és éppen eléggé un is, viszont az örökké élő Petőfi-kultusz kedves megnyilvánulásai mindig megmosolyogtatóak. Küldjetek még ilyeneket.

Alább látható az a kocsányos tölgy, pontosabban megmaradt törzse és magról kelt utódja, amely alatt pihenve Petőfi megírta nagy versét, A Tiszát. Nem pontosan ez az a hely "ahol a kis Túr siet beléje", mert ezen a helyen akkor ártér volt, de pontosan itt üldögélt a költő a vízet bámulva. A kegyhelyként tisztelt fa és emlékmű Nagyaron található, a képekért köszönet Balázsnak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.