Nagy

Részeges nyulat főz Cserna és Nyáry (Főzőcske, de okosba)

.konyvesblog. | 2014. január 21. |

Plakát_ANagyLevin_fekvô.jpg

A Béterv lakásétterem a Terézvárosban, az Aradi utcában működik, tulajdonosa és szakácsa Biró Botond Boldizsár. Ebben az étteremben indult útjára az az irodalmi vacsorasorozat, „élő irodalmi szakácskönyv", mely a „Főzőcske, de okosba" címet kapta. Az esték házigazdája Biró Botond Boldizsár séf és Cserna-Szabó András író, akik (terveik szerint) vendégeikkel végigfőzik a világirodalom legfinomabb ételeit. Lesz Hrabal és teve, Ujházi és kakasleves, Hemingway és szopós malac, Krúdy és szalontüdő, Hašek és sörgulyás és így tovább. A sorozat első vendége Nyáry Krisztián irodalomtörténész volt, a téma pedig természetesen a nyúl. Nyáry Krisztián ismert Tersánszky-rajongó, és nemcsak a bohém íróról mesélt a közönségnek vacsora közben, de felolvasta a Hévíz folyóiratban megjelent Tersánszky-esszéjét is. Előételnek borleves készült Márvány utca 27. módra, a desszert pedig borzselé volt Kakuk Marci módra.

A vacsorasorozat következő része csütörtökön (január 23-án) este 7 órakor kezdődik. A téma Rejtő Jenő és a nagy Levin lesz, az ő ételeiket főzik meg (Marinált halat Nagy Levin módra, Miccset rablógyilkos módra és Habos süteményt leánykereskedő módra). A vendég a Rejtő-rajongó költő és kocsmáros, Orbán János Dénes lesz Kolozsvárról, aki „péhóvárdos" verseiből is felolvas majd a lakmározó nagyérdeműnek.

Helyfoglalás: www.beterv.hu

Akik lemaradtak a Tersánszky-estről, azoknak íme a videó és az elkészített nyúl receptje:

Részeges nyúl kakukkfűvel és gombával Józsi Jenőnek dedikálva –
Ínyesmester módra, puliszkával

Hozzávalók

1 nyúleleje és 4 db nyúlcomb
2 fej vöröshagyma
vörösbor (annyi, hogy a nyulat ellepje)
4 db közepes sárgarépa (hasábra vágva)
25 dkg vargánya
vaj
a páchoz:
olívaolaj
2-3 szál friss rozmaring
3 dl vörös bor
1 dl tej
2 tk kakukkfüves málnaecet
babérlevél
bors

Elkészítés:

A megtisztított, nagyobb darabokra vágott nyúlelejét és a combokat bepácoljuk kb. 2 órára. Pác: vörösbor, olívaolaj, rozmaring, ecet, tej, só, bors, babérlevél. A nyúlhúst a pácolás után forró serpenyőben nagyon kevés zsiradékon körbesütjük 1-2 perc alatt. A vöröshagymát apróra vágjuk, a húsokat megforgatjuk benne, majd az egészet felöntjük páclével és vörösborral. Teszünk bele sárgarépát, lassú tűzön 2-3 órát főzzük. A végén vajon megpirítjuk a felszeletelt gombát, és hozzáadjuk a nyúlhoz. Pici vajjal sűríthetünk a végén. Puliszkával tálaljuk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.