Általános cikkek képregény aukció batman

50 ezer forintot ér a borítékra firkált Batman

-Szűcs Gyula- | 2008. november 13. |

November 23-án rendezi negyedik karikatúra- és képregény aukcióját a kArton Galéria a Műcsarnokban, az Art Fair vásár utolsó napján. Az előzetes kiállítás már látható az Alkotmány utcai galériában, és 20-ától a Műcsarnokban. A tételek között szerepel Batman atyjának, Bob Kane-nek egy mail art műve, egy légpostai borítékra, filctollal rajzolt, aláírt, Denevérember-fej 1992-ből, ami 50 ezer forintos kikiáltási árról indul. Popeye 16 oldalas erotikus kalandja 80 ezer forint.

A 114 tétel között a legkorábiak még a XIX. századból valók (Mühlbeck Károly és Hatos Sándor munkái), több tételt a XX. század eleji klasszikus rajzolók jegyeznek (Gugi Sándor, Márton Lajos, vagy a neves parlamenti rajzoló Gáspár Antal). Curtis D. Swan 1983-as, tussal rajzolt, ragasztott betűs Superman-képregényoldala 40 ezer forintot ér, 60 ezer forintért vihető el Moebius szignált szitanyomata (az ő neve Az idő urai című francia-magyar rajzfilm miatt lehet ismerős Magyarországon). Külön kategória a Lúdas Matyi rajzolóinak blokkja, ahol feltűnnek a 70-es, 80-as évek legendás karikatúrái a hegyescsöcsű nőkkel és politizáló nyugdíjasokkal (Brenner György, Kaján Tibor, Mészáros András, Várnai György, Pusztai Pál és Réber László rajzai).

A legizgalmasabb tételnek egy szignált, Andy Warhol akvarell tűnik (a rózsaszín macska, One Blue Sam), amiért 1,5 millió forintot, az aukció legmagasabb árát kérik. A 2004-ig arcát és kilétét titkoló angol grafittis, Banksy nagyméretű szitanyomata, a Szűz Mária/Mérgezett Mária 250 ezer forintos kikiáltási árat kapott. 60 ezer forintért lehet megszerezni a magyar street-artos Stark Attila Maki című képét.

Zórád Ernő grafikus, könyvillusztrátor, diafilm- és képregényrajzoló volt munkái közül a Három testőr, a Fekete Front, és Az időspirál képregények egy-egy oldalának eredeti tusrajzát lehet megszerezni 40-50 ezer forintért. A Walt Disney stúdió híres rajzolójától, William Van Horntól egy Donald kacsa ceruzarajz 36 ezer forint lesz, de, a Scooby Doo, a Spongya Bob, a Bambi, a Dr. Bubó és a Szaffi vázlatrajzaira is lehet majd licitálni. (MTI)