3 kérdés Grecsó Krisztiánhoz
Általános cikkek grecsó krisztián

3 kérdés Grecsó Krisztiánhoz

vl | 2012. március 21. |

Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényéért Aegon-díjat kapott. Örültünk, gratuláltunk, és három kérdést tettünk fel neki, hogy érintsük az irodalom és a személyiség leglényegét.

1. Az író boldogabb díjjal, mint díj nélkül?

Úgy általában nem tudom, de én biztosan boldog vagyok. Ez egy magándíj, a szakma dönt róla, ezért nagy tisztesség. A zsűritagok ráadásul úgy adják le a szavazatukat, hogy nem konzultálhatnak egymással, nem is tudják, kik döntenek még rajtuk kívül. Így nincs lehetőség egyeztetésre. Ez egy nagyon tiszta szisztéma, és jó érzés tiszta ügyek közelében lenni.

2. Mi volt az első mondat, amit már díjazott íróként írtál le?

Nem tudom, de kizárt dolog, hogy ne "köszönöm"-mel kezdődött volna.

3. A Mellettem elférsz megírásának volt olyan drámaian nehéz pillanata, amikor úgy érezted, nem fejezed be soha?
Inkább a rátalálás volt nehéz. Most is kereső fázisban vagyok, és megint reménytelennek tűnik, ezért most egészen tisztán emlékszem, milyen volt. Írni már nagyon szeretem, az a legszebb rész, mikor készül, finom, intim viszony. Ez a keresgélés viszont lelombozó.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.