Általános cikkek wass albert litera grendel lajos

2flekk Wass Albertről és Tormay Cécile-ről

Könyves Magazin | 2009. augusztus 24. |

A Literáról Grendel Lajos 2flekkenjét ajánljuk.

Hangzatosabb címen törtem a fejemet, de hamar beláttam, elég hangzatos ez így is ahhoz, hogy egyes zsebekben már preventíve bicskák nyíljanak ki. De még mielőtt kinyílnának, s megtalálnák rendeltetésszerű helyüket (ez esetben az én hátam közepét), sietek leszögezni, hogy az alábbiakban nem lesz, nem kerül sor, hogy ilyen rútul fogalmazzak, sem gyalázkodásra, sem szerecsenmosdatásra. Csak irodalmárkodásra kerül sor.

A múlt hónapban volt szerencsém elolvasni két regényt, a Farkasverem címűt Wass Alberttől és Tormay Cécile Emberek a kövek között című opusát. Azt, hogy volt szerencsém, tessék ezúttal szó szerint érteni. Ami a Wass Albert személye – tehát nem írói munkásságának értékei! – körüli hisztériát illeti, az legföljebb mint nem irodalmi jelenség lehetne érdekes a számomra. Hogy Wass Albert elkövetett-e háborús bűnöket, vagy sem, nem én fogom kideríteni, s végképp nem a közismerten, ugye, oly szavahihető Securitate sugalmazásai és vádjai alapján. Ha tényleg igazak lennének ezek a vádak, az amerikaiak föltehetőleg kiadták volna az írót Romániának – ilyen dolgokban ők nem szívbajosok.

Tovább >>>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.