Turi Tímea [zsűri]

Turi Tímea újságíró, költő, író, a Magvető főszerkesztője. 

1984-ben született Makón. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és magyar szakán diplomázott, majd a Doktori Iskola Modern Magyar Irodalom alprogramjának PhD-hallgatója lett. Kisgyermekkorától ír verseket, kamaszkorától prózát. Fiatalon bekapcsolódott a makói, majd a szegedi és az országos irodalmi életbe. A Szegedi Egyetem hetilap munkatársa, majd a Magyar Rádió külsős munkatársa lett. 2012-től a Magvető Kiadó szerkesztőjeként, 2017-től pedig főszerkesztőjeként dolgozik. A József Attila Kör és a Szépírók Társaságának tagja. 2012-ben Király István-díjat, 2016-ban pedig Móricz Zsigmond-ösztöndíjat nyert. 

Legutóbbi verseskötete  Egyszerre egy beszéljen címmel 2023-ban jelent meg a Prae Kiadó gondozásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.