Nagy Gabriella [zsűri]

Nagy Gabriella író, szerkesztő, irodalomszervező, a Litera irodalmi portál főszerkesztője.

1964-ben született Budapesten. Tanulmányait az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának magyar-történelem szakán, később az ELTE BTK magyar, majd esztétika szakán végezte. Pályáját tanárként kezdte, majd 1994 és 2012 között a Műcsarnokban mint szerkesztő és irodalmi programok szervezője dolgozott. 2002 óta a Litera internetes irodalmi portál szerkesztője, felelős főszerkesztője, majd 2015-től főszerkesztője. A József Attila Kör és a Szépírók Társaságának tagja. Pályája során többek között a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat (1998), Osvát Ernő-díjat (2020) és Déry Tibor-díjat (2023) is nyert.

Legutóbbi a Kalligram Kiadó gondozásában, Elviszlek Amerikába címmel jelent meg regénye.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.