Háy János [zsűri]

Háy János író, költő, festő, illusztrátor, a Palatinus Könyvkiadó alapítója.

1960-ban született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden, később pedig esztétikát az ELTE-n. Több kiadónál is dolgozott szerkesztőként (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). 1989-ben jelent meg első verseskötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel. Azóta számos verses- és prózakötete, regénye jelent már meg. Drámáit országszerte rendszeresen programjukra tűzik a különböző színházak, társulatok. Pályája során számos díjat nyert már el: Többek között József Attila-díjas (2002), Márai Sándor-díjas (2009) szerző.

Legutóbb verseskötettel jelentkezett, amely Szerelmes, istenes, okosos - Háy-kódex címmel 2023-ban jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.