Enyedi Ildikó [zsűri]

Enyedi Ildikó [zsűri]

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd a Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolán végzett tanulmányokat Fábri Zoltán osztályában. 1978 - 1984 között az INDIGÓ mûvészcsoport tagja volt. A Balázs Béla Stúdióban készített rövidfilmeket. Az én XX. századom című elsõ játékfilmjével,  a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb elsõfilmnek járó Arany Kamera díjat 1989-ben. Filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el: Cannes-ban, Velencében, Locarnóban (Simon mágus) és más meghatározó fesztiválokon is díjazták. 2017-ben Testről és lélekről című filmjével elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, illetve Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Legutóbb 2021-ben, az egyébként Füst Milán regényét feldolgozó, A feleségem története című filmjével ért el nagy sikereket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!