Nyáry Krisztián: Nem maradt fogorvos mindörökké

Nyáry Krisztián: Nem maradt fogorvos mindörökké

Így döntöttek ők: Németh László


Végleg, talán, véletlenül, soha többé – Németh László története igazi hullámvasút. Mit lehet kezdeni az elismerés után, a hirtelen jött kudarccal? Hogyan lehet továbblépni a csalódott sértettség után? Az Így döntöttek ők sorozatban magyar írók, költők életének kevéssé ismert, mégis meghatározóvá vált döntéseiről mesél Nyáry Krisztián az OTP Bank támogatásával.

A 24 éves Németh László eldöntötte, hogy végleg felhagy az írással. Csalódott az irodalomban, és kételkedett a saját tehetségében is. 1925-ben orvosként szerzett diplomát, ideggyógyásznak készült. Menyasszonya, Démusz Ella próbálta rábeszélni, hogy térjen vissza ifjúkori költői próbálkozásaihoz, de ehhez nem érzett kedvet. Véletlenül került a kezükbe a Nyugat felhívása, amelyben ötmillió koronát ajánlottak a legjobb novella beküldőjének. 

Ella arra biztatta vőlegényét, hogy ha már nem ír új dolgokat, legalább régebbi írásait küldje be a pályázatra. 

Németh kezdetben elzárkózott, de végül engedett. Az egyetemistaként írt Horváthné meghal című novelláját postázta szerkesztőség címére. Év végén esküvője szervezésével volt elfoglalva, a pályázatról megfeledkezett. Véletlenül látta meg egy könyvtárban a Nyugat friss számát, amely első oldalán adta hírül, hogy a pályázat fődíját Dr. Németh László orvos nyerte. „Ez volt a sorsjegy, amelyen nevemet az íróvá avató húzáson kihúzták” – lelkendezett. Újabb, egész életére kiható döntést hozott. Elhatározta, hogy felhagy az ideggyógyászi pályával, s a megélhetés kedvéért fogorvosként fog praktizálni. Azonnal találkozót kért a Nyugat szerkesztőjétől, Osvát Ernőtől, 

ám a találkozó nem úgy sült el, ahogy szerette volna. 

Osvát a novella alapján egy érettebb, középkorú orvost várt, nem egy túlságosan lelkes pályakezdőt. Amikor a fiatal író átadta neki verseit és új novelláját, nem javasolta közlésüket, és az írások hibáit sorolta. Németh rettenetesen megsértődött az elutasításon. 

Megfogadta, hogy felhagy az írással, és mindörökre fogorvos marad.

Később mégis elhatározta, hogy revansot vesz, mégpedig úgy, hogy megnyeri az 1926-os novellapályázatot is. Álneveken küldött be hét novellát, s még arra is ügyelt, hogy hét különböző írógépen írja a pályaműveket. Néhány hónap múlva csalódottan olvasta, hogy egyik műve sem került a nyertesek közé. Osvát ugyanis rájött, ki áll a novellák mögött: a 378 pályázó közül egyedül Németh gépelte le úgy a műveit, hogy a papír mindkét oldalát felhasználta. A gyorsan megírt novellák valóban nem voltak olyan jók, mint a Horváthné, Osvát pedig meg akarta leckéztetni a nagyratörő ifjút. Ez a második, elbukott novellapályázat legalább annyira hozzájárult Németh pályának alakulásához, mint az elismerést meghozó első. A fiatal írót nagyon megviselte a kudarc, eldöntötte, hogy nem ír többet sem novellát, sem verseket.  Sértődötten temetkezett fogorvosi munkájába, és 

elhatározta, hogy új műfajokban fog bizonyítani. 

Így született meg az esszéista és regényíró Németh László.

A pénzügyeid tervezéséhez nem kell életre szóló döntéseket hoznod. Az OTP Bank rugalmas Bázis számlacsomagjait könnyen aktuális igényedhez igazíthatod. A számlacsomagokról az OTP Bank honlapján és a bankfiókokban tájékozódhatsz.