Tévésorozat készülhet a Trainspotting Begbie-jéről

Tévésorozat készülhet a Trainspotting Begbie-jéről

Irvine Welsh ikonikus regényének folytatása, a The Blade Artist adaptációjának munkálatai akár már jövőre is elkezdődhetnek. A középpontban Begbie jelene és múltja lesz.

fk | 2021. október 01. |

Már huszonnyolc éve annak, hogy megjelent Irvine Welsh első regénye, a Trainspotting és huszonöt év telt el azóta, hogy megszületett Danny Boyle belőle készült kultfilmje. Most viszont a történet újra életre kelhet, szó van ugyanis a Begbie jövőjét bemutató tévéfilmről.

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film
"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Huszonöt éve, 1996. február 23-án mutatták be a mozikban Danny Boyle kultfilmjét, a Trainspottingot, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült. A kulttörténet sikerének titka, hogy az író egy egész generáció életérzését sűrítette bele: egy olyan generációjét, amelynek elege lett az önmegvalósítás képmutatásából, a végtelen lehetőségek zsákutcáiból, és a választás hazugságaiból. A Trainspotting mélyrepülés a kábítószerfüggőség poklába, amely egyszerre szabadít fel és láncol végérvényesen magához.

Tovább olvasok

Irvine Welsh 2016-ban jelentette meg a Trainspotting folytatását The Blade Artist címmel, melyben mindannyiunk kedvenc pszichopatája, Francis Begbie életébe pillanthatunk bele közelebbről. Akkor egy interjúban a szerző elmondta, hogy a The Blade Artistot egyik korábbi novellája inspirálta, amit 2013 karácsonyán írt a brit Fedél nélkülbe, a The Big Issue-ba. Arról is beszélt, hogy mivel a halálban és az életfogytig tartó börtönbüntetésben semmi drámai nincs, ezért kellett egy nagy változás, ami újra érdekes karakterré teszi Francist. Begbie az új könyvben Kaliforniában él a feleségével és két lányával, méghozzá Jim Francis néven, és sikeres művészként csinál karriert. Ám a múltja azonnal rátalál, amint beteszi a lábát Skóciába. Fiát, akivel nem tartotta a kapcsolatot, meggyilkolták, a régi cimborák pedig biztosak benne, hogy bosszút esküszik. A kérdés innentől az, hogy igazuk lesz-e, és visszatér-e a régi, vérszomjas Begbie. Welsh olyan karaktert akart alkotni, aki még mindig szereti az erőszakot, de megtanulta, hogyan rejtse el ezt a nem túl hízelgő tulajdonságát.

A The Blade Artist adaptációjáról szóló pletykákat a Begbie-t a korábbi filmekben alakító színész, Robert Carlyle erősítette meg:

„Irvine és én mostanában elég sokat beszélgetünk szuper londoni producerekkel [a folytatásról]. Van egy könyv, a The Blade Artist, ami teljes egészéből Begbie-ről, és az ő őrült sztorijáról szól. Még mindig korai szakaszban járunk, de elég jó lenne, ha nemsokára valóra válna.”

A sorozatról egyelőre annyit lehet tudni, hogy hatrészesre tervezik. Ha minden jól alakul, a munkálatok 2022-ben kezdődhetnek el.

Korábbi interjúnk Irvine Welsh-sel ITT olvasható. A 25 éves a Trainspotting-filmről pedig ITT írtunk. 

Forrás: NME/24.hu

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Nagy

25 éve jelent meg a Trainspotting

...
Hírek

Danny Boyle jövőre ígéri a Trainspotting folytatását

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.