Vigh Bori: A szabadság egyenlő az önfegyelemmel

Vigh Bori: A szabadság egyenlő az önfegyelemmel

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastsorozatban Vigh Bori digitális nomád mesélt arról, hogy miért nem valós az a közösségi médiában terjedő kép róluk, amint a tengerparton, laptoppal a kezükkel dolgozgatnak. Beszélt arról, milyen személyiséget igényel ez az életforma, és ő hogyan osztja be az idejét munka és világlátás között. Adott tanácsot, hogy szerinte hogyan érdemes nőként utazni, és elmesélte, mi volt az első komoly atrocitás, ami mintegy tíz év világjárás után érte Mexikóban. A beszélgetés nagy témáit pontokba szedtük, a podcastet pedig meg is hallgathatod. A sorozat korábbi részeit itt találod meg.

sa | 2022. június 03. |

 • A digitális nomád azt jelenti, hogy nincs otthonod, vagy esetleg van egy bázisod, de az éved jelentős részében utazol, és ahol vagy, onnan dolgozol. Vigh Bori jelenleg digitális nomádként gondol magára, de ez a közelmúltban sem mindig volt így. Négy évig volt Magyarországon egy lakás, amit bérelt, így volt egy hely, ahol a cuccait tartotta, volt hova hazajönni. A karantén alatt pedig átköltözött egy nagyobb lakásba, a Covid alatt nem is mozgott, tehát nem volt nomád. Most viszont igazi nomád, mert nincs fix bázisa.
 • Mindig szeretett utazni, de 2013-ban volt egy sorsfordító utazása, amikor nagyon nem akart hazamenni. Akkor már tapasztalt social médiás marketinges volt, amit könnyen át tudott alakítani arra, hogy szabadúszóként legyenek ügyfelei és legyen saját vállalkozása. 2015-ben indult világgá, és sokáig meg sem állt: “Az elején mérgezett egérként rohangáltam körbe a világot.”
VIGH BORI
Hogyan menjünk világgá - Az álmodozástól az indulásig
Európa, 2017, 268 oldal
-
 • Ma már sokkal lassabban utazik, mint az első hónapokban, és egy helyen legalább két hetet eltölt. A munkájában az időeltolódással kell számolnia. Leginkább Európában élő ügyfelei vannak, így például a podcastfelvétel előtti hónapokban, Mexikóból reggel dolgozott, és délután volt ideje elmenni múzeumba, strandra, ezeket ő amolyan fél napos szabadságokként kezeli, ekkor töltődik. A hétvégéje viszont négynapos, péntektől hétfőig, akkor szokott elutazni olyan helyekre, ahol például nincs internet. Ez is mutatja, hogy ez nem nyaralás, nem tud olyan helyen huzamosabban tartózkodni, ahol nincs net. Ezt egyébként sajnálja is, mert szerinte a legjobb helyek ott vannak.
 • Nehezen bírja a rutint, ez már gyerekkorában is így volt (minden nap más útvonalon ment iskolába), ezért neki jó az, ha minden napja másmilyen.
 • A digitális nomádokat sokan hippiknek tartják, pedig szerinte az egyik legtudatosabb társadalmi csoport. A munkafegyelem nemcsak konkrétan pénzt hoz, hogy fenntartsa az utazó életmódot, hanem szabadidőt is teremt, amikor elmehet nézelődni abban a régióban, ahol éppen él.
 • Ma már digitális nomádokat is mentorál, azaz segít nekik felépíteni az üzleti ötletüket, vagy fellendíteni a vállalkozásukat. Egy időben dolgozott egy olyan hajón, ami évente kétszer átszelte az Atlanti-óceánt digitális nomádokkal a fedélzetén, ennek volt ő programszervezője, ami azt is jelenti, hogy körülbelül 1500 digitális nomáddal találkozott. Ezek között voltak sikeres példák és olyanok is, akiknek valamiért nem jött össze, nem passzolt ez az életmód, ebből a tapasztalatból pedig profitál mentorként.
 • Nem mindenkinek való ez az életmód: kell, hogy az illető bírja a bizonytalanságot; kell, hogy szeressen dolgozni; és kell, hogy vállalkozó szellemű legyen az életben és a munkában is.

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni
Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Social média managerként dolgozott egy irodában, amikor egy nap úgy döntött, elindul. Ázsiától Amerikáig bejárta a világ ismert és ismeretlen szegleteit, tapasztalatairól pedig Backpacker Bori néven írt blogot, ami hamarosan az ország egyik legnépszerűbb utazóblogja lett. 2016-ban jelent meg Hogyan menjünk világgá című könyve, amiben a hasznos információk mellett életszemléletet is átad. Olvass bele!

Tovább olvasok

 • A nomádok sokat segítenek egymásnak, ötleteket is adnak, illetve tudják is egymásról, hogy ki hol van éppen a világon - ebben a közösségi média sokat segít. Vigh Bori szerint fontos, hogy a barátságokban, emberi kapcsolatokban legyenek közös élmények, a telefonos vagy videóhívások ehhez egy idő után kevesek. Ő ezért is jár haza, hiszen itthon is vannak rokonai, barátai. Arra figyel, hogy az évben mindig legyen olyan időszak, amikor hazajön, és mindenkivel találkozik.
 • Nőként jobban kell vigyázni magunkra, de ez nem jelenti azt, hogy nők ne lehetnének nomádok. A biztonságunk érdekében figyelni kell arra, hogy ne lógjunk ki nagyon. Fontos, hogy ne kerüljünk idegennel olyan helyzetbe, ahol teljesen ki vagyunk neki szolgáltatva, Vigh Bori például másokkal ellentétben ezért nem támogatja, hogy lányok egyedül stoppoljanak. “Az emberek 99 százaléka jó, de van 1 százalék, aki sajnos nem, és nekünk nem a 99 százalékra kell felhúzni a védekezési rendszert, hanem arra az egyre.” Őt érte már atrocitás, de még soha nem rabolták ki egészen a podcastfelvétel előttig, amikor Mexikóban ellopta a telefonját két rendőr - egy egyébként biztonságos környéken.
 • Tapasztalatai szerint a járvány miatt sokkal többen lettek digitális nomádok, ugyanis sokkal elterjedtebb lett a home office. 
 • A saját életutat megtalálni nagyon fárasztó, valaki egyszer azt mondta neki, hogy ha egészen pontosan tudod, hogy mi fog veled történni az életedben, akkor az nem a te életed. Számára a nagy változás a tizenpár évvel ezelőtti önmagához képest, hogy mindenre tudja azt mondani: lehet máshogyan is.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

...
Podcast

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast áprilisi vendége Palya Bea énekes, dalszerző.

...
Podcast

Dr. Gyurkó Szilvia: A háború miatt komplett gyerekgenerációk veszítették el a jogukat, hogy gyerekek lehessenek

Vajon miben változna a világ, ha a vezetőink képesek lennének a múlt helyett a jövő generációk érdekeit előre venni? A gyermekjogok egyik, ha nem a legismertebb hazai képviselőjével beszélgettünk.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...
...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Jonas Jonasson: Szituációkat gyűjtök, az agyamban raktározom őket

...
Valuska László

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

Hírek
...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

...
Szórakozás

Szvetlana Alekszijevics, Patti Smith, Erlend Loe, Nádas Péter Budapestje [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Zöld

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

...
Szórakozás

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

...
Gyerekirodalom

Asterix kutyája saját képregénysorozatot kapott

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Podcast

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője