3+1 csodálatos könyves alakítás a 75 éves Tommy Lee Jonestól

3+1 csodálatos könyves alakítás a 75 éves Tommy Lee Jonestól

Gyűrött arca, szúrós tekintete, 183 centis magassága az egyik olyan amerikai színésszé teszi, aki egyszerűen már csak a jelenlétével, a kisugárzásával súlyt ad egy-egy drámai szerepnek, és akkor még el sem kezdett játszani - ám akkor is emlékezetes, ha éppen vígjátékban bohóckodik és földönkívülieket aprít. 75. születésnapja alkalmából olyan alakításait gyűjtöttük csokorba, amik egy-egy jó könyvön alapultak.

sa |

Tommy Lee Jones a texasi San Sabában született, és állítása szerint a walesi mellett cseroki felmenői is vannak. Olajmunkás apja és rendőr, majd szépségszalon-tulajdonos anyja mellett nehéz gyerekkora volt, az egyetemre is ösztöndíjjal vették fel. Igaz, nem akárhová, hanem egyenesen a Harvard irodalom szakára, ahol kitűnő eredménnyel végzett. (Kis érdekesség, hogy a kollégiumi szobatársa Al Gore, a későbbi alelnök és környezetvédelmi aktivista volt.)

Jones tagja volt az egyetemi színjátszó körnek, majd a diploma megszerzése után azonnal a Broadwayn lépett fel az angol drámaíró John Osborne A Patriot for Me című darabjában. Alig egy évvel később, 1970-ben szinte véletlenszerűen kapott egy szerepet a Love Storyban - a többi pedig már történelem. Jones a karrierje során számos díjat és elismerést kapott, az Akadémia négyszer jelölte Oscarra, ebből a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg az 1993-as A szökevényért, amiben a megszállott és morózus, de igazságos FBI-os különleges ügynököt, Samuel Gerardot alakította.

Ebben a cikkben azokat a filmjeit gyűjtöttük össze, amiket nemcsak meg- vagy újranézni érdemes, hanem a kiindulópontul szolgáló könyvek is nagyszerű olvasmányok.

Nem vénnek való vidék (2007)

Tommy Lee Jones egyik legjobb alakítását a Coen fivérek négy Oscarral (és halom más díjjal) jutalmazott filmjében láttuk, amiben a nyugdíjazása előtt álló seriffet játszotta, aki egy szörnyű gyilkosságsorozat nyomába ered a texasi pusztaságban. A filmet Cormac McCarthy azonos című regénye alapján forgatták, amiben szerepel az irodalom- és a filmtörténet egyik legenigmatikusabb gyilkosa, a végzet esetlegességét vagy a megállíthatatlan Gonoszt megtestesítő Chigurh (Javier Bardem szintén emlékezetes játéka) is. A drog, a maffialeszámolás, a texasi-mexikói határvidék itt csupán eszköz, hogy a regény és film bemutassa, hogyan válik egyre erőszakosabbá a világ, és mennyire nem találja ebben a helyét a sokat látott, alapvetően humánus gondolkodású seriff.

A kelletlen útitárs (2014)

Az itthon kevéssé ismert drámát Jones rendezte, alapjául Glendon Swarthout 1988-as regénye szolgált. A filmben olyan nagy színészek voltak az egyik főszerepet is alakító Jones partnerei, mint Hilary Swank, Meryl Streep, Miranda Otto, John Lithgow és James Spader. A történet a nebraskai határvidéken játszódik, és az amerikai történelemnek arról az alig tárgyalt részéről szól, hogy mi történt azokkal, akik egyszerűen nem bírták a határvidék könyörtelenségét. Az egyedülálló és független Mary Bee Cuddy (Swank) vállalja, hogy egy biztonságos otthonba szállít három nőt, akik gyakorlatilag beleőrültek a megpróbáltatásokba. Útja során megmenti a csavargó George Briggs (Jones) életét, aki cserébe segít neki az úton. A párosuk pont olyan abszurd és összeférhetetlen, mint amit sokszor láttunk már például romantikus vígjátékokban, ám ez a történet azoknál sokkal szívbemarkolóbb őszinteséggel mesél megtört és magányos emberek egymás mellé sodródásáról és a kapcsolatépítés képtelenségeiről.

Az ügyfél (1994)

John Grisham az igazságügyi thriller mestere, az ő azonos című regényéből készült Az ügyfél. Jones itt Roy Foltrigget alakítja, aki politikai babérokra törő államügyészként próbálja kipréselni egy kisfiúból egy öngyilkosság részleteit. A kis Mark ugyanis véletlenül tanúja volt, hogy egy maffiától megrettent ügyvéd elárulja, hogy gengszter ismerőse hová rejtette el a meggyilkolt szenátor holttestét. A főszerep ebben a filmben Susan Sarandoné, ő a filmben az az ügyvédnő, aki az élete kockáztatásával is próbál segíteni a kisfiúnak - úgy a gyereket eszköznek tekintő igazságszolgáltatással, mint a maffiával szemben.

+1 A Sunset Limited (2011)

Az már kiderült, Cormac McCarthy és Tommy Lee Jones találkozása a kamera előtt elég ütős, aztán csatlakozott a csapathoz Samuel L. Jackson is. Jones rendezése tévére készült (nálunk az HBO GO-n nézhető), a forgatókönyvet saját színdarabjából McCarthy írta (így egy kicsit kakukktojás, mert ez nem könyv). A filmben tulajdonképpen azt látjuk, hogy két férfi vitatkozik, illetve beszélget életről, halálról, hitről, ez a vita viszont egy pillanatra sem válik unalmassá, ami legalább annyira köszönhető az erős alapanyagnak, mint a két nagyszerű színész játékának. Igazából olyan, mintha egy exkluzív kamaradarabra sikerült volna online jegyet váltanunk. A történet szerint egy egyetemi professzor öngyilkos akar lenni, viszont egy munkásosztálybeli ismeretlen megmenti. Innentől viszont semmi sem alakul úgy, ahogy azt várjuk - hiszen egy McCarthy-darabról van szó.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

Robert Redford a hetvenes évek óta megkerülhetetlen alakja az amerikai filmgyártásnak: színészként, rendezőként és producerként is emlékezetes darabokat köszönhetnek neki a mozi szerelmesei. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 5+1 könyvadaptációt, amit nagyon szeretünk vele.

...
Szórakozás

A Zöld Lovag leszámol azzal, amit a hősiességről gondolunk

David Lowery az Artúr-mondakör világába kalauzol, filmje titokzatos és látomásos, és végre egy olyan fantasy, ami gondol is valamit a szövegről, amit feldolgozott.

...
Kritika

A Dűne egyre aktuálisabb, ám az új képregény beéri az eladhatósággal

Frank Herbert fia új, hivatalos képregényt készített A Dűnéből. A regény korunk egyre égetőbb kérdéseit tárgyalja, ráadásul nagyon alkalmas a vizuális feldolgozásra. Mégis úgy tűnik, Brian Herbert alkotóként nem tudta magáévá tenni A Dűne legfontosabb imáját.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

Hírek
...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Hírek

Könyvesblokk: John le Carré utolsó könyvétől a semmittevés forradalmáig

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

...
Szórakozás

Jön a Szemtől szemben 2. – könyvben írta meg a legendás film folytatását a rendező

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

...
Hírek

PEN Translates: Tóth Krisztina Vonalkódja is a kiválasztottak között

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága