3+1 csodálatos könyves alakítás a 75 éves Tommy Lee Jonestól

3+1 csodálatos könyves alakítás a 75 éves Tommy Lee Jonestól

Gyűrött arca, szúrós tekintete, 183 centis magassága az egyik olyan amerikai színésszé teszi, aki egyszerűen már csak a jelenlétével, a kisugárzásával súlyt ad egy-egy drámai szerepnek, és akkor még el sem kezdett játszani - ám akkor is emlékezetes, ha éppen vígjátékban bohóckodik és földönkívülieket aprít. 75. születésnapja alkalmából olyan alakításait gyűjtöttük csokorba, amik egy-egy jó könyvön alapultak.

sa |

Tommy Lee Jones a texasi San Sabában született, és állítása szerint a walesi mellett cseroki felmenői is vannak. Olajmunkás apja és rendőr, majd szépségszalon-tulajdonos anyja mellett nehéz gyerekkora volt, az egyetemre is ösztöndíjjal vették fel. Igaz, nem akárhová, hanem egyenesen a Harvard irodalom szakára, ahol kitűnő eredménnyel végzett. (Kis érdekesség, hogy a kollégiumi szobatársa Al Gore, a későbbi alelnök és környezetvédelmi aktivista volt.)

Jones tagja volt az egyetemi színjátszó körnek, majd a diploma megszerzése után azonnal a Broadwayn lépett fel az angol drámaíró John Osborne A Patriot for Me című darabjában. Alig egy évvel később, 1970-ben szinte véletlenszerűen kapott egy szerepet a Love Storyban - a többi pedig már történelem. Jones a karrierje során számos díjat és elismerést kapott, az Akadémia négyszer jelölte Oscarra, ebből a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg az 1993-as A szökevényért, amiben a megszállott és morózus, de igazságos FBI-os különleges ügynököt, Samuel Gerardot alakította.

Ebben a cikkben azokat a filmjeit gyűjtöttük össze, amiket nemcsak meg- vagy újranézni érdemes, hanem a kiindulópontul szolgáló könyvek is nagyszerű olvasmányok.

Nem vénnek való vidék (2007)

Tommy Lee Jones egyik legjobb alakítását a Coen fivérek négy Oscarral (és halom más díjjal) jutalmazott filmjében láttuk, amiben a nyugdíjazása előtt álló seriffet játszotta, aki egy szörnyű gyilkosságsorozat nyomába ered a texasi pusztaságban. A filmet Cormac McCarthy azonos című regénye alapján forgatták, amiben szerepel az irodalom- és a filmtörténet egyik legenigmatikusabb gyilkosa, a végzet esetlegességét vagy a megállíthatatlan Gonoszt megtestesítő Chigurh (Javier Bardem szintén emlékezetes játéka) is. A drog, a maffialeszámolás, a texasi-mexikói határvidék itt csupán eszköz, hogy a regény és film bemutassa, hogyan válik egyre erőszakosabbá a világ, és mennyire nem találja ebben a helyét a sokat látott, alapvetően humánus gondolkodású seriff.

A kelletlen útitárs (2014)

Az itthon kevéssé ismert drámát Jones rendezte, alapjául Glendon Swarthout 1988-as regénye szolgált. A filmben olyan nagy színészek voltak az egyik főszerepet is alakító Jones partnerei, mint Hilary Swank, Meryl Streep, Miranda Otto, John Lithgow és James Spader. A történet a nebraskai határvidéken játszódik, és az amerikai történelemnek arról az alig tárgyalt részéről szól, hogy mi történt azokkal, akik egyszerűen nem bírták a határvidék könyörtelenségét. Az egyedülálló és független Mary Bee Cuddy (Swank) vállalja, hogy egy biztonságos otthonba szállít három nőt, akik gyakorlatilag beleőrültek a megpróbáltatásokba. Útja során megmenti a csavargó George Briggs (Jones) életét, aki cserébe segít neki az úton. A párosuk pont olyan abszurd és összeférhetetlen, mint amit sokszor láttunk már például romantikus vígjátékokban, ám ez a történet azoknál sokkal szívbemarkolóbb őszinteséggel mesél megtört és magányos emberek egymás mellé sodródásáról és a kapcsolatépítés képtelenségeiről.

Az ügyfél (1994)

John Grisham az igazságügyi thriller mestere, az ő azonos című regényéből készült Az ügyfél. Jones itt Roy Foltrigget alakítja, aki politikai babérokra törő államügyészként próbálja kipréselni egy kisfiúból egy öngyilkosság részleteit. A kis Mark ugyanis véletlenül tanúja volt, hogy egy maffiától megrettent ügyvéd elárulja, hogy gengszter ismerőse hová rejtette el a meggyilkolt szenátor holttestét. A főszerep ebben a filmben Susan Sarandoné, ő a filmben az az ügyvédnő, aki az élete kockáztatásával is próbál segíteni a kisfiúnak - úgy a gyereket eszköznek tekintő igazságszolgáltatással, mint a maffiával szemben.

+1 A Sunset Limited (2011)

Az már kiderült, Cormac McCarthy és Tommy Lee Jones találkozása a kamera előtt elég ütős, aztán csatlakozott a csapathoz Samuel L. Jackson is. Jones rendezése tévére készült (nálunk az HBO GO-n nézhető), a forgatókönyvet saját színdarabjából McCarthy írta (így egy kicsit kakukktojás, mert ez nem könyv). A filmben tulajdonképpen azt látjuk, hogy két férfi vitatkozik, illetve beszélget életről, halálról, hitről, ez a vita viszont egy pillanatra sem válik unalmassá, ami legalább annyira köszönhető az erős alapanyagnak, mint a két nagyszerű színész játékának. Igazából olyan, mintha egy exkluzív kamaradarabra sikerült volna online jegyet váltanunk. A történet szerint egy egyetemi professzor öngyilkos akar lenni, viszont egy munkásosztálybeli ismeretlen megmenti. Innentől viszont semmi sem alakul úgy, ahogy azt várjuk - hiszen egy McCarthy-darabról van szó.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

Robert Redford a hetvenes évek óta megkerülhetetlen alakja az amerikai filmgyártásnak: színészként, rendezőként és producerként is emlékezetes darabokat köszönhetnek neki a mozi szerelmesei. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 5+1 könyvadaptációt, amit nagyon szeretünk vele.

...
Szórakozás

A Zöld Lovag leszámol azzal, amit a hősiességről gondolunk

David Lowery az Artúr-mondakör világába kalauzol, filmje titokzatos és látomásos, és végre egy olyan fantasy, ami gondol is valamit a szövegről, amit feldolgozott.

...
Kritika

A Dűne egyre aktuálisabb, ám az új képregény beéri az eladhatósággal

Frank Herbert fia új, hivatalos képregényt készített A Dűnéből. A regény korunk egyre égetőbb kérdéseit tárgyalja, ráadásul nagyon alkalmas a vizuális feldolgozásra. Mégis úgy tűnik, Brian Herbert alkotóként nem tudta magáévá tenni A Dűne legfontosabb imáját.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere