3+1 csodálatos könyves alakítás a 75 éves Tommy Lee Jonestól

3+1 csodálatos könyves alakítás a 75 éves Tommy Lee Jonestól

Gyűrött arca, szúrós tekintete, 183 centis magassága az egyik olyan amerikai színésszé teszi, aki egyszerűen már csak a jelenlétével, a kisugárzásával súlyt ad egy-egy drámai szerepnek, és akkor még el sem kezdett játszani - ám akkor is emlékezetes, ha éppen vígjátékban bohóckodik és földönkívülieket aprít. 75. születésnapja alkalmából olyan alakításait gyűjtöttük csokorba, amik egy-egy jó könyvön alapultak.

sa |

Tommy Lee Jones a texasi San Sabában született, és állítása szerint a walesi mellett cseroki felmenői is vannak. Olajmunkás apja és rendőr, majd szépségszalon-tulajdonos anyja mellett nehéz gyerekkora volt, az egyetemre is ösztöndíjjal vették fel. Igaz, nem akárhová, hanem egyenesen a Harvard irodalom szakára, ahol kitűnő eredménnyel végzett. (Kis érdekesség, hogy a kollégiumi szobatársa Al Gore, a későbbi alelnök és környezetvédelmi aktivista volt.)

Jones tagja volt az egyetemi színjátszó körnek, majd a diploma megszerzése után azonnal a Broadwayn lépett fel az angol drámaíró John Osborne A Patriot for Me című darabjában. Alig egy évvel később, 1970-ben szinte véletlenszerűen kapott egy szerepet a Love Storyban - a többi pedig már történelem. Jones a karrierje során számos díjat és elismerést kapott, az Akadémia négyszer jelölte Oscarra, ebből a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg az 1993-as A szökevényért, amiben a megszállott és morózus, de igazságos FBI-os különleges ügynököt, Samuel Gerardot alakította.

Ebben a cikkben azokat a filmjeit gyűjtöttük össze, amiket nemcsak meg- vagy újranézni érdemes, hanem a kiindulópontul szolgáló könyvek is nagyszerű olvasmányok.

Nem vénnek való vidék (2007)

Tommy Lee Jones egyik legjobb alakítását a Coen fivérek négy Oscarral (és halom más díjjal) jutalmazott filmjében láttuk, amiben a nyugdíjazása előtt álló seriffet játszotta, aki egy szörnyű gyilkosságsorozat nyomába ered a texasi pusztaságban. A filmet Cormac McCarthy azonos című regénye alapján forgatták, amiben szerepel az irodalom- és a filmtörténet egyik legenigmatikusabb gyilkosa, a végzet esetlegességét vagy a megállíthatatlan Gonoszt megtestesítő Chigurh (Javier Bardem szintén emlékezetes játéka) is. A drog, a maffialeszámolás, a texasi-mexikói határvidék itt csupán eszköz, hogy a regény és film bemutassa, hogyan válik egyre erőszakosabbá a világ, és mennyire nem találja ebben a helyét a sokat látott, alapvetően humánus gondolkodású seriff.

A kelletlen útitárs (2014)

Az itthon kevéssé ismert drámát Jones rendezte, alapjául Glendon Swarthout 1988-as regénye szolgált. A filmben olyan nagy színészek voltak az egyik főszerepet is alakító Jones partnerei, mint Hilary Swank, Meryl Streep, Miranda Otto, John Lithgow és James Spader. A történet a nebraskai határvidéken játszódik, és az amerikai történelemnek arról az alig tárgyalt részéről szól, hogy mi történt azokkal, akik egyszerűen nem bírták a határvidék könyörtelenségét. Az egyedülálló és független Mary Bee Cuddy (Swank) vállalja, hogy egy biztonságos otthonba szállít három nőt, akik gyakorlatilag beleőrültek a megpróbáltatásokba. Útja során megmenti a csavargó George Briggs (Jones) életét, aki cserébe segít neki az úton. A párosuk pont olyan abszurd és összeférhetetlen, mint amit sokszor láttunk már például romantikus vígjátékokban, ám ez a történet azoknál sokkal szívbemarkolóbb őszinteséggel mesél megtört és magányos emberek egymás mellé sodródásáról és a kapcsolatépítés képtelenségeiről.

Az ügyfél (1994)

John Grisham az igazságügyi thriller mestere, az ő azonos című regényéből készült Az ügyfél. Jones itt Roy Foltrigget alakítja, aki politikai babérokra törő államügyészként próbálja kipréselni egy kisfiúból egy öngyilkosság részleteit. A kis Mark ugyanis véletlenül tanúja volt, hogy egy maffiától megrettent ügyvéd elárulja, hogy gengszter ismerőse hová rejtette el a meggyilkolt szenátor holttestét. A főszerep ebben a filmben Susan Sarandoné, ő a filmben az az ügyvédnő, aki az élete kockáztatásával is próbál segíteni a kisfiúnak - úgy a gyereket eszköznek tekintő igazságszolgáltatással, mint a maffiával szemben.

+1 A Sunset Limited (2011)

Az már kiderült, Cormac McCarthy és Tommy Lee Jones találkozása a kamera előtt elég ütős, aztán csatlakozott a csapathoz Samuel L. Jackson is. Jones rendezése tévére készült (nálunk az HBO GO-n nézhető), a forgatókönyvet saját színdarabjából McCarthy írta (így egy kicsit kakukktojás, mert ez nem könyv). A filmben tulajdonképpen azt látjuk, hogy két férfi vitatkozik, illetve beszélget életről, halálról, hitről, ez a vita viszont egy pillanatra sem válik unalmassá, ami legalább annyira köszönhető az erős alapanyagnak, mint a két nagyszerű színész játékának. Igazából olyan, mintha egy exkluzív kamaradarabra sikerült volna online jegyet váltanunk. A történet szerint egy egyetemi professzor öngyilkos akar lenni, viszont egy munkásosztálybeli ismeretlen megmenti. Innentől viszont semmi sem alakul úgy, ahogy azt várjuk - hiszen egy McCarthy-darabról van szó.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

Robert Redford a hetvenes évek óta megkerülhetetlen alakja az amerikai filmgyártásnak: színészként, rendezőként és producerként is emlékezetes darabokat köszönhetnek neki a mozi szerelmesei. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 5+1 könyvadaptációt, amit nagyon szeretünk vele.

...
Szórakozás

A Zöld Lovag leszámol azzal, amit a hősiességről gondolunk

David Lowery az Artúr-mondakör világába kalauzol, filmje titokzatos és látomásos, és végre egy olyan fantasy, ami gondol is valamit a szövegről, amit feldolgozott.

...
Kritika

A Dűne egyre aktuálisabb, ám az új képregény beéri az eladhatósággal

Frank Herbert fia új, hivatalos képregényt készített A Dűnéből. A regény korunk egyre égetőbb kérdéseit tárgyalja, ráadásul nagyon alkalmas a vizuális feldolgozásra. Mégis úgy tűnik, Brian Herbert alkotóként nem tudta magáévá tenni A Dűne legfontosabb imáját.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

...
Podcast

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastély Jane Austen harmadik nyomtatásban megjelent regénye, amely a maga idejében közönségsikert aratott, a kritikusok viszont fanyalogva fogadták. Az Austen-projekt keretében most mi is felütöttük a regényt.

Szerzőink

...
Jakobovits Kitti

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...
Ruff Orsolya

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...

Hitler, a Harcom, Knausgård és a fordítás (Beszélgetés Patat Bence fordítóval)

...

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

A transzgenerációs pszichológia virágkorát éli, az azzal foglalkozó önsegítő könyvek még inkább. Bethany Webster könyve, az Anyaseb egyelőre megkerülhetetlen azok számára, akik a témában szeretnének olvasni, különös fókusszal az anya-lánya kapcsolatokra. 

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!