Szerelem első vérig, Irodalmi Karaván, Hogyan lettem senki? [Programajánló]

Filmet, színházi előadást és kiállításokat is ajánlunk heti programajánlónkban. 

fk |

Szerelem első vérig – digitálisan restaurálva

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatósága és a Pannonia Entertainment együttműködésében január 13-tól digitálisan restaurált formában visszatér a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb kultfilmje, a Berencsi Attila – azaz Bery Ari – és Szilágyi Mariann főszereplésével készült Szerelem első vérig.

A történet főhősei Fügedi Ferenc, azaz Füge és Ágota, a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjai. Füge elvált szülők gyereke, festőnek készül és szaxofonozik a kollégium zenekarában. Ágota egyszer talán majd régész lesz, addig is szigorú nagymamája és habókos rendőr nagybátyja rendezi az életét. Füge látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához. Egy nap beleszeret Ágotába, és ez megváltoztatja az életét.

A film január 13-tól látható országszerte a mozikban.

Hogyan lettem senki? - Azt meséld el, Itala

Békés Itala
Hogyan lettem senki?
Magvető, 2022
Békés Itala: Hogyan lettem senki?

Hogyan lettem senki? – ezt a címet adta Békés Itala önéletrajzi könyvének, amely tavasszal, a szerző 95. születésnapjára jelenik meg a Magvető Tények és Tanúk-sorozatában. Békés Itala 75 éve van színpadon. Tanú: nem csak a színházé, rendszereké, izmusoké, kollégáké, felíveléseké és bukásoké. Január 24-én 19 órakor Békés Italával Mácsai Pál beszélget az Örkény színpadán. 

Forrai Ferenc: NÉGYSZÖGLET – BUDAPEST

-

Helyszín: Virág Benedek Ház, 1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Időpont: 2021. október 1. – 2022. január 29.

Alapszínek és színterek, vonalak és metszéspontok találkoznak Forrai Ferenc Négyszöglet című sorozatában, melynek 2016-ban kezdődött történetét most nyolcvannyolc irodalmi műből építkező geometriai kompozíció írja tovább. A Négyszöglet – Budapesten keresztül Forrai Ferenc az otthonát mutatja be: kortársak és klasszikusok olyan írásai elevenednek meg színekként és formákként, melyek Budapesten játszódnak, vagy részleteikben felidézik annak különböző helyszíneit. A piros, kék, zöld, sárga és fekete vonalak, körök, négyzetek, ívek, téglalapok kapcsolódásai egyszerre precízek és logikusak, egyúttal érzékenyek és asszociatívak. Emberi viszonyokról, érzelmekről és hétköznapi életeseményekről vallanak. Miként lehet képi formába ölteni Mikszáth Kálmán, Nádasdy Ádám vagy Simon Márton gondolatait a fővárosról? Hogyan alakulnak a szövegek absztrakt kompozíciókká Forrai Ferenc személyes élményei és különleges szabályrendszere által?

A Virág Benedek Házban látogatható kiállításon az irodalmi vonatkozású, Budapest tematikájú képek mellett azok különböző anyagokból készült téri átírásai, úgynevezett tér-grafikái is helyet kaptak, mint ahogyan egy videómunka is, melyben kortárs szerzők előadásaiban hallhatjuk a képeknek és objekteknek kiinduló pontot jelentő irodalmi műveket.

Facebook-esemény ITT.

Irodalmi Karaván Juhász Annával Székelyföldön

-

2022-ben elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül. Az Irodalmi Karaván egy olyan irodalmi road-show, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatják” majd az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.  Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. januárjában kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre. Január 25-28. között, négy napon keresztül négy városban: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. A meghívott vendégek közt érkezik Székelyföldre Bartis Attila, akihez kapcsolódik Bogdán Zsolt, Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás és Sárik Péter zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

A négy napos utazást a szervezők videón rögzítik, így tartalmas beszámolók és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.

Facebook-esemény ITT. 

Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

-

Az aranyecset egy szép példázat minden korosztály számára a 20. század egyik legjelentősebb költőjétől, a 100 éve született Nemes Nagy Ágnestől. Élvezetes, fordulatos mese. Szitha Miklós, Liszt-díjas ütőhangszer művész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja, olyan zenét komponált az előadáshoz, amely fordulatos színpadi művé emeli Nemes Nagy Ágnes költeményének lüktető gondolatritmusát. Szádeli, mint népmesei hős, elhivatottsága ajándékául aranyecsetet kap egy rejtélyes öregembertől. Amit fest vele, az életre kel. Ezzel óriásivá nő művészi felelőssége. Az előadás választ ad arra is, hogy: mit kezd Szádeli az ecsettel és mit kezd ezzel a jelenséggel a világ?

Szereplők: Illés Dániel, Fekete Linda, László G. Attila

Mikor? Január 14. 19.00 Hol? 6szín. Facebook-esemény ITT.

Gerhes Gábor: ATLAS

-

Mit kezdjünk manapság a tudományos megismerés olyan klasszikus eszközeivel, mint az enciklopédia, az atlasz, vagy a lexikon, amikor a tárgyilagos tények egyre kevésbé hatnak a közvéleményre, az érzelmeken, személyes hiten alapuló érvek pedig egyre inkább? Az ATLAS című kiállítás központi eleme Gerhes Gábor azonos című, háromszázhatvannyolc oldalas, képes atlasza, amely egy a tudástárolás hagyományos helyszíneit (múzeum, könyvtár, könyvespolc) idéző, különleges építmény belsejében várja a látogatókat a Kiscelli Múzeum templomterében. Ha kézbe vesszük a könyvet, súlyra, formára a jól ismert atlaszok megszokott méreteit, arányait tapasztaljuk, azonban ha belelapozunk, egy olyan világ képzete sejlik fel előttünk, amely kísértetiesen ismerős, mégsem teljesen a sajátunk. 

Megnyitó: Január 20., csütörtök, 18.00, Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Térey János, Mécs Anna, Salvador Dali és Igazából szerelem [PROGRAMAJÁNLÓ]

Karácsonyi események, Sorsok között Orvos-Tóth Noémivel és Térey János-est a heti programajánlónkban. 

...
Szórakozás

Csongor és Tünde, Orlando, Poket [PROGRAMAJÁNLÓ]

December második hetében Dobó Kata új rendezése mellett izgalmas színházi előadásokat, irodalmi tárlatot és az irodalom közösségformáló erejéről szóló beszélgetést is ajánlunk.

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

December első hetében egy opera- és egy filmpremiert, egy izgalmas krimi-diskurzust, verseskötetről és ifjúsági könyvekről szóló beszélgetéseket ajánlunk.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.