Szerelem első vérig, Irodalmi Karaván, Hogyan lettem senki? [Programajánló]

Filmet, színházi előadást és kiállításokat is ajánlunk heti programajánlónkban. 

fk |

Szerelem első vérig – digitálisan restaurálva

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatósága és a Pannonia Entertainment együttműködésében január 13-tól digitálisan restaurált formában visszatér a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb kultfilmje, a Berencsi Attila – azaz Bery Ari – és Szilágyi Mariann főszereplésével készült Szerelem első vérig.

A történet főhősei Fügedi Ferenc, azaz Füge és Ágota, a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjai. Füge elvált szülők gyereke, festőnek készül és szaxofonozik a kollégium zenekarában. Ágota egyszer talán majd régész lesz, addig is szigorú nagymamája és habókos rendőr nagybátyja rendezi az életét. Füge látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához. Egy nap beleszeret Ágotába, és ez megváltoztatja az életét.

A film január 13-tól látható országszerte a mozikban.

Hogyan lettem senki? - Azt meséld el, Itala

Békés Itala
Hogyan lettem senki?
Magvető, 2022
Békés Itala: Hogyan lettem senki?

Hogyan lettem senki? – ezt a címet adta Békés Itala önéletrajzi könyvének, amely tavasszal, a szerző 95. születésnapjára jelenik meg a Magvető Tények és Tanúk-sorozatában. Békés Itala 75 éve van színpadon. Tanú: nem csak a színházé, rendszereké, izmusoké, kollégáké, felíveléseké és bukásoké. Január 24-én 19 órakor Békés Italával Mácsai Pál beszélget az Örkény színpadán. 

Forrai Ferenc: NÉGYSZÖGLET – BUDAPEST

-

Helyszín: Virág Benedek Ház, 1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Időpont: 2021. október 1. – 2022. január 29.

Alapszínek és színterek, vonalak és metszéspontok találkoznak Forrai Ferenc Négyszöglet című sorozatában, melynek 2016-ban kezdődött történetét most nyolcvannyolc irodalmi műből építkező geometriai kompozíció írja tovább. A Négyszöglet – Budapesten keresztül Forrai Ferenc az otthonát mutatja be: kortársak és klasszikusok olyan írásai elevenednek meg színekként és formákként, melyek Budapesten játszódnak, vagy részleteikben felidézik annak különböző helyszíneit. A piros, kék, zöld, sárga és fekete vonalak, körök, négyzetek, ívek, téglalapok kapcsolódásai egyszerre precízek és logikusak, egyúttal érzékenyek és asszociatívak. Emberi viszonyokról, érzelmekről és hétköznapi életeseményekről vallanak. Miként lehet képi formába ölteni Mikszáth Kálmán, Nádasdy Ádám vagy Simon Márton gondolatait a fővárosról? Hogyan alakulnak a szövegek absztrakt kompozíciókká Forrai Ferenc személyes élményei és különleges szabályrendszere által?

A Virág Benedek Házban látogatható kiállításon az irodalmi vonatkozású, Budapest tematikájú képek mellett azok különböző anyagokból készült téri átírásai, úgynevezett tér-grafikái is helyet kaptak, mint ahogyan egy videómunka is, melyben kortárs szerzők előadásaiban hallhatjuk a képeknek és objekteknek kiinduló pontot jelentő irodalmi műveket.

Facebook-esemény ITT.

Irodalmi Karaván Juhász Annával Székelyföldön

-

2022-ben elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül. Az Irodalmi Karaván egy olyan irodalmi road-show, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatják” majd az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.  Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. januárjában kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre. Január 25-28. között, négy napon keresztül négy városban: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. A meghívott vendégek közt érkezik Székelyföldre Bartis Attila, akihez kapcsolódik Bogdán Zsolt, Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás és Sárik Péter zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

A négy napos utazást a szervezők videón rögzítik, így tartalmas beszámolók és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.

Facebook-esemény ITT. 

Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset

-

Az aranyecset egy szép példázat minden korosztály számára a 20. század egyik legjelentősebb költőjétől, a 100 éve született Nemes Nagy Ágnestől. Élvezetes, fordulatos mese. Szitha Miklós, Liszt-díjas ütőhangszer művész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja, olyan zenét komponált az előadáshoz, amely fordulatos színpadi művé emeli Nemes Nagy Ágnes költeményének lüktető gondolatritmusát. Szádeli, mint népmesei hős, elhivatottsága ajándékául aranyecsetet kap egy rejtélyes öregembertől. Amit fest vele, az életre kel. Ezzel óriásivá nő művészi felelőssége. Az előadás választ ad arra is, hogy: mit kezd Szádeli az ecsettel és mit kezd ezzel a jelenséggel a világ?

Szereplők: Illés Dániel, Fekete Linda, László G. Attila

Mikor? Január 14. 19.00 Hol? 6szín. Facebook-esemény ITT.

Gerhes Gábor: ATLAS

-

Mit kezdjünk manapság a tudományos megismerés olyan klasszikus eszközeivel, mint az enciklopédia, az atlasz, vagy a lexikon, amikor a tárgyilagos tények egyre kevésbé hatnak a közvéleményre, az érzelmeken, személyes hiten alapuló érvek pedig egyre inkább? Az ATLAS című kiállítás központi eleme Gerhes Gábor azonos című, háromszázhatvannyolc oldalas, képes atlasza, amely egy a tudástárolás hagyományos helyszíneit (múzeum, könyvtár, könyvespolc) idéző, különleges építmény belsejében várja a látogatókat a Kiscelli Múzeum templomterében. Ha kézbe vesszük a könyvet, súlyra, formára a jól ismert atlaszok megszokott méreteit, arányait tapasztaljuk, azonban ha belelapozunk, egy olyan világ képzete sejlik fel előttünk, amely kísértetiesen ismerős, mégsem teljesen a sajátunk. 

Megnyitó: Január 20., csütörtök, 18.00, Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Térey János, Mécs Anna, Salvador Dali és Igazából szerelem [PROGRAMAJÁNLÓ]

Karácsonyi események, Sorsok között Orvos-Tóth Noémivel és Térey János-est a heti programajánlónkban. 

...
Szórakozás

Csongor és Tünde, Orlando, Poket [PROGRAMAJÁNLÓ]

December második hetében Dobó Kata új rendezése mellett izgalmas színházi előadásokat, irodalmi tárlatot és az irodalom közösségformáló erejéről szóló beszélgetést is ajánlunk.

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

December első hetében egy opera- és egy filmpremiert, egy izgalmas krimi-diskurzust, verseskötetről és ifjúsági könyvekről szóló beszélgetéseket ajánlunk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

...

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!