Ezeket a könyveket keresd, ha tetszett a Spencer!

Ezeket a könyveket keresd, ha tetszett a Spencer!

Mindössze 72 óra történetét sűríti össze a Spencer című film, amelyben Diana hercegnő nemcsak boldogtalan házasságával, de a királyi családdal is kénytelen szembenézni. Három könyvet ajánlunk, amelyek lazán kapcsolódnak a filmhez.

ro |

1991 karácsonyán a sandringhami birtokon játszódik a Spencer: Károly és Diana házassága mélyponton, a megcsalt hercegnő fuldoklik a hazugságok és a családi képmutatás hálójában, az egyedüli boldog momentumot pedig az jelenti számára, amikor együtt lehet a fiaival. A Pablo Larraín rendezte film klausztrofób keretbe foglalja Diana történetét, amely helyenként szájba rágósan, mégis emlékezetes képekben és jelenetekben, szuggesztíven mutatja be a fiatal nő boldogtalanságát. Nagy meglepetés lenne, ha Kristen Stewart ezzel az alakítással nem váltaná meg belépőjét az Oscar-futamra, az ő Dianájával pedig dinamikus párost alkot a hercegnőt folyamatosan nyomasztó egykori katona szerepében Timothy Spall, vagy az öltöztetőnőjét, egyben bizalmasát alakító Sally Hawkins.

Ha tetszett a film, akkor most mutatunk három könyvet, amelyek lazán kapcsolódnak hozzá.

ANdrew Morton
Diana igaz története – saját szavaival
Ford.: Vajda Tünde, Gabo Kiadó, 2017, 392 oldal
-

A filmbeli történések után nem sokkal, egészen pontosan 1992-ben jelent meg Andrew Morton életrajzi könyve a walesi hercegnéről, Diana igaz története címmel. Azt már csak a hercegnő 1997-ben bekövetkezett tragikus halála után árulta el, hogy Dianával titokban együttműködtek. Ez a kollaboráció lehetővé tette, hogy a hercegnő nyíltan meséljen sérelmeiről, boldogtalan házasságáról, kapcsolatáról a királynővel és a család többi tagjával, reményeiről, félelmeiről és álmairól. A technika fejlődése később lehetővé tette a hercegnővel titokban készített magnófelvételek korábban érthetetlen részeinek rekonstruálását is, ezekkel a részekkel pedig Morton kiegészítette az újabb kiadást.

Noel Botham
Gyilkosság vagy baleset? - Diana hercegnő halála
Ford.: Dobos Lídia, Gabo Kiadó, 2005, 276 oldal
-

A walesi hercegnő már életében legendává vált, tragikus halála viszont legalább ennyire foglalkoztatja még mindig a közvéleményt. 1997. augusztus 31-én Diana a barátjával, Dodi al-Fayeddel utazott, amikor baleset érte őket Párizsban. Kórházba szállították őket, de hamarosan mindketten életüket vesztették. Míg egyes vélekedések szerint az agresszív paparazzók idézték elő a baleset, mások szerint szándékos emberölés történt. Erre rá is játszik a Spencer, amikor a film elején az eltévedt és a sandringhami kastélyt elsőre nem találó Diana azt kérdezi az egyik szereplőtől: "Mit gondol, megölnek?" Mindenesetre Noel Botham a nyomozás fehér foltjaira koncentrál: "Az a vérminta, amit Henri Paul véreként vizsgáltak, valóban az övé volt-e? Miért volt az alagút kivilágítva azelőtt, hogy a törvényszéki szakértők megérkeztek? Miért balzsamozták be Diana testét már a hivatalos halottszemle előtt? Milyen kapcsolatban állt a brit elhárítással annak a Fiat Unónak a vezetője, amely a baleset előtt feltűnt a Mercedes mellett? Diana taposóaknák elleni kampányát jó szemmel nézte-e az amerikai CIA?" Noel Botham könyvében azokat a kérdéseket feszegeti, amelyekre a hivatalos nyomozás nem adott választ.

Hilary mantel
Holtaknak menete
Ford.: Gázsity Mila, Libri, 2018, 573 oldal
-

A Spencerben az idegösszeomlás szélére került Diana időnként a tragikus véget ért Boleyn Anna kísértetét látja megjelenni. A didaktikus szál a leginkább megkérdőjelezhető az egész filmben, Boleyn Anna alakja ettől függetlenül mindenképp izgalmas. Az egyik legjobb irodalmi felbukkanása Hilary Mantelnek köszönhető: történelmi sorozatának kulcsszereplője, Thomas Cromwell eget-földet megmozgat, hogy királya, VIII. Henrik minden kívánságát teljesítse. A Holtaknak menetében Henrik csak két dolgot akar: először is mindenáron meg akarja szerezni magának Annát - majd pedig mindenáron meg akar szabadulni tőle. Az Annával kötött frigy mindenesetre egész Nagy-Britannia sorsára és jövőjére hatással volt, hiszen Henrik végleg szakított Rómával, és ezzel országát és egyházát kivonta a pápai fennhatóság alól. Az íróról szóló portrésorozatunk első részét ITT olvashatod, a második részt ITT, a harmadikat pedig ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

"Mindketten a királyi család szégyenfoltjai" - Bevezetés Harry és Meghan meneküléstörténetébe

Exkluzív részletet mutatunk A szabadság nyomában - Harry és Meghan - egy modern királyi család című könyvből, ami azt meséli el, hogyan lépett le a királyi családból a pár. 

...
Hírek

Jogi lépésekre szánhatja el magát II. Erzsébet Harry herceg memoárja miatt

Korábban már írtunk róla, hogy Harry herceg memoárt ír, amely 2022 második felében fog megjelenni a Penguin Random House kiadásában. 

...
Nagy

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

1926-ban ezen a napon született II. Erzsébet. Ebből az alkalomból most három olyan könyvet ajánlunk, amiből jobban megismerheted nemcsak őt, de A korona világát is.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Hírek
...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Hírek

Megkéselték Salman Rushdie-t egy amerikai beszéde előtt

...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Hírek

Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

...
Hírek

Úgy használják kódnak az ukránok a magyart, ahogy az amerikaiak a navahót a világháborúban

...
Gyerekirodalom

Elhunyt Raymond Briggs, A hóember szerzője

...
Hírek

Gurubi Ágnes elárulta készülő könyve címét

...
Hírek

A világ legnagyobb kiadófúziója kiszoríthatja a sokszínűséget a könyvszakmából

...
Hírek

Újra kiadták a Nagy Gatsby szerzőjének másik klasszikusát

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet.