Ezeket a könyveket keresd, ha tetszett a Spencer!

Ezeket a könyveket keresd, ha tetszett a Spencer!

Mindössze 72 óra történetét sűríti össze a Spencer című film, amelyben Diana hercegnő nemcsak boldogtalan házasságával, de a királyi családdal is kénytelen szembenézni. Három könyvet ajánlunk, amelyek lazán kapcsolódnak a filmhez.

ro |

1991 karácsonyán a sandringhami birtokon játszódik a Spencer: Károly és Diana házassága mélyponton, a megcsalt hercegnő fuldoklik a hazugságok és a családi képmutatás hálójában, az egyedüli boldog momentumot pedig az jelenti számára, amikor együtt lehet a fiaival. A Pablo Larraín rendezte film klausztrofób keretbe foglalja Diana történetét, amely helyenként szájba rágósan, mégis emlékezetes képekben és jelenetekben, szuggesztíven mutatja be a fiatal nő boldogtalanságát. Nagy meglepetés lenne, ha Kristen Stewart ezzel az alakítással nem váltaná meg belépőjét az Oscar-futamra, az ő Dianájával pedig dinamikus párost alkot a hercegnőt folyamatosan nyomasztó egykori katona szerepében Timothy Spall, vagy az öltöztetőnőjét, egyben bizalmasát alakító Sally Hawkins.

Ha tetszett a film, akkor most mutatunk három könyvet, amelyek lazán kapcsolódnak hozzá.

ANdrew Morton
Diana igaz története – saját szavaival
Ford.: Vajda Tünde, Gabo Kiadó, 2017, 392 oldal
-

A filmbeli történések után nem sokkal, egészen pontosan 1992-ben jelent meg Andrew Morton életrajzi könyve a walesi hercegnéről, Diana igaz története címmel. Azt már csak a hercegnő 1997-ben bekövetkezett tragikus halála után árulta el, hogy Dianával titokban együttműködtek. Ez a kollaboráció lehetővé tette, hogy a hercegnő nyíltan meséljen sérelmeiről, boldogtalan házasságáról, kapcsolatáról a királynővel és a család többi tagjával, reményeiről, félelmeiről és álmairól. A technika fejlődése később lehetővé tette a hercegnővel titokban készített magnófelvételek korábban érthetetlen részeinek rekonstruálását is, ezekkel a részekkel pedig Morton kiegészítette az újabb kiadást.

Noel Botham
Gyilkosság vagy baleset? - Diana hercegnő halála
Ford.: Dobos Lídia, Gabo Kiadó, 2005, 276 oldal
-

A walesi hercegnő már életében legendává vált, tragikus halála viszont legalább ennyire foglalkoztatja még mindig a közvéleményt. 1997. augusztus 31-én Diana a barátjával, Dodi al-Fayeddel utazott, amikor baleset érte őket Párizsban. Kórházba szállították őket, de hamarosan mindketten életüket vesztették. Míg egyes vélekedések szerint az agresszív paparazzók idézték elő a baleset, mások szerint szándékos emberölés történt. Erre rá is játszik a Spencer, amikor a film elején az eltévedt és a sandringhami kastélyt elsőre nem találó Diana azt kérdezi az egyik szereplőtől: "Mit gondol, megölnek?" Mindenesetre Noel Botham a nyomozás fehér foltjaira koncentrál: "Az a vérminta, amit Henri Paul véreként vizsgáltak, valóban az övé volt-e? Miért volt az alagút kivilágítva azelőtt, hogy a törvényszéki szakértők megérkeztek? Miért balzsamozták be Diana testét már a hivatalos halottszemle előtt? Milyen kapcsolatban állt a brit elhárítással annak a Fiat Unónak a vezetője, amely a baleset előtt feltűnt a Mercedes mellett? Diana taposóaknák elleni kampányát jó szemmel nézte-e az amerikai CIA?" Noel Botham könyvében azokat a kérdéseket feszegeti, amelyekre a hivatalos nyomozás nem adott választ.

Hilary mantel
Holtaknak menete
Ford.: Gázsity Mila, Libri, 2018, 573 oldal
-

A Spencerben az idegösszeomlás szélére került Diana időnként a tragikus véget ért Boleyn Anna kísértetét látja megjelenni. A didaktikus szál a leginkább megkérdőjelezhető az egész filmben, Boleyn Anna alakja ettől függetlenül mindenképp izgalmas. Az egyik legjobb irodalmi felbukkanása Hilary Mantelnek köszönhető: történelmi sorozatának kulcsszereplője, Thomas Cromwell eget-földet megmozgat, hogy királya, VIII. Henrik minden kívánságát teljesítse. A Holtaknak menetében Henrik csak két dolgot akar: először is mindenáron meg akarja szerezni magának Annát - majd pedig mindenáron meg akar szabadulni tőle. Az Annával kötött frigy mindenesetre egész Nagy-Britannia sorsára és jövőjére hatással volt, hiszen Henrik végleg szakított Rómával, és ezzel országát és egyházát kivonta a pápai fennhatóság alól. Az íróról szóló portrésorozatunk első részét ITT olvashatod, a második részt ITT, a harmadikat pedig ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

"Mindketten a királyi család szégyenfoltjai" - Bevezetés Harry és Meghan meneküléstörténetébe

Exkluzív részletet mutatunk A szabadság nyomában - Harry és Meghan - egy modern királyi család című könyvből, ami azt meséli el, hogyan lépett le a királyi családból a pár. 

...
Hírek

Jogi lépésekre szánhatja el magát II. Erzsébet Harry herceg memoárja miatt

Korábban már írtunk róla, hogy Harry herceg memoárt ír, amely 2022 második felében fog megjelenni a Penguin Random House kiadásában. 

...
Nagy

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

1926-ban ezen a napon született II. Erzsébet. Ebből az alkalomból most három olyan könyvet ajánlunk, amiből jobban megismerheted nemcsak őt, de A korona világát is.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Beleolvasó

Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.