4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

Robert Redford a hetvenes évek óta megkerülhetetlen alakja az amerikai filmgyártásnak: színészként, rendezőként és producerként is emlékezetes darabokat köszönhetnek neki a mozi szerelmesei. Ő alapította a független filmesek legfontosabb seregszemléjét, a Sundance Filmfesztivált, alapítványa pedig kiemelten foglalkozik az őslakos filmesek támogatásával. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 5+1 könyvadaptációt, amit nagyon szeretünk vele.

sa |

1. A nagy balhé (1973)

Máig szórakoztató gengszterkomédia, ami egy fantasztikusan csavaros és ravasz átverésről mesél. A film alapjául David Maurer 1940-es könyve, a The Big Con: The Story of the Confidence Man szolgált, amiben többek között egy valódi szélhámos testvérpárról Fred és Charley Gondorffról is szót ejt. A könyv ugyanis nem regény, hanem egy kriminológiai munka, amit a maga műfajában az egyik legjobbnak tartanak. A szerző ráadásul eredetileg nyelvész professzor volt, aki az alvilági argóra, azaz a titkolózást segítő tolvajnyelvre specializálódott. Maurernek sikerült több száz svindler bizalmába férkőznie, így nemcsak a szlengjüket tanulmányozhatta, hanem az egész viselkedéskultúrájukat, jelzéseiket is - és persze rengeteg sztorijukat is megismerte így. A nagy balhéban Redford partnere Paul Newman volt, akivel előtte már átütő sikert arattak a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben is.

2. A nagy Gatsby (1974)

Francis Scott Fitzgerald
A nagy Gatsby - Helikon Zsebkönyvek 70.
Ford. Bart István, Helikon Kiadó, 2021, 236 oldal
-

F. Scott Fitzgerald 1925-ös regénye az amerikai és a világirodalom egyik abszolút klasszikusa, aminek méltó feldolgozása volt az 1974-es film. Ennek a forgatókönyvét Francis Ford Coppola írta, a címszereplőt pedig Redford alakította. A nagy Gatsby a húszas évek talmi csillogásának emblematikus története. A szegény származású Gatsby, hogy meghódítsa szerelmét, a felső tízezerhez tartozó és elkényeztetett Daisyt, mindenféle gyanús üzelmek árán végül rengeteg pénzhez jut. A cselekmény akkor kezdődik, amikor Daisy már egy befolyásos üzletember felesége, Gatsby pedig ország-világra szóló luxuspartikkal próbál társadalmi rangot szerezni magának. A megszállott versengés csak tragédiával érhet véget, minderről pedig Gatsby szomszédja és Daisy unokatestvére, Nick Carraway tudósít az olvasónak és a nézőnek.

3. A keselyű három napja (1975)

A hetvenes évek egyik legemlékezetesebb thrillerjét Sydney Pollack rendezte, aki összesen hét filmet forgatott Robert Redforddal - ezekből kettő is felkerült a listánkra. A film alapjául szolgáló, 1974-es regény, A keselyű hat napja magyarul is megjelent, de már csak antikváriumban elérhető. James Grady könyvének hőse a CIA-s Ronald Malcolm, aki egy nap arra ér vissza az irodába, hogy a kollégáit meggyilkolták, és ő az egyedüli túlélő. Kettős ügynökök, drogcsempészek és a hatóság is üldözni kezdi, miközben próbálja kibogozni, hogy milyen összeesküvés állhat a háttérben.

4. Távol Afrikától (1985)

Karen Blixen
Volt egy farmom Afrikában
Ford. Gy. Horváth László, Európa Könyvkiadó, 2014, 384 oldal
-

A nyolcvanas években Redford kevesebbet forgatott, ám ekkor készült el romantikus filmjeinek egyik alapdarabja, az Oscar-díjjal is bőven megszórt Távol Afrikától - szintén Sydney Pollack rendezésében. A film Karen Blixen bárónő 1937-es, Volt egy farmom Afrikában című önéletrajzán alapul, a könyvet viszont csak elemeiben követi, hiszen az inkább mozaikos szerkezetűen mesél a Kenyában töltött 17 évről.

A Volt egy farmom Afrikában gyönyörű főhajtás Afrika előtt, amiből sugárzik a szenvedélyes szeretet a táj, a természet, az ott élő emberek felé. Miközben Blixen sikertelenül próbált kávét termeszteni, a helyi lakosoknak rengeteget segített (az egykori farmja területét mára bekebelezte Nairobi városa, de az emlékére azt a kerületet Karennek nevezték el). Válása után szerelmi viszonyt folytatott Denys Finch-Hattonnal, őt alakítja a filmben Redford, míg a főszerepben Meryl Streep látható.

+1. Folyó szeli ketté

Redford több filmet rendezett is, ezek egy része szintén könyvadaptáció, mint például a nagy sikerű A suttogó, aminek eredetijét Nicholas Evans írta. Ebbe a listába most - felvállalt személyes elfogultságból és mert Redford egyébként elkötelezett környezetvédő - a Folyó szeli ketté került, ami egy testvérpárról mesél balladisztikus szépséggel. Ez volt Brad Pitt első nagyjátékfilmje, amiben főszerepet alakított, így Redford sokat hozzátett a karrierjéhez. Kvázi felfedezte, aztán később játszottak is együtt a Budapesten is forgatott Kémjátszmában.

Norman Maclean önéletrajzi elemekből építkező könyve, az A River Runs Through It három történetből áll: egy kisregényből (ebből lett a film) és két novellából. Számos elismerést kapott, 1977-ben Pulitzer-díjra jelölték, a címadó kisregényt pedig Thoreau és Hemingway örökségéhez hasonlították. A történetben Maclean a montanai gyerekkorukról és alkoholista, szerencsejátékos testvéréhez fűződő viszonyáról mesél. A fiúk mellett hangsúlyos szereplő az érintetlen táj és a természet is, amiben a metafizikai kérdések olyan természetesen bukkannak fel, mint a vizekben úszó halak. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor F. Scott Fitzgerald irodalmi rangra emelte a pólókat

Az irodalom gyakran válik annak írott forrásává, hogy valamilyen szokás vagy tárgy mikortól terjedhetett el a múltban. Egy ilyen példáról most a LitHub számolt be.

...
Hírek

Ki lehet venni a házat, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt

Mindössze 72 dollár/éjszakáért meg lehet szállni abban az alabamai házban, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt. Az épületben egy múzeum is található, két apartman viszont várja az irodalmi kalandorokat.

...
Nagy

Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

A hét könyve
Kritika
A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

...
Szórakozás

“Minek kéne bármin is izgulni?” - MMAMT: Okos, hülye

Az Okos, hülye, ez az egyszerre identikus és etikai kérdéseken alapuló dal igazán képes megmutatni, hogy ez az út éppen hol tart. 

Szerzőink

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Forgách Kinga

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

...
Nagy

A Duna egy metafora, amely összeköti a régió irodalmát

Hogyan határozza meg és köti össze a Duna az általa érintett országok kultúráját, irodalmát? Egyáltalán miért vált ilyen jelentős hatásúvá a folyó ebben a régióban? Hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban? Többek közt ezekről a kérdésekről esett szó tegnap délután a Panodyssey Café első alkalmán.

Hírek
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Könyves Advent

Három ember sorsa kereszteződik egy pennsylvaniai Madonna-ikon alatt a jezsuita James Martin első regényében

...
Hírek

Nyílt nap van az Arcanumnál: ma bármit előtúrhatsz a régi újságokból!

...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

...
Hírek

Nádas könyveit ajánlják az év végi hajrában egy német lap munkatársai

...
Panodyssey

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

...
Promóció

Stílusos terepszínű nadrágok nem csak munkához

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?