4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

Robert Redford a hetvenes évek óta megkerülhetetlen alakja az amerikai filmgyártásnak: színészként, rendezőként és producerként is emlékezetes darabokat köszönhetnek neki a mozi szerelmesei. Ő alapította a független filmesek legfontosabb seregszemléjét, a Sundance Filmfesztivált, alapítványa pedig kiemelten foglalkozik az őslakos filmesek támogatásával. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 5+1 könyvadaptációt, amit nagyon szeretünk vele.

sa |

1. A nagy balhé (1973)

Máig szórakoztató gengszterkomédia, ami egy fantasztikusan csavaros és ravasz átverésről mesél. A film alapjául David Maurer 1940-es könyve, a The Big Con: The Story of the Confidence Man szolgált, amiben többek között egy valódi szélhámos testvérpárról Fred és Charley Gondorffról is szót ejt. A könyv ugyanis nem regény, hanem egy kriminológiai munka, amit a maga műfajában az egyik legjobbnak tartanak. A szerző ráadásul eredetileg nyelvész professzor volt, aki az alvilági argóra, azaz a titkolózást segítő tolvajnyelvre specializálódott. Maurernek sikerült több száz svindler bizalmába férkőznie, így nemcsak a szlengjüket tanulmányozhatta, hanem az egész viselkedéskultúrájukat, jelzéseiket is - és persze rengeteg sztorijukat is megismerte így. A nagy balhéban Redford partnere Paul Newman volt, akivel előtte már átütő sikert arattak a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben is.

2. A nagy Gatsby (1974)

Francis Scott Fitzgerald
A nagy Gatsby - Helikon Zsebkönyvek 70.
Ford. Bart István, Helikon Kiadó, 2021, 236 oldal
-

F. Scott Fitzgerald 1925-ös regénye az amerikai és a világirodalom egyik abszolút klasszikusa, aminek méltó feldolgozása volt az 1974-es film. Ennek a forgatókönyvét Francis Ford Coppola írta, a címszereplőt pedig Redford alakította. A nagy Gatsby a húszas évek talmi csillogásának emblematikus története. A szegény származású Gatsby, hogy meghódítsa szerelmét, a felső tízezerhez tartozó és elkényeztetett Daisyt, mindenféle gyanús üzelmek árán végül rengeteg pénzhez jut. A cselekmény akkor kezdődik, amikor Daisy már egy befolyásos üzletember felesége, Gatsby pedig ország-világra szóló luxuspartikkal próbál társadalmi rangot szerezni magának. A megszállott versengés csak tragédiával érhet véget, minderről pedig Gatsby szomszédja és Daisy unokatestvére, Nick Carraway tudósít az olvasónak és a nézőnek.

3. A keselyű három napja (1975)

A hetvenes évek egyik legemlékezetesebb thrillerjét Sydney Pollack rendezte, aki összesen hét filmet forgatott Robert Redforddal - ezekből kettő is felkerült a listánkra. A film alapjául szolgáló, 1974-es regény, A keselyű hat napja magyarul is megjelent, de már csak antikváriumban elérhető. James Grady könyvének hőse a CIA-s Ronald Malcolm, aki egy nap arra ér vissza az irodába, hogy a kollégáit meggyilkolták, és ő az egyedüli túlélő. Kettős ügynökök, drogcsempészek és a hatóság is üldözni kezdi, miközben próbálja kibogozni, hogy milyen összeesküvés állhat a háttérben.

4. Távol Afrikától (1985)

Karen Blixen
Volt egy farmom Afrikában
Ford. Gy. Horváth László, Európa Könyvkiadó, 2014, 384 oldal
-

A nyolcvanas években Redford kevesebbet forgatott, ám ekkor készült el romantikus filmjeinek egyik alapdarabja, az Oscar-díjjal is bőven megszórt Távol Afrikától - szintén Sydney Pollack rendezésében. A film Karen Blixen bárónő 1937-es, Volt egy farmom Afrikában című önéletrajzán alapul, a könyvet viszont csak elemeiben követi, hiszen az inkább mozaikos szerkezetűen mesél a Kenyában töltött 17 évről.

A Volt egy farmom Afrikában gyönyörű főhajtás Afrika előtt, amiből sugárzik a szenvedélyes szeretet a táj, a természet, az ott élő emberek felé. Miközben Blixen sikertelenül próbált kávét termeszteni, a helyi lakosoknak rengeteget segített (az egykori farmja területét mára bekebelezte Nairobi városa, de az emlékére azt a kerületet Karennek nevezték el). Válása után szerelmi viszonyt folytatott Denys Finch-Hattonnal, őt alakítja a filmben Redford, míg a főszerepben Meryl Streep látható.

+1. Folyó szeli ketté

Redford több filmet rendezett is, ezek egy része szintén könyvadaptáció, mint például a nagy sikerű A suttogó, aminek eredetijét Nicholas Evans írta. Ebbe a listába most - felvállalt személyes elfogultságból és mert Redford egyébként elkötelezett környezetvédő - a Folyó szeli ketté került, ami egy testvérpárról mesél balladisztikus szépséggel. Ez volt Brad Pitt első nagyjátékfilmje, amiben főszerepet alakított, így Redford sokat hozzátett a karrierjéhez. Kvázi felfedezte, aztán később játszottak is együtt a Budapesten is forgatott Kémjátszmában.

Norman Maclean önéletrajzi elemekből építkező könyve, az A River Runs Through It három történetből áll: egy kisregényből (ebből lett a film) és két novellából. Számos elismerést kapott, 1977-ben Pulitzer-díjra jelölték, a címadó kisregényt pedig Thoreau és Hemingway örökségéhez hasonlították. A történetben Maclean a montanai gyerekkorukról és alkoholista, szerencsejátékos testvéréhez fűződő viszonyáról mesél. A fiúk mellett hangsúlyos szereplő az érintetlen táj és a természet is, amiben a metafizikai kérdések olyan természetesen bukkannak fel, mint a vizekben úszó halak. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor F. Scott Fitzgerald irodalmi rangra emelte a pólókat

Az irodalom gyakran válik annak írott forrásává, hogy valamilyen szokás vagy tárgy mikortól terjedhetett el a múltban. Egy ilyen példáról most a LitHub számolt be.

...
Hírek

Ki lehet venni a házat, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt

Mindössze 72 dollár/éjszakáért meg lehet szállni abban az alabamai házban, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt. Az épületben egy múzeum is található, két apartman viszont várja az irodalmi kalandorokat.

...
Nagy

Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Hírek
...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról