4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

Robert Redford a hetvenes évek óta megkerülhetetlen alakja az amerikai filmgyártásnak: színészként, rendezőként és producerként is emlékezetes darabokat köszönhetnek neki a mozi szerelmesei. Ő alapította a független filmesek legfontosabb seregszemléjét, a Sundance Filmfesztivált, alapítványa pedig kiemelten foglalkozik az őslakos filmesek támogatásával. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 5+1 könyvadaptációt, amit nagyon szeretünk vele.

sa |

1. A nagy balhé (1973)

Máig szórakoztató gengszterkomédia, ami egy fantasztikusan csavaros és ravasz átverésről mesél. A film alapjául David Maurer 1940-es könyve, a The Big Con: The Story of the Confidence Man szolgált, amiben többek között egy valódi szélhámos testvérpárról Fred és Charley Gondorffról is szót ejt. A könyv ugyanis nem regény, hanem egy kriminológiai munka, amit a maga műfajában az egyik legjobbnak tartanak. A szerző ráadásul eredetileg nyelvész professzor volt, aki az alvilági argóra, azaz a titkolózást segítő tolvajnyelvre specializálódott. Maurernek sikerült több száz svindler bizalmába férkőznie, így nemcsak a szlengjüket tanulmányozhatta, hanem az egész viselkedéskultúrájukat, jelzéseiket is - és persze rengeteg sztorijukat is megismerte így. A nagy balhéban Redford partnere Paul Newman volt, akivel előtte már átütő sikert arattak a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben is.

2. A nagy Gatsby (1974)

Francis Scott Fitzgerald
A nagy Gatsby - Helikon Zsebkönyvek 70.
Ford. Bart István, Helikon Kiadó, 2021, 236 oldal
-

F. Scott Fitzgerald 1925-ös regénye az amerikai és a világirodalom egyik abszolút klasszikusa, aminek méltó feldolgozása volt az 1974-es film. Ennek a forgatókönyvét Francis Ford Coppola írta, a címszereplőt pedig Redford alakította. A nagy Gatsby a húszas évek talmi csillogásának emblematikus története. A szegény származású Gatsby, hogy meghódítsa szerelmét, a felső tízezerhez tartozó és elkényeztetett Daisyt, mindenféle gyanús üzelmek árán végül rengeteg pénzhez jut. A cselekmény akkor kezdődik, amikor Daisy már egy befolyásos üzletember felesége, Gatsby pedig ország-világra szóló luxuspartikkal próbál társadalmi rangot szerezni magának. A megszállott versengés csak tragédiával érhet véget, minderről pedig Gatsby szomszédja és Daisy unokatestvére, Nick Carraway tudósít az olvasónak és a nézőnek.

3. A keselyű három napja (1975)

A hetvenes évek egyik legemlékezetesebb thrillerjét Sydney Pollack rendezte, aki összesen hét filmet forgatott Robert Redforddal - ezekből kettő is felkerült a listánkra. A film alapjául szolgáló, 1974-es regény, A keselyű hat napja magyarul is megjelent, de már csak antikváriumban elérhető. James Grady könyvének hőse a CIA-s Ronald Malcolm, aki egy nap arra ér vissza az irodába, hogy a kollégáit meggyilkolták, és ő az egyedüli túlélő. Kettős ügynökök, drogcsempészek és a hatóság is üldözni kezdi, miközben próbálja kibogozni, hogy milyen összeesküvés állhat a háttérben.

4. Távol Afrikától (1985)

Karen Blixen
Volt egy farmom Afrikában
Ford. Gy. Horváth László, Európa Könyvkiadó, 2014, 384 oldal
-

A nyolcvanas években Redford kevesebbet forgatott, ám ekkor készült el romantikus filmjeinek egyik alapdarabja, az Oscar-díjjal is bőven megszórt Távol Afrikától - szintén Sydney Pollack rendezésében. A film Karen Blixen bárónő 1937-es, Volt egy farmom Afrikában című önéletrajzán alapul, a könyvet viszont csak elemeiben követi, hiszen az inkább mozaikos szerkezetűen mesél a Kenyában töltött 17 évről.

A Volt egy farmom Afrikában gyönyörű főhajtás Afrika előtt, amiből sugárzik a szenvedélyes szeretet a táj, a természet, az ott élő emberek felé. Miközben Blixen sikertelenül próbált kávét termeszteni, a helyi lakosoknak rengeteget segített (az egykori farmja területét mára bekebelezte Nairobi városa, de az emlékére azt a kerületet Karennek nevezték el). Válása után szerelmi viszonyt folytatott Denys Finch-Hattonnal, őt alakítja a filmben Redford, míg a főszerepben Meryl Streep látható.

+1. Folyó szeli ketté

Redford több filmet rendezett is, ezek egy része szintén könyvadaptáció, mint például a nagy sikerű A suttogó, aminek eredetijét Nicholas Evans írta. Ebbe a listába most - felvállalt személyes elfogultságból és mert Redford egyébként elkötelezett környezetvédő - a Folyó szeli ketté került, ami egy testvérpárról mesél balladisztikus szépséggel. Ez volt Brad Pitt első nagyjátékfilmje, amiben főszerepet alakított, így Redford sokat hozzátett a karrierjéhez. Kvázi felfedezte, aztán később játszottak is együtt a Budapesten is forgatott Kémjátszmában.

Norman Maclean önéletrajzi elemekből építkező könyve, az A River Runs Through It három történetből áll: egy kisregényből (ebből lett a film) és két novellából. Számos elismerést kapott, 1977-ben Pulitzer-díjra jelölték, a címadó kisregényt pedig Thoreau és Hemingway örökségéhez hasonlították. A történetben Maclean a montanai gyerekkorukról és alkoholista, szerencsejátékos testvéréhez fűződő viszonyáról mesél. A fiúk mellett hangsúlyos szereplő az érintetlen táj és a természet is, amiben a metafizikai kérdések olyan természetesen bukkannak fel, mint a vizekben úszó halak. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor F. Scott Fitzgerald irodalmi rangra emelte a pólókat

Az irodalom gyakran válik annak írott forrásává, hogy valamilyen szokás vagy tárgy mikortól terjedhetett el a múltban. Egy ilyen példáról most a LitHub számolt be.

...
Hírek

Ki lehet venni a házat, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt

Mindössze 72 dollár/éjszakáért meg lehet szállni abban az alabamai házban, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt. Az épületben egy múzeum is található, két apartman viszont várja az irodalmi kalandorokat.

...
Nagy

Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

...
Beleolvasó

„Féltem vagy örültem, mikor életben maradtam? Nem tudom” – Sztehlo Gábor megmenekülésének története

...
Hírek

4 vágyakkal teli könyv forró nyári napokra

...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

...
Hírek

Nemi erőszakért és bántalmazásért ítélték 30 évre Böjte Csaba otthonainak volt nevelőjét

...
Nagy

Vida Kamilla: A politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is

...
Hírek

Amerikában megnőtt az érdeklődés az abortusszal, reproduktív jogokkal kapcsolatos könyvek iránt

...
Nagy

Versterápia: „szép, szőke lány a Július”

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?