Animációs filmfesztivál, zenés irodalmi est, Éhség [PROGRAMAJÁNLÓ]

Két izgalmas filmfesztivált, színházi előadásokat, egy zenés irodalmi estet és egy online konferenciát is ajánlunk friss programajánlónkban. 

fk |

Best of KAFF 2021 - Válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből

- A Kecskemétfilm és a Cinema MOM együttműködésében egy különleges válogatásprogramot láthatnak az animációs műfaj kedvelői: 2022. február 3. és 9. között minden nap 19:00 órakor a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes alkotásait bemutató, 90 perces összeállítást láthatnak a nézők. A vetítésekre a belépés díjtalan, helyre szóló regisztrációs jegy online foglalható a mozi honlapján. Részletek ITT. 

Az összeállításban szereplő rövidfilmek:

 • Rofusz Kinga: Otthon 7' (Legjobb rövidfilm, megosztva)
 • Darabos Éva: Pá kis panelom! 9' (Legjobb rövidfilm, megosztva, Magyar filmkritikusok dicsérete)
 • Horváth Mária: Cigánymesék: Valaha madarak voltunk 8' (Legjobb televíziós sorozat 1. díj)
 • Glaser Kati: Városi legendák - Családi ökörség 3' (Legjobb televíziós sorozat 2. díj)
 • Pataki Szandra: Jonathan Safran Foer - Globális öngyilkosság trailer 1' (Legjobb alkalmazott animáció díja)
 • Gyarmati Lejla: Mostanában nagyon 5' (Legjobb diákfilm)
 • Osztós Zsófia: Akárhová 7' (Dicsérő oklevél, diákfilm, legjobb első film különdíja)
 • Wator Ádám Patrik: Sunshower 9' (Dicsérő oklevél, diákfilm)
 • Szóllősi Anna: Helfer 10' (A legszínvonalasabb képi formanyelv különdíj)
 • Ulrich Gábor: Dűne 3' (A legjobb animációs munka, különdíj, Magyar filmkritikusok díja)
 • Horesnyi Máté: A kisebbik rossz 10' (Magyar filmkritikusok dicsérete)
 • Nagy Ervin: Cserebogarak - Papp Laci 8' (A junior zsűri díja)
 • Ducki Tomek: Plantarium 7' (Az Országos Diákzsűri díja)

Facebook-esemény ITT.

ISA PUR - Zenés ONLINE irodalmi est

-

A Bergeni Irodalmi Ház (Norvégia) 2022. február 5-én hatórás online irodalmi estet rendez 12 ország, köztük Magyarország részvételével. Ennek alkalmából a szervezők, a Magyar Fordítóház Alapítvány és a Magyar Műfordítók Egyesülete ISA PUR címen zenés irodalmi minifesztivált tartanak a Magvető Caféban, este hét órától. Ennek első, angol nyelvű félóráját közvetítik a nemzetközi fesztivál keretében, ami később youtube-on is visszanézhető lesz.

Fellépnek: Gyukics Gábor, Ágoston Béla, Tóth Kinga, Závada Péter, Nádasdy Ádám, Schein Gábor, Spiró György és a HANEM zenekar. Moderátor: Orbán Eszter.

A magyar nyelvű folytatást a Magvető Café streameli. Számos író és műfordító felolvasását követően a HANEM zenekar ad koncertet. A 2. (magyar nyelvű) rész fellépői: Bán Zsófia, Dobos Éva, Dragomán György, Erdős Virág, G. István László, Halasi Zoltán, Hetényi Zsuzsa, Kúnos László, Mesterházi Mónika, Parti Nagy Lajos, Rácz Péter, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Vörös István

A stream jelképes, 1.000 ft-os jegy megvásárlásával követhető. Facebook-esemény ITT.

Freeszfe Egyesület produkciója - A KRÉTAKÖR

-

“Segíts a segítségre szorulónak, segítségre szoruló.” Gruse egy egyszerű konyhalány, akit nem különleges jósága választ ki, hanem maga a cselekvés, egy vészhelyzetben meghozott döntés. Kezébe adnak egy gyereket, a kormányzóné gyerekét, akit a lázadók keresni fognak. Gruse lerakja, aztán felveszi és menekül - egy gyerekért, aki nem az övé.

Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című drámája alapján készült tantermi előadás a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe. Gruse az örökbefogadás érzelmi és fizikai útján, a szeretet küzdelmén - lemondások és áldozatok során keresztül - megy végig. A jóért vállalt kockázat és felelősség súlyának útja az övé, egy felnövés-történet. A krétakör többezer éves története epikus dialektikával négy színészre, roncsolt grúz népzenére, iskolai terekre.

Mikor? február 10-én, 20:00-kor. Hol? Marcibányi Téri Művelődési Központ. Facebook-esemény ITT.

Konferencia a társadalmi nemek egyenlőtlenségeinek aktuális kérdéseiről

-

Az ELTE online konferenciáján a társadalmi nemek aktuális kérdéseit járják körül. A témák közt lesz a nyelvhasználat, a munkaerőpiaci helyzet, a nemi erőszak és feminizmus is. A konferenciát Zoomon keresztül tartják meg. Szó esik majd a gender és a nyelv kapcsolatáról, a nemi viszonyokról a nyilvános terekben, valamint a nők munkavállalásáról és a tudományos életben való érvényesüléséről is. Részletes program ITT.

Fordítsunk! – A Paradicsomkert topográfiája

-

Horváth Viktor beszél John Milton Paradise Lost című eposzának fordítástechnikai kérdéseiről és kultúratörténeti összefüggéseiről.

Ajánló Daniel Stoopendaal 1730-as világtérképével: A szépség nem a tökéletes rendben van, hanem a rend és a káosz határterületein. A térkép mint fraktál tökéletlen, de Milton korának felfedezéseivel, kereskedelmével, csillagászatával, társadalmi, ipari, vallási és tudományos forradalmaival maga a szépség; leképezi az Elveszett Paradicsom hasonlatainak és katalógusainak hatalmas, skálafüggetlen rendjét. A térkép lerajzolja a Kozmosz ókori és újkori modelljét, sőt titokban a Teremtés előtti világot – ahogy Milton Elveszett Paradicsoma is –, így megismerhetjük a Mennyek hegy- és vízrajzát, birodalmi intézményeit, kormányzatát és hadszervezetét; a Pokol államformáját és külpolitikájának irányelveit, a Sátán lélektanát, a Paradicsomkert népességének szociodinamikáját, az emberpár és az angyalok gender-körülményeit, gasztrokultúráját, jövőképét, és ennek az egésznek a viszonyát a barokk angol és a mai magyar nyelv találkozásához.
Mi köze mindennek az életünkhöz?

Mikor? február 10-én 18:00-kor. Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Sándor Júlia - Nagy Péter István: Éhség (Knut Hamsun regénye alapján)

Knut Hamsun, norvég író. Koszorús nemzeti költő és náci-kollaboráns hazaáruló. 30 évesen megírja Éhség című regényét, 60 évesen irodalmi Nobel-díjat kap. 85 évesen nekrológot ír a halott Hitlerről.

1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre. A társadalom jóllakató elismerésére. Művészi identitáskeresése és zaklatott, kiúttalan bolyongása Kristiania utcáin élesen rajzolja meg az alkotás egyszerre felszabadító és kegyetlen mivoltát.

Hamsun önéletrajzi ihletésű pszichológiai regénye és az író időskori alakjának vitatott megítélése egy álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadásban ütközik egymással. Az előadás problémafelvetése – a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége – ugyanakkor túlmutat a hamsuni életmű kontextusán, reflexióra készteti az előadás alkotóit és nézőit is.

Mikor? február 8-án 20:00-kor. Hol? Trafó. Részletek ITT.

Online Japán Filmfesztivál 2022

-

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is online formában rendezi meg a JFF Online Japán Filmfesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, ingyenes nézhetünk meg 20 japán alkotást, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. Az idei kínálatban szerepel többek között Kurosawa Akira A vihar kapujában című klasszikusa, a díjnyertes Awake című kortárs alkotás és Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje.

További részletek és Facebook-esemény ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Holtszezon néven kortárs irodalmi fesztivált szerveznek Veszprémben

A Fesztivál összművészeti esemény, így ott lesz a fellépők között a Platon Karataev, Grecsó Krisztián, Ohnody, Nyáry Krisztián, Bobeck, Vecsei H. Miklós, Cserna Szabó András és még sokan mások.

...
Szórakozás

Hercule Poirot februártól a Níluson nyomoz

Február 17-től vetítik a magyar mozik a Halál a Níluson című Agatha Christie-klasszikusból forgatott krimit, aminek megérkezett az új előzetese.

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

Január utolsó napjaira koncertfilmet és koncertet, könyvbemutatót és kiállítást is gyűjtöttünk programajánlónkban.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.