Zsigó Jenő-bemutató, Átjáróház-premier, Tíz eszkimó [Programajánló]

Zsigó Jenő-bemutató, Átjáróház-premier, Tíz eszkimó [Programajánló]

December második hetében könyvbemutatókat, színházi és filmes premiert, valamint irodalmi kocsmázást is ajánlunk.

ro | 2022. december 08. |

Zsigó Jenő: Vezetőszáron / Könyvbemutató

-
Mikor? December 8-án 17 órakor
Hol? Magvető Caféban

Zsigó Jenő a hazai független roma mozgalom egyik legmeghatározóbb személyisége, az alapítók egyike. Életműve mára csupán néhány megszűnt intézmény (Romano Kher, Magyarországi Roma Parlament, Roma Akadémia, Phralipe, Amaro Drom folyóiratok stb.) országos láthatóságot soha nem kapott archívumaiban, dokumentumaiban ismerhető meg, de személyisége és életműve a mai napig példaértékű az őt követő roma és nem roma értelmiségi és közéleti generációk számára. Életútját és szellemi fejlődését sok részletre kiterjedő visszatekintésében, a Tények és Tanúk sorozatban megjelenő Vezetőszáron című kötetben összegzi. A Neményi Máriával folytatott beszélgetései alapján készült szöveg az életút kronológiája mentén halad a családi indíttatástól a reményekkel, sikerekkel és kudarcokkal teljes szakmai tevékenység bemutatásával napjainkig. Zsigó Jenőt a bemutatón Kerényi György újságíró kérdezi.

Részletek erre>>

Átjáróház

Bemutató: December 8-án

Krisztián (Bárnai Péter) vagány, laza srác, és végre szerzett magának állást: egy hullaház portása lett. És halál szerelmes – volna. De a kiszemelt csaj, Ági (Rujder Vivien) az első találkozásuk után nem sokkal ügyfélként bukkan fel: balesetet követően hozzák a fagyasztóba. Csakhogy a szerelmes szív akkor is harcra kész, ha már nem dobog. Krisztián és Ági – bár egy világ választja el őket – nem nyugszik békében. És szerencsére a hullaház nem olyan csendes hely, mint kívülről látszik: éjszakánként bőven történnek olyan csodák, amelyeknek köszönhetően a fiatalok is újra találkozhatnak. Egyedül talán nem boldogulnának, de a segítségükre van pár jó szándékú és jó humorú tetem. Szükségük is lesz rá: mert a halál nem tréfál, és egy földöntúli hatalmú, az élőkért nem nagyon lelkesedő szellemlény (Kulka János), mindent elkövet, hogy véget vessen a bontakozó románcnak.

A film forgatókönyvét Veres Attila írta - legutóbbi interjúnkban erről is beszélgettünk vele.

T. S. Eliot: Szikföld – Háy János fordításában

-
Mikor? December 10-én 16 órakor
Hol? Kassák Múzeumban

A százéves évforduló alkalmából az Európa Könyvkiadó gondozásában új, különleges kiadásban jelent meg T. S. Eliot Szikföldje, mégpedig Háy János József Attila-díjas szerző fordításában. A Szikföld az európai irodalom egyik huszadik századi mérföldkövének számít. Nagyívű apokaliptikus vers, jelentőségében James Joyce Ulysses című regényéhez hasonlítható. Könyvtárnyi irodalom, megannyi fordítás próbálta már hűen megérteni és követni a szerzői szándékot. Magyarul is több teljes és töredékes változata létezik, többek között Devecseri Gábor, Weöres Sándor, Vas István és Dunajcsik Mátyás tollából. Háy Jánossal a kötet bemutatóján Szeder Kata és Valuska László (Könyves Magazin) beszélget.

Részletek erre>>

Irodalmi kocsmázás Závada Péterrel

-

Mikor? December 11-én 19 órakor
Hol? Mazel Tovban

A Zsidó Művészeti Napok szervezésében megvalósuló irodalmi eseménysorozat következő állomásán Závada Péterrel Oláh Andrea beszélget. A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Természetesen kéznél lesz néhány könyv is, és a szerző talán még fel is olvas egy-egy művéből részletet, hogy ezzel az élménnyel is emlékezetesebb legyen a találkozás. És ha már a zsidónegyed kellős közepén találkozhatunk a művészekkel, megtudhatjuk azt is, számukra mit jelent ez a városrész, van-e kötődésük a kerülethez, és van-e személyes emlékük, vagy családi történetük az egykori gettó falain belüli életről. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek erre>>

Tíz eszkimó - Katona József Színház

Premier: December 17.
Hol? Katona József Színház

December 17-én mutatja be a Katona József Színház Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című darabját. A rendező, Máté Gábor a következőt írta róla: "A mai Budapesten játszódik a történet, az író tudja, kik lesznek a produkció szereplői, az egyszerűség kedvéért a színészek saját keresztnevükön szerepelnek majd, kivéve Szikét, az onkológus professzort és egy Futárt, akinek a nevét nem kell, hogy ismerjük. Szike testvére Ági, valamikori úszóbajnok, felesége Andrea, gyerekeik külföldön élnek. A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata és Béla, azután váratlanul Anna és Bence. Dávid, Szike szolgája pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat." A főbb szerepeket - mások mellett - Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea és Szirtes Ági alakítják.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

A Vezetőszáron Neményi Mária és Zsigó Jenő 2022. február 14. és május 17. között rögzített tizenhat hosszú beszélgetése alapján készült.

...
Hírek

T. S. Eliot múzsájához írott leveleit tették kutathatóvá 60 év után

...
Szórakozás

Grecsó Krisztián és Beck Zoli új videója a nyárba repít

A közös albumuk kizárólag bakeliten jelenik meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Hírek
...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?