Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

Január utolsó napjaira koncertfilmet és koncertet, könyvbemutatót és kiállítást is gyűjtöttünk programajánlónkban.

ro |

Bognár Péter: Hajózni kell, élni nem kell / Könyvbemutató

-
Hol? Magvető Café
Mikor? Január 27., csütörtök, 17.00

A költőként elismert Bognár Péter első regénye bravúros nyelven megírt történet, amelynek elementáris humorában mesteri módon keveredik életöröm és melankólia. (A Hajózni kell, élni nem kell című kötetbe ITT tudtok beleolvasni.) Bognár Péterrel Turi Tímea beszélget a regényről. A könyvből Katona László olvas fel részleteket.

Részletek>>

Queen koncertfilm vetítéssorozat


Hol? Cinema MOM-ban
Mikor? Január 27. és február 1. között

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve a Queen budapesti koncertje volt 1986. július 27-én a Népstadionban. Ez volt az első stadionkoncert Magyarországon, sőt a Vasfüggöny mögött, amelyen a világ élvonalába tartozó rockzenekar lépett fel. A felejthetetlen koncert az együttes utolsó, 1986-os Magic turnéja keretében valósult meg. A koncert rögzítésének idejére gyakorlatilag a teljes magyar filmgyártás leállt, a MAFILM minden létező szakembert és eszközt a helyszínre irányított. A film rendezője Zsombolyai János lett, aki lelkes Queen-rajongóként Mihály György producerrel együtt maximális energiával vetette bele magát a munkába. A film vezető operatőre a több Oscar-díjas film képi világáért felelős Ragályi Elemér volt. A koncertfilmet január 27. és február 1. között minden este vetítik a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban.

Részletek>>

HŐSNŐK: A cseh és a magyar női emancipáció mérföldkövei

-
Hol? Európa Pont
Mikor? Január 28., péntek, 10.00

A Cseh hősnők a Cseh Centrum virtuális online kiállítása 30 fontos cseh nő kortárs illusztrátorok által megálmodott portréját mutatta be. A virtuális kiállítás folytatásaként január 28-án cseh és magyar kutatók bevonásával Hősnők: A cseh-magyar női emancipáció mérföldkövei címmel cseh-magyar nőtörténeti konferencia valósul meg. A konferencia a cseh és a magyar nőtörténetek mérföldköveit és azok sajátosságait taglalja majd 3-3 ismert cseh és magyar nőtörténész és/vagy genderológus részvétele mellett.

Részletek>>

Művészet és pszichoanalízis

-

Hol? Fuga - Budapesti Építészeti Központ
Mikor? Január 28., péntek, 18.00

Kőváry Zoltán pszichológus tart előadást Dosztojevszkijtől az egzisztencializmusig - Szondi Lipót sorsanalízise pszichobiográfiai megközelítésben címmel. Közreműködik: P. Petőcz András színművész. A sorozatot szerkeszti és beszélgetést vezeti: Takács Mónika irodalomtörténész. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján Kőváry Zoltán segítségével felvillantottuk, hányféle módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra - cikkünket ITT olvashatjátok.)

Részletek>>

Késelés Villával: Kertész Imre

-

Hol? Nyitott Műhely
Mikor? Január 28., péntek, 20.00

A 2022-es év első Késelésén Fehér Renátó és Fülöp Barnabás lesznek a vendégek, és Kertész Imréről fognak beszélgetni. A januári est egy kialakulófélben lévő diskurzusnak kíván teret adni, hogy közösen átgondolhassuk: mi az életmű jelentősége? Mi Kertész Imre Nobel-díjának jelentősége? Milyen viszonya van a közoktatásnak Kertészhez, és milyen viszonyának kéne lennie? Mit kezdjünk az idős Kertész rasszista megszólalásaival? Mit kezdjünk a hagyatékkal? Mi a funkciója a Kertész Imre Intézetnek? Mit akar a NER Kertésszel, és mire képes vele egyáltalán? Mit üzen nekünk az életmű ebben az egyre radikalizálódó világban? Az est házigazdái Csete Soma és Vida Kamilla.

Részletek>>

Földről az égbe – Évindító Anima Sound System-nagykoncert

-

Hol? Várkert Bazár
Mikor? Január 30., vasárnap, 19.00

Az Anima Sound System évindító nagykoncertjén nemcsak a zenekar három évtizedének népdalok által inspirált darabjai, de a legismertebb slágereik is szerepet kapnak, sőt, a tervek szerint számos, az Animát tisztelő művészvendég izgalmas részvételével valósul meg, de vallásos népi dalokat és gospeleket - utóbbiakat különleges kórus részvételével - is programba emelnek.

Részletek>>

Ne bántsátok a feketerigót!

-
Hol? Bem Mozi
Mikor? Február 5., szombat, 17.00

Harper Lee klasszikusát tavaly az amerikai olvasók az elmúlt 125 év legjobb könyvének választották. Az 1962-es adaptációban Gregory Peck alakította Atticus Finch-et, a kisvárosi ügyvédet, aki egy nemi erőszakkal vádolt fekete férfit véd egy perben. Korábbi cikkünkben ezt írtuk: "Atticus alakját részben Harper Lee édesapja, Amasa Coleman Lee inspirálta, aki szintén ügyvéd volt, ám a filmrajongók számára feltehetően mindörökké Gregory Peck jelenti majd a főszereplőt. Harper Lee a forgatás idején barátságot kötött a színésszel, és még Peck halála után is tartotta a kapcsolatot a férfi családtagjaival. Gregory Peck egyik unokáját, Harper Peck Voll-t az írónő után nevezték el." A filmet a Bem Mozi vetíti újra.

Részletek>>

Gerhes Gábor: Atlasz - kiállítás

-
Hol? Kiscelli Múzeum
Mikor? Január 21. és április 17. között.

Mit kezdjünk manapság a tudományos megismerés olyan klasszikus eszközeivel, mint az enciklopédia, az atlasz, vagy a lexikon, amikor a tárgyilagos tények egyre kevésbé hatnak a közvéleményre, az érzelmeken, személyes hiten alapuló érvek pedig egyre inkább? Az ATLAS című kiállítás központi eleme Gerhes Gábor azonos című, háromszázhatvannyolc oldalas, képes atlasza, amely egy a tudástárolás hagyományos helyszíneit (múzeum, könyvtár, könyvespolc) idéző, különleges építmény belsejében várja a látogatókat a Kiscelli Múzeum templomterében.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harper Lee egy ritka interjúban elmondta, szerinte hogyan születik az író 

Az Open Culture összegyűjtötte Lee tanácsait is kezdő írók számára.

...
Nagy

„Képzeletünk még a rabságban is szabad marad” – Öt idézet az öt éve elhunyt Kertész Imrétől

Öt évvel ezelőtt, 2016. március 31-én halt meg Kertész Imre, Magyarország első, és eddig egyetlen irodalmi Nobel-díjasa. Halálának évfordulóján leghíresebb művéből, a Sorstalanságból válogattunk idézeteket.

...
Nagy

Freud öröksége: ahol Kosztolányi és Stephen King találkozik

Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján körüljárjuk, hányféle izgalmas módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét