Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

Január utolsó napjaira koncertfilmet és koncertet, könyvbemutatót és kiállítást is gyűjtöttünk programajánlónkban.

ro | 2022. január 27. |

Bognár Péter: Hajózni kell, élni nem kell / Könyvbemutató

-
Hol? Magvető Café
Mikor? Január 27., csütörtök, 17.00

A költőként elismert Bognár Péter első regénye bravúros nyelven megírt történet, amelynek elementáris humorában mesteri módon keveredik életöröm és melankólia. (A Hajózni kell, élni nem kell című kötetbe ITT tudtok beleolvasni.) Bognár Péterrel Turi Tímea beszélget a regényről. A könyvből Katona László olvas fel részleteket.

Részletek>>

Queen koncertfilm vetítéssorozat


Hol? Cinema MOM-ban
Mikor? Január 27. és február 1. között

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve a Queen budapesti koncertje volt 1986. július 27-én a Népstadionban. Ez volt az első stadionkoncert Magyarországon, sőt a Vasfüggöny mögött, amelyen a világ élvonalába tartozó rockzenekar lépett fel. A felejthetetlen koncert az együttes utolsó, 1986-os Magic turnéja keretében valósult meg. A koncert rögzítésének idejére gyakorlatilag a teljes magyar filmgyártás leállt, a MAFILM minden létező szakembert és eszközt a helyszínre irányított. A film rendezője Zsombolyai János lett, aki lelkes Queen-rajongóként Mihály György producerrel együtt maximális energiával vetette bele magát a munkába. A film vezető operatőre a több Oscar-díjas film képi világáért felelős Ragályi Elemér volt. A koncertfilmet január 27. és február 1. között minden este vetítik a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban.

Részletek>>

HŐSNŐK: A cseh és a magyar női emancipáció mérföldkövei

-
Hol? Európa Pont
Mikor? Január 28., péntek, 10.00

A Cseh hősnők a Cseh Centrum virtuális online kiállítása 30 fontos cseh nő kortárs illusztrátorok által megálmodott portréját mutatta be. A virtuális kiállítás folytatásaként január 28-án cseh és magyar kutatók bevonásával Hősnők: A cseh-magyar női emancipáció mérföldkövei címmel cseh-magyar nőtörténeti konferencia valósul meg. A konferencia a cseh és a magyar nőtörténetek mérföldköveit és azok sajátosságait taglalja majd 3-3 ismert cseh és magyar nőtörténész és/vagy genderológus részvétele mellett.

Részletek>>

Művészet és pszichoanalízis

-

Hol? Fuga - Budapesti Építészeti Központ
Mikor? Január 28., péntek, 18.00

Kőváry Zoltán pszichológus tart előadást Dosztojevszkijtől az egzisztencializmusig - Szondi Lipót sorsanalízise pszichobiográfiai megközelítésben címmel. Közreműködik: P. Petőcz András színművész. A sorozatot szerkeszti és beszélgetést vezeti: Takács Mónika irodalomtörténész. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján Kőváry Zoltán segítségével felvillantottuk, hányféle módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra - cikkünket ITT olvashatjátok.)

Részletek>>

Késelés Villával: Kertész Imre

-

Hol? Nyitott Műhely
Mikor? Január 28., péntek, 20.00

A 2022-es év első Késelésén Fehér Renátó és Fülöp Barnabás lesznek a vendégek, és Kertész Imréről fognak beszélgetni. A januári est egy kialakulófélben lévő diskurzusnak kíván teret adni, hogy közösen átgondolhassuk: mi az életmű jelentősége? Mi Kertész Imre Nobel-díjának jelentősége? Milyen viszonya van a közoktatásnak Kertészhez, és milyen viszonyának kéne lennie? Mit kezdjünk az idős Kertész rasszista megszólalásaival? Mit kezdjünk a hagyatékkal? Mi a funkciója a Kertész Imre Intézetnek? Mit akar a NER Kertésszel, és mire képes vele egyáltalán? Mit üzen nekünk az életmű ebben az egyre radikalizálódó világban? Az est házigazdái Csete Soma és Vida Kamilla.

Részletek>>

Földről az égbe – Évindító Anima Sound System-nagykoncert

-

Hol? Várkert Bazár
Mikor? Január 30., vasárnap, 19.00

Az Anima Sound System évindító nagykoncertjén nemcsak a zenekar három évtizedének népdalok által inspirált darabjai, de a legismertebb slágereik is szerepet kapnak, sőt, a tervek szerint számos, az Animát tisztelő művészvendég izgalmas részvételével valósul meg, de vallásos népi dalokat és gospeleket - utóbbiakat különleges kórus részvételével - is programba emelnek.

Részletek>>

Ne bántsátok a feketerigót!

-
Hol? Bem Mozi
Mikor? Február 5., szombat, 17.00

Harper Lee klasszikusát tavaly az amerikai olvasók az elmúlt 125 év legjobb könyvének választották. Az 1962-es adaptációban Gregory Peck alakította Atticus Finch-et, a kisvárosi ügyvédet, aki egy nemi erőszakkal vádolt fekete férfit véd egy perben. Korábbi cikkünkben ezt írtuk: "Atticus alakját részben Harper Lee édesapja, Amasa Coleman Lee inspirálta, aki szintén ügyvéd volt, ám a filmrajongók számára feltehetően mindörökké Gregory Peck jelenti majd a főszereplőt. Harper Lee a forgatás idején barátságot kötött a színésszel, és még Peck halála után is tartotta a kapcsolatot a férfi családtagjaival. Gregory Peck egyik unokáját, Harper Peck Voll-t az írónő után nevezték el." A filmet a Bem Mozi vetíti újra.

Részletek>>

Gerhes Gábor: Atlasz - kiállítás

-
Hol? Kiscelli Múzeum
Mikor? Január 21. és április 17. között.

Mit kezdjünk manapság a tudományos megismerés olyan klasszikus eszközeivel, mint az enciklopédia, az atlasz, vagy a lexikon, amikor a tárgyilagos tények egyre kevésbé hatnak a közvéleményre, az érzelmeken, személyes hiten alapuló érvek pedig egyre inkább? Az ATLAS című kiállítás központi eleme Gerhes Gábor azonos című, háromszázhatvannyolc oldalas, képes atlasza, amely egy a tudástárolás hagyományos helyszíneit (múzeum, könyvtár, könyvespolc) idéző, különleges építmény belsejében várja a látogatókat a Kiscelli Múzeum templomterében.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harper Lee egy ritka interjúban elmondta, szerinte hogyan születik az író 

Az Open Culture összegyűjtötte Lee tanácsait is kezdő írók számára.

...
Nagy

„Képzeletünk még a rabságban is szabad marad” – Öt idézet az öt éve elhunyt Kertész Imrétől

Öt évvel ezelőtt, 2016. március 31-én halt meg Kertész Imre, Magyarország első, és eddig egyetlen irodalmi Nobel-díjasa. Halálának évfordulóján leghíresebb művéből, a Sorstalanságból válogattunk idézeteket.

...
Nagy

Freud öröksége: ahol Kosztolányi és Stephen King találkozik

Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján körüljárjuk, hányféle izgalmas módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

...
Nagy

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Orsós Julianna Mariella Mehr regényét választotta.

...
Kritika

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

Zsigó Jenő a magyarországi cigány mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként évtizedeken át dolgozott a hazai közéletben. Életinterjú-kötetén keresztül egy elkötelezett, soha meg nem alkuvó ember munkásságát ismerjük meg.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Berg Judit kis dínói visszatérnek, Artúr király udvara után most már Reginával kiegészülve a Holdra utaznak. Hogy hogyan kerültek oda és mit láttak ott, az kiderül a gyerekek kedvenc, időutazó őslényeinek legújabb kalandjaiból! Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Orbán Viktornak énekelnek a budai gyerekek, csak a szülők nem tudtak róla

...
Nagy

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

...
Szórakozás

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

...
Szórakozás

Visky András, Cseh Tamás, Bereményi és pöttyös meg csíkos könyvek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Gyerekirodalom

Ebben a múzeumban a kedvenc mesekönyveik lapjain találják magukat a gyerekek

...
Nagy

Megnéznéd a felújított Beatles-dokut? 4 könyvet ajánlunk mellé, amit minden rajongónak olvasni kell

...
Hírek

Ezek a 300 éves levelek elárulják, milyen volt egy fiatal élete Londonban

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Szórakozás

Nézd meg a Márquez Száz év magányából készült sorozat előzetesét!