Pilinszky100, Viharsarok, Rajzolj nekem!, Matisse, Márai [Programajánló]

Ezen a héten igazi nyári programokat ajánlunk: Matisse-kiállítás, film, Művészetek völgye, Márai-est, jótékonyság és egy könnyed balatoni zenés program a kínálatban.

fk |

Tárlatvezetés: Henri Matisse – A gondolatok színe

- A 60 perces tárlatvezetésen az érdeklődők betekintést nyernek a nagy francia mester, Henri Matisse világába. A párizsi Centre Pompidou – Musée national d’art moderne remekműveire épülő kiállítás a művész életművének meghatározó szakaszaira helyezi a hangsúlyt. A tárlatvezetés során időrendben ismerkedhetnek meg a látogatók Matisse közel hatvan évet felölelő munkásságával.

A tárlatvezetés díja 1.500,- Ft/fő, amely a belépődíjon felül fizetendő. A tárlatvezetésen maximum 15 látogató vehet részt.

Mikor? Július 22. 16: 30 Hol? Szépművészeti Múzeum. Facebook-esemény ITT.

FILM: Viharsarok / Sturmland

-

A PITCH_IT@Berlinale nemzetközi workshop keretében vetítik le Császi Ádám Viharsarok című, német-magyar koprodukcióban készült filmjét. A vetítés után a rendezővel lesz beszélgetés.

A filmről:

Szabi elszúrta a dolgot. A tehetséges fiatal focistát egy fontos meccsen kiállították, és óriási csalódást okozott az edzőjének, egy első osztályú csapat megfigyelőjének és csapattársának Bernardnak, aki a legjobb barátja is.

Szabi lelép, visszamegy Magyarországra, ahol egy romos házat örökölt a nagyszüleitől. Teljesen egyedül a semmi közepén úgy dönt, abbahagyja a focit – és inkább elkezd élni. A faluban az emberek gyanakodva figyelik a magányos fiút, aztán Szabi hamarosan megismerkedik Áronnal, aki segít neki megjavítani a lukas tetőt. Egy éjszakai motorozást követően a két fiú testileg is közel kerül egymáshoz. Ez mindkettejük számára szokatlan helyzet, de átadják magukat az érzéseiknek. Szabi nem törődik vele, hogy Németországban visszavárják, Áron pedig ellenáll homofób barátainak. De amikor hirtelen felbukkan Bernard, aki mindig is szerelmes volt Szabiba, a helyzet végzetesen összekuszálódik.

A főbb szerepekben: Sütő András, Varga Ádám, Sebastian Urzendowsky, Börcsök Enikő
Nyelv: német, magyar és angol nyelven, angol felirattal

Mikor? Július 21. 18:00 Hol? Goethe Intézet. Facebook-esemény ITT.

PILINSZKY100 // Művészetek Völgye 2022 // SZÍNHÁZ SZÍNPAD

-

Pilinszky János a 20. századi magyar lírai költészet egyik legtitokzatosabb alakja. Szikár verseiben meghökkentő egyszerűséggel ragadja meg az élet legdrámaibb pillanatait. Kegyetlen őszinteséggel megfogalmazott, lelkileg lecsupaszított, vallomásos, végletes pillanatokat megragadó sorai az Istent, a végső értelmet keresik minden idegszállal, miközben valamiféle angyali és gyermeki tisztaság áraszt el mindent. Az életmű bemutatása lehetetlen, de egy-egy mozaikrészlet talán közelebb visz hozzá. 

Fellépők:
Oberfrank Pál Jászai Marid-díjas, Érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója
Pásztor Márk színművész

Mikor? 2022. július 23-án 15 órakor és 18.30-kor. Hol? Művészetek Völgye. Facebook-esemény ITT.

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]
„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt, 1921. november 27-én született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. A most kiadott könyv, amelyben a még életében publikált részletek és még számos töredék, szövegváltozat és jegyzet olvasható, rendkívül izgalmas adalék a Pilinszky-életműhöz.

Tovább olvasok

Márai-estek - „Különösen a teniszt szerettem..."– Márai Sándor és a sport

-

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség a szerzőről. Az előadások vetített képekkel, dokumentumokkal és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kíséretével segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

Az életnek szinte nincs olyan területe, amiről Márai ne írt volna. Ebben a nyáresti irodalmi összeállításban az írótól a megszokott szókimondó, vitára ingerlő vélemények mellett az öncélú rekordokat hajszoló és a kiváló emberi tulajdonságokkal rendelkező sportolók is megjelennek. A futball, a kerékpározás, a golf mellett feltűnik a tenisz, a repülés, a birkózás, sőt az agyaggalamb lövészet is. Választ kapunk arra is, mire gondolt, amikor azt mondta: „A sport ártalmas az egészségre és hülyít.”

Közreműködnek:

Mészáros Tibor történész
Hirtling István színművész
Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész

Mikor? Július 25. 19:00 Hol? Várkert Bazár. Facebook-esemény ITT.

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről
10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről
Tovább olvasok

Művészliget Básti Julival és Dés Lászlóval

-

Könnyed nyáresti zenés program Básti Juli és Dés László közreműködésével, valamint az Alkotóházban éppen ebben az időszakban alkotó neves művészekkel a Ház múltjáról, érdekes történetekkel, izgalmas kulisszatitkokkal.

Az est moderátora: Kelecsényi László György Balázs Béla-díjas magyar író, filmtörténész

Kapcsolódó program: Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből című kiállítás

Mikor? Július 22. 20:00 Hol? Szigligeti Alkotóház. Facebook-esemény ITT.

Szigliget, az írók edzőtábora – Írók a Balatonon
Szigliget, az írók edzőtábora – Írók a Balatonon

Sok balatoni településnek van irodalmi kötődése – elég csak Balatonfüredet, Siófokot, Balatonföldvárat vagy Balatonszárszót említeni –, de a legtöbb írónk, költőnk számára a legintenzívebb élmények Szigligethez kötődtek. Az Esterházy-kastély, amely 1952 óta működik alkotóházként, rengeteg fontos mű és kapcsolat születésének színtere volt, nem is beszélve az anekdotákról, amelyek fennmaradtak a szigligeti nyarakról. A Kádár-korszak legfontosabb írói – köztük Örkény István, Nemes Nagy Ágnes, Fekete István, Weöres Sándor, Szabó Magda, Kertész Imre, Pilinszky János és Juhász Ferenc – jártak ide pihenni, játszani, egymást ugratni, és persze írni.

Tovább olvasok

Rajzolj nekem! - az Ördögkatlan Fesztiválon

- A 2016-ban létrejött Rajzolj nekem! jótékonysági esemény Budapesten kívül is megrendezésre kerül, idén ismét az Ördögkatlan Fesztivál keretén belül, a Pécsi Pagony szervezésében.

A fesztiválra látogatók egyedi illusztrációt kérhetnek kedvenc pagonyos illusztrátoraitoktól, így segítve a Katlan-falvak könyvtárait, iskoláit. 2022. augusztus 5-én, pénteken 10.00-12.00 óráig Agócs Írisz, Dániel András és Mayer Tamás várja az érdeklődőket a nagyharsányi Narancsligetben található Pagony gyermekudvarban.

Ajánlott támogatás: A5 méretű grafika: 8500 Ft

Facebook-esemény ITT.

Így néz ki Agócs Írisz dolgozószobája

Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást - mondta interjúnkban Agócs Írisz, akinek az első önálló kötete a Kicsi, nagy volt, nevéhez köthető a Mesék Barnabásnak című sorozat is, közben pedig olyan írók műveit illusztrálja, mint Lackfi János vagy Berg Judit. Agócs Írisz egy régi présházból átalakított stúdióban dolgozik, most pedig megmutatjuk az íróasztalát, ahol a könyvek születnek. Agócs Írisz dolgozószobáját Valuska Gábor fotózta. (Tárgyalás-sorozatunk korábbi darabjait ITT tudjátok végignézni!)

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

...
Szórakozás

Rossz versek, Kortárs magyar Balaton, Bánkitó [PROGRAMAJÁNLÓ]

Koncertet, fesztivált és balatoni programokat is ajánlunk ezen a héten. 

...
Szórakozás

Nézd meg ingyen az Anna Karenina nyolcrészes filmváltozatát!

Ingyenesen elérhetővé tették az interneten a Lev Tolsztoj Anna Kareninájából készült nagyszabású adaptációt. A nyolcrészes feldolgozást Karen Shakhnazarov rendezte. Az Anna Karenina - Vronszkij története című 2017-es filmet most a Mosfilm Youtube-csatornáján tették közzé.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

Szerzőink

...
Benedek Márton

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált