Feminista westernt forgat Pálfi György és Tarr Béla

Feminista westernt forgat Pálfi György és Tarr Béla

ro |

Tarr Béla és Pálfi György közösen készítenek sorozatot Fata Morgana címen az AMC Networknek – írja a Varietyre hivatkozva a Telex. Tarr a producere, Pálfi pedig a rendezője lesz a feminista westernként hivatkozott sorozatnak, amelynek rövid leírása alapján arra lehet következtetni, hogy minden bizonnyal a tanyavilág legendás figurájának, a Fődi Viktóriaként (más források szerint: Földi Piroskaként) született, de Pipás Pistaként ismert asszonybetyár történetéből és más alföldi legendákból mixelték össze a forgatókönyvét. A sztoriról annyit lehet egyelőre tudni, hogy egy Viktória nevű nő külsejét elváltoztatva, pipás férfinak öltözve gyilkolászásba kezd, elnyomott asszonyok férjeit vadássza le a magyar vidéken. „Közép-Európa valós legendáin alapuló, lebilincselő thriller, amely mélyebb témákat is mer feszegetni” – mondta a sorozattervről Harmi Gábor, a készíttető Queenside Pictures munkatársa.

Veszelka Attila
Pipás Pista, az átokházi tanyavilág hóhéra
Bába, 2006, 150 oldal
-

Pipás Pista életéről néhány éve Veszelka Attila írt könyvet: történetének helyszíne Átokháza (a mai Ásotthalom), amelynek környékén az örökké pipázó Rieger Pál, becenevén Pipás Pista tanyáról-tanyára járt, szállást kért, cserébe segített a ház körül, betegségeket gyógyított. A harmincas évek elején viszont névtelen feljelentés érkezett a szegedi ügyészségre arról, hogy az Átokházán és környékén történt sok titokzatos öngyilkosság nem mind öngyilkosság, hanem gyilkosság, melyeket Pipás Pista családi megrendelésre a „tanyavilág ítéletvégrehajtójaként” követett el. Veszelka Attila levéltári források, tanúkihallgatási, tárgyalási jegyzőkönyvek, feljegyzések, orvosi, elmeorvosi vélemények, boncolási jegyzőkönyvek közzétételével, korabeli újságcikkek felhasználásával, valamint interjúk alapján írta meg „dokumentumregényét” a fordulatokban gazdag, híres-hírhedt ügyről.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Boszorkányok, betyárok, szerelmesek - 5 kortárs regény, melyek főhőse: Szeged

...
Nagy

Cserna-Szabó András: 3 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál Rózsa Sándorról

...
Általános cikkek

Rózsa Sándor mötálra brutálisan gyilkol

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?