Feminista westernt forgat Pálfi György és Tarr Béla

Feminista westernt forgat Pálfi György és Tarr Béla

ro |

Tarr Béla és Pálfi György közösen készítenek sorozatot Fata Morgana címen az AMC Networknek – írja a Varietyre hivatkozva a Telex. Tarr a producere, Pálfi pedig a rendezője lesz a feminista westernként hivatkozott sorozatnak, amelynek rövid leírása alapján arra lehet következtetni, hogy minden bizonnyal a tanyavilág legendás figurájának, a Fődi Viktóriaként (más források szerint: Földi Piroskaként) született, de Pipás Pistaként ismert asszonybetyár történetéből és más alföldi legendákból mixelték össze a forgatókönyvét. A sztoriról annyit lehet egyelőre tudni, hogy egy Viktória nevű nő külsejét elváltoztatva, pipás férfinak öltözve gyilkolászásba kezd, elnyomott asszonyok férjeit vadássza le a magyar vidéken. „Közép-Európa valós legendáin alapuló, lebilincselő thriller, amely mélyebb témákat is mer feszegetni” – mondta a sorozattervről Harmi Gábor, a készíttető Queenside Pictures munkatársa.

Veszelka Attila
Pipás Pista, az átokházi tanyavilág hóhéra
Bába, 2006, 150 oldal
-

Pipás Pista életéről néhány éve Veszelka Attila írt könyvet: történetének helyszíne Átokháza (a mai Ásotthalom), amelynek környékén az örökké pipázó Rieger Pál, becenevén Pipás Pista tanyáról-tanyára járt, szállást kért, cserébe segített a ház körül, betegségeket gyógyított. A harmincas évek elején viszont névtelen feljelentés érkezett a szegedi ügyészségre arról, hogy az Átokházán és környékén történt sok titokzatos öngyilkosság nem mind öngyilkosság, hanem gyilkosság, melyeket Pipás Pista családi megrendelésre a „tanyavilág ítéletvégrehajtójaként” követett el. Veszelka Attila levéltári források, tanúkihallgatási, tárgyalási jegyzőkönyvek, feljegyzések, orvosi, elmeorvosi vélemények, boncolási jegyzőkönyvek közzétételével, korabeli újságcikkek felhasználásával, valamint interjúk alapján írta meg „dokumentumregényét” a fordulatokban gazdag, híres-hírhedt ügyről.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Boszorkányok, betyárok, szerelmesek - 5 kortárs regény, melyek főhőse: Szeged

...
Nagy

Cserna-Szabó András: 3 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál Rózsa Sándorról

...
Általános cikkek

Rózsa Sándor mötálra brutálisan gyilkol

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

Stanley Tucci olyan filmekben szerepelt, mint Az ördög Pradát visel, a Spotlight – Egy nyomozás részletei vagy a Julie és JuliaKét nő, egy recept, legutóbb – egészen pontosan szeptember elején – viszont a CNN-en futó utazós gasztronómiai műsorával (Stanley Tucci: Searching for Italy) nyert Emmyt. Nagyjából ekkor jelent meg magyarul Életem az ételeken át című gasztróba mártott önéletrajza, ami az ősz egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

...
Nagy

Ady Endre ma is mindennapi beszédtéma Nagyváradon

A PIM januárban megnyitotta az Ady Endre Emlékmúzeumot a költő egykori budapesti lakásában, ahol beszélgetéssorozat indult Ady életéről. A legutóbbi eseményen az író köré épült nagyváradi kultusz került fókuszba, ami máig rendkívül élő, és mindennapi beszédtéma a városban.

A hét könyve
Kritika
Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

Hírek
...
Hírek

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

...
Nagy

Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

...
Hírek

Meghalt Hilary Mantel, a brit történelmi regény nagyasszonya

...
Nagy

Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Hírek

Mesterházi Mónika versfordítása másokat is megihletett

...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

...
Hírek

Összművészeti projekt szerveződik Mányoki Endre tiszteletére

...
Beleolvasó

Rubin Eszternél az ízek emlékeket és történeteket is hordoznak

...
Hírek

Novemberben magyarul is érkezik Richard Osman sikerregényeinek folytatása

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó