Nádas, Dívák, Frankenstein [PROGRAMAJÁNLÓ]

Egy különleges kocertet, filmvetítéseket, színházi előadásokat, egy családi irodalmi estet és egy nagy Frankenstein-beszélgetést is ajánlunk ezen a héten. 

fk |

Hiány két hang közt – Haydn, Nádas és az Esterházyak

-

Most online visszanézhető Nádas Péter és a Budapest Sound Collective zenekar különleges hangulatú, az író 80. születésnapja alkalmából rendezett koncertje. „Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget az este maga az író olvasta fel két zenemű között. Nádas Péter, a magyar és kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározób egyénisége idén októberben lett 80 éves. Ez alkalomból a szerző élete inspirálta Nádas Péter Budapestje eseménysorozat részeként valósult meg a Budapest Sound Collective koncertje, Nádas Péter közreműködésével „Hiány két hang között - Haydn, Nádas és az Esterházyak“ címmel, amely november 17-20 között visszanézhető felvételről, online.

Facebook-esemény ITT. 

"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]
"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]

Nyolcvan éve született Nádas Péter, az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek és a Világló részletek írója. Első publikált műve egy elbeszélés volt, születésnapján pedig az Arcanum segítségével ennek korabeli fogadtatásának néztünk utána.

Tovább olvasok

Orlando

-

Virginia Woolf azonos című regénye alapján a darabot írta: Hirsch Máté, Fodor Orsolya és Bódi Zsófia

“Ami a lányt illeti, mi sem tudjuk pontosan, ki lehetett. Lehetett udvarhölgy, vagy akár valami cselédlány. Orlando ízlése tág volt; nemcsak a kerti virágokat szerette; a mezei virágok, sőt az útszéliek is vonzották.” December 1-én 17 órától Bem Moziban újra levetítésre kerül az ESZME-Freeszfe Orlando című előadásának filmváltozata. Az előadás 2021. május 21-én került rögzítésre a Kincsem Palotában, egy összpróba keretében. A produkció Virginia Woolf regényéből készült, formája: térspecifikus előadás, amelyet egy snittben rögzítettünk. Helyszíne a belváros szívében, magántulajdonban lévő Kincsem-palota, ahol a nézők végig követhetik Orlando történetét. Egy-egy szobában, történetének és személyiségének egy-egy töredékével ismerkedhetnek meg. A filmváltozat a 2021-es eszínház Fesztiválon a Legjobb Látványtervezés díját nyerte el.

Facebook-esemény ITT. 

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről
10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az Orlando, A világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Tovább olvasok

Dívák / vetítés + beszélgetés a Gólyában

-

A Dokreál filmklubban november 21-én, hétfőn a Dívák című magyar dokumentumfilmet vetítik, amely külföldön a Szarajevói Fimfesztiválon, itthon pedig a Verzión mutatkozott be. Kőrösi Máté közönségkedvenc dokumentumfilmje három értettségiző lány Szani, Tina és Emese és a róluk diplomafilmet forgató rendező története a felnövésről, identitáskeresésről és a nehéz családi körülményekről, valamint részben érintve vannak a különböző függősegek is, legyen ez alkohol vagy akár a munka. A filmvetítés utáni beszélgetést ezért a Száraz November kapcsán a függőségekre is kiterjesztik, a film rendezőjével, szakértőkkel és érintettekkel beszélgetnek majd.

Facebook-esemény ITT. 

Péterfy-Novák Éva: EGYASSZONY / előadja: Tenki Réka

-

Tenki Réka szereplésével 2015. október 21-én mutatta be az Orlai Produkció a Fügével közösen az Egyasszony című előadást. A darab a nagysikerű Péterfy-Novák Éva által írt blogból, majd a nemrég megjelent könyvből jött létre, amelyet Tasnádi István alkalmazott színpadra. Az előadást Paczolay Béla rendezte.

Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól azt a diagnózist kapta, hogy kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig színházi előadás. Mácsai Pál a könyvről ezt nyilatkozta: „Minden élet impozáns, ha őszintén mesélik el. Ez a könyv hű tükre a valóságnak. Se letenni, se elfelejteni nem lehet." Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Facebook-esemény ITT. 

Péterfy-Novák Éva: A mi társadalmunkban nincs kultúrája a gyásznak
Tovább olvasok

Családban marad - Kemény Istvánnal és Kemény Zsófival

-

A sorozatban olyan családtagok ülnek egymás mellé, akik valamilyen módon kapcsolódnak az irodalomhoz. Beszélgetnek könyvekről, családi kapcsolatokról, a minket körülvevő világról és mindarról, ami színesebbé, jobbá teheti a mindennapokat.

Moderál: Szekeres Niki

Facebook-esemény ITT. 

A nagy Frankenstein Hadik Brunch

-

Ott Anna vendégei: Péter Ágnes és Sárközy Bence

Különleges könyvbemutató, amelyen három újdonságot mutatnak be. Péter Ágnes új fordításában jelenik meg Mary Shelley klasszikusa, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz. A másik két kötet pedig a mű 225 éve született írójának életével ismerteti meg az olvasókat. Anne Eekhout Mary című romantikus gótikus regénye az alkotás és a fantázia mindent elsöprő erejét hirdeti. Péter Ágnes A függetlenség ára című munkájában nagyszabású élet- és pályarajzot közöl az első feminista programnyilatkozat filozófus-írójáról, Mary Wollstonecraftról, és Mary Wollstonecraft Shelley-ről, a legismertebb modern mítosz írójáról.

Facebook-esemény ITT. 

Németországban tényleg létezik egy Frankenstein-kastély, ahol egy őrült tudós lakott

Tudott-e Mary Shelley a 17. századi német alkimistáról, Johann Konrad Dipple von Frankensteinről, aki megszállottan kereste a halhatatlanság titkát, és a pletykák szerint hátborzongató kísérleteket végzett a temetőből származó holttesteken? 

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádas regénye első lett a német SWR irodalmi sikerlistáján

Novemberben a német Südwestrundfunk (SWR) irodalmi sikerlistájának első helyén Nádas Péter regénye, a Rowohlt Verlag gondozásában megjelent Rémtörténetek (Schauergeschichten, Heinrich Eisterer fordítása) áll.

...
Hírek

Németországban tényleg létezik egy Frankenstein-kastély, ahol egy őrült tudós lakott

Tudott-e Mary Shelley a 17. századi német alkimistáról, Johann Konrad Dipple von Frankensteinről, aki megszállottan kereste a halhatatlanság titkát, és a pletykák szerint hátborzongató kísérleteket végzett a temetőből származó holttesteken? 

...
Hírek

Hallgasd meg Tenki Réka felolvasásában az Egyasszonyt!

A koronavírus-járvány miatt a színházak bezártak, ez viszont nem jelenti azt, hogy a színészek tétlenkednének. Sokan például felolvasással segítik az online oktatást, van, aki mesét olvas gyerekeknek, más pedig komplett könyveket. Tenki Réka például az Egyasszonyt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember