A Művészetek Fesztiválján várják a kicsiket és a nagyokat Szekszárdon

A Művészetek Fesztiválján várják a kicsiket és a nagyokat Szekszárdon

Szeptember 9. és 11. között. a művészeteké lesz a főszerep Szekszárdon, méghozzá rengeteg izgalmas műsor és foglalkozás kíséretében. 

Könyves Magazin |

Szeretettel várják az érdeklődőket a Babits Mihály Kulturális Központba. A programok ingyenesek.

A teljes program:

SZEPTEMBER 9. (péntek)

MOZI ELŐTÉR:

9:00 A Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás péntektől vasárnapig egész nap megtekinthető a mozi előterében.

Megyeri János keze munkájának köszönhetően most Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati, Mikkamakka és Nagy Zoárd is megelevenedik a szekszárdi Művészetek fesztiválján.

SZÍNHÁZTEREM:

17:00 Kaláka koncert*

20:00 Másnap – Beck és Szűcs

A haza alternatív zene kiemelkedő alakjai, Beck Zoli és Szűcs Krisztián zenés műsora, amelyben Cseh Tamás és Csengey Dénes a ’80-as években a fióknak készült dalait dolgozták fel Csengey Balázs segítségével.

NAGY CSATÁR:

15:00 Simon Márton – rendhagyó irodalomóra

Simon Márton, a népszerű költő, slammer, aki zenei programszervezőként és szövegíróként is dolgozik, ezúttal rendhagyó irodalomórával jelentkezik a szekszárdi Művészetek fesztiválján.

17:00 Sántakutya – beszélgetések

Izgalmas történetek a tolnai dombok öleléséből: a program keretei között a fesztivál minden napján egy órát a helyi igaz történetek bemutatására fordítunk. A beszélgetéseket vezeti: Szabó Dominika.

18:00 Nyáry Krisztián előadása

Az író éppen 10 éve kezdte el barátainak publikálni a Facebookon azt a magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűd sorozatát, amelyből később Így szerettek ők címmel két kötet is született. Szekszárdi műsorában Tolna megye fontos íróit is megidézi.

20:00 Filmvetítés: Trezor (rend.: Bergendy Péter) - magyar történelmi film, thriller

MŰVÉSZETEK HÁZA

18:30 Tóth Viktor jazzkoncert

Tóth Viktor, a többszörösen év jazz zenésze díjjal kitüntetett szaxofonművész, zeneszerző formabontó koncertje.

 

SZEPTEMBER 10. (szombat)

MOZI ELŐTÉR:

9:00 A Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás péntektől vasárnapig egész nap megtekinthető a mozi előterében.

RENDEZVÉNYTEREM:

17:30 Fűszeres Zenekar

A zenekar 2015-ben alakult Dombóváron. A muzsika szeretete élteti a formációt, amely főleg saját instrumentális darabokat ad elő.

20:00 Grecsó-Hrutka koncert

A Libikókára keresztelt koncert/színházi estükön Grecsó Krisztián író és Hrutka Róbert zenész megrázó, felemelő és könnyed családi történetekkel szólítják meg egymást és a nézőket, a családi asztal hangulatát idézve meg.

NAGY CSATÁR:

10:00 Simon Márton – rendhagyó irodalomóra

11:00 Nyáry Krisztián előadása

17:00 Sántakutya – beszélgetések

19:30 Filmvetítés: Örök mozi

Tóth János operatőr-rendező örök érvényű rövidfilm összeállítása 1982-ből.

MŰVÉSZETEK HÁZA:

19:00 Adorjáni Bálint: Capa-est

A fotóriporter személyes és szakmai életéről szóló felolvasó-színházi est keretein belül Adorjáni Bálint színész ad elő szövegrészleteket a Capa által és a róla írt könyvekből.

Mindezt Szőke Barna és Boros Levente, a The Qualitons együttes tagjai színesítik az általuk írt és előadott zenei betétekkel.

 

SZEPTEMBER 11. (vasárnap)

MOZI ELŐTÉR:

9:00 A Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás péntektől vasárnapig egész nap megtekinthető a mozi előterében.

MOZI:

11:00 Négyszögletű Kerek Erdő filmvetítés

SZÍNHÁZTEREM:

18:00 Variadance: János Vitéz*

Előzenés táncköltemény két felvonásban.

RENDEZVÉNYTEREM:

10:00 Kárikittyom

Talponjáró, Messzelátó és Hangvarázsló előadásában rendkívül szórakoztató módon keverednek a magyar népmesei elemek a modern kor mindennapi használati eszközeivel.

19:30 Kollár-Klemencz Trió

A Kollár-Klemencz Kamara Trió személyes, intim hangvételű akusztikus koncertje, amelyet alapjaiban határoz meg a természet szeretete.

NAGY CSATÁR:

17:00 Sántakutya – beszélgetések

MŰVÉSZETEK HÁZA:

16:00 Rubányi Anita és a Szekszárdi Gitárkvartett: Babits-Est

Rubányi Anita és a Szekszárdi Gitárkvartett először 2010. november 26-án tartotta közös Babits-estjüket. A költő születésnapjának tiszteletére alkották meg azt a 10 verset és 10 zeneszámot tartalmazó műsort, amelyben minden egyes Babits költeményt a gitárkvartett egy-egy saját szerzeménye követ.

18:00 Sohonyai Attila felolvasó estje

Egy este, ahol a költő beszél versekről, azok keletkezéséről és mondanivalójáról. Nem hétköznapi formában, mégis a hétköznapokról.

PROMÉTHEUSZ PARK*:

10:00 Amatőr zenekarok versenye. Tolnaiak színpadra fel!

*Esőhelyszín Babits rendezvényterem

*A KALÁKA és a VARIDANCE - JÁNOS VITÉZ előadásokra REGISZTRÁCIÓ szükséges, amelyet az alábbiak szerint lehet megtenni: A regisztrációs jegyeket minden nap 14:00-20:00 óra között lehet igényelni a +36 74 529 619-es telefonszámon, vagy a Babits Mihály Kulturális Központ jegypénztárában, melyeket az előadás kezdete előtt legkésőbb 30 perccel kell átvenni.

A Facebook-eseményt itt találod

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Rényi Ádám írásaiból készül színházi előadás

A hosszú élet titka - Túlélési gyakorlatok tizennyolc képben című előadást januárban mutatja be a 6SZÍN.

...
Szórakozás

Latin-amerikai filmnapok, Visky András, olasz könyvillusztrátorok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Fotósorozat az anyasággal járó lelki változásokról, izgalmas latin-amerikai filmek, Visky András-könyvbemutató, zenés irodalmi performansz és Nemes Nagy Ágnes-est a heti programajánlónkban.

...
Szórakozás

Látványosnak és megrendítőnek ígérkezik az új Remarque-adaptáció

Megérkezett az első előzetese a Nyugaton a helyzet változatlan című filmnek, amely Erich Maria Remarque azonos című, háborúellenes klasszikusát dolgozza fel.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!