Így ünnepeld a magyar költészet napját [PROGRAMAJÁNLÓ]

Április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, amely egyben József Attila születésnapja is. A könyvkiadók, színházak és kulturális intézmények az idén különösen sok programmal készülnek, ezért összegyűjtöttük nektek, milyen könyvbemutatók és költészeti estek közül lehet válogatni.

fk |

A magyar költészet napja a Vígszínházban

-

Április 10-én rendezi meg a költészeti napi eseményét a Vígszínház. Az ünnepi műsorban a társulat 15 verssel emlékezik meg a 100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnesről, a huszadik századi magyar irodalom egyik legfontosabb alakjáról. Rajta kívül többek között József Attila, Pilinszky János, Ady Endre, Radnóti Miklós, Lackfi János, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Petri György és Petőfi Sándor műveit adják elő a társulat tagjai. A költészet napi műsor rendezője Hegedűs D. Géza.

Részletek ITT.

„A költészet öröm, de az örömöt meg kell tanulni” [Nemes Nagy Ágnes 100]
„A költészet öröm, de az örömöt meg kell tanulni” [Nemes Nagy Ágnes 100]

Izgalmas videó készült Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójára a Jelenkor Kiadó és a Könyves Magazin együttműködésében. A #nemesnagy100 – „érzelemmel telített tárgyak” című centenáriumi filmben Ferencz Győző, Kustos Júlia, Lator László és Závada Péter mesél Nemes Nagy Ágnesről és költészetéről. Szóba kerül többek közt, hogy mennyire tudatos nyilatkozó volt, hogy a szigorúsága mellett milyen jó humora volt, ahogy az is, hogy a tárgyias költészetében miként volt jelen a személyesség.

Tovább olvasok

Versmaraton

Április 11-én, a költészet napján rendezik meg a Versmaratont, amelyen hatvanegy költő tizenkét órán át olvassa fel verseit Budapesten, a Márványteremben. Az idén a már megszokott módon, ismét tizenkét órán át olvassák fel a szerzők Az év versei 2022 antológiában megjelent verseiket. A helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, és minden órában egy-egy, a békéről szóló, közvetlenül a Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán. Az antológiát Zsille Gábor költő, műfordító szerkesztette. A programra a belépés ingyenes, a megnyitó 9 óra 45 perckor kezdődik, a költőkkel a beszélgetés és felolvasás után is bárki találkozhat a Pollack Mihály téri épületben.

Posztolj verset az utcára!

A szokásokhoz híven idén is meghirdették a POSZTOLJ VERSET AZ UTCÁRA!-eseményt, amelynek lényege, hogy elárasszuk az utcákat versekkel. A megmozdulás során bárki posztolhat verset a költészet napi akció keretében, a lényeg, hogy rakjuk tele a hirdetőoszlopokat, valódi üzenőfalakat, járdákat, és minden legálisan posztolható felületet versekkel. A képeket, feltöltéseket idén is várják majd a nagy közös térképre a https://www.posztoljverset.hu-ra! Az akció április 11-én, hétfőn 07:00-kor indul!

Részletek ITT.

"egy paleolit távirat" / Kerekasztal-beszélgetés Nemes Nagy Ágnes műveiről

-

A beszélgetés résztvevői:
Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus,
Kiss Noémi író, kritikus,
Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész
A beszélgetés moderátora:
Fodor Péter, az Alföld folyóirat szerkesztője
Közreműködik: Varga Klári, a Csokonai Színház Jászai-díjas színművésze 

Mikor? április 11. 17:00 Hol? Méliusz Juhász Péter Könyvtár. Facebook-esemény ITT.

Költészet napja / Fekete Vince és Fehér Renátó kötetének bemutatója

-

Az Időmérték sorozat két új kötetével ünnepli a Magvető a költészet napját. A szerzőkkel, Fekete Vincével és Fehér Renátóval Szegő János beszélget.

Mikor? április 11. 17:00 Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Mire jó a vers? Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián költészetnapi estje

-

A költészet napja az irodalom egyik legnagyobb ünnepe. Nyáry Krisztián és Kiss Judit Ágnes estje méltó megünneplése ennek a jeles napnak. Jegyár: 1000 Ft

Mikor? április 11. 19:00 Hol? K11 Művészeti és Kulturális Központ. Facebook-esemény ITT.

Teszteljük a gravitációt – Szabó T. Anna költő és Dés András ütőhangszeres zenész estje

-

A költészet napjára harmincéves írói pályája állomásaiból válogat a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Szabó T. Anna. Az ünnep alkalmából a verset állítja a középpontba. Élete lassan ötven évében ez lesz az első alkalom, hogy visszatekint az eddigi munkáira, időrendben lépkedve végig tíz verseskötetén.

Mikor? április 9. 17:00 Hol? MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. Facebook-esemény ITT.

A Magyar Költészet Napja alkalmából – Simon Márton és Háló Gergő estje

-

Simon Márton és Háló Gergő közös estje különleges fúzió, a szövegeket élőzene kíséri. Simon Márton költő, slammer, az utóbbi tíz évben négy verseskötete jelent meg. Legújabb könyve szeptemberben jelent meg - bár ezen az estén minden kötetéből hallhatunk majd verseket. Háló Gergőt több zenei formáció oszlopos tagjaként ismerjük (Meteo, Mongooz and the Magnet, The Night of the Vampire), ahol különböző hangszereken - dobosként, billentyűsként - és producerként is feltűnik.

Jegyár elővételben 2500 Ft, a koncert napján 3000 Ft

Mikor? április 11. 19:00 Hol? Esernyős. Facebook-esemény ITT.

Simon Márton: Versek nélkül maradnának a puszta, megközelíthetetlen tények

2021 decemberében ötödik alkalommal rendezték meg a TEDxLibertyBridgeWoment, Aki lép, Aki nem szlogennel a budapesti Katona József Színházban. Simon Márton költő a vers érvényességéről beszélt, és arról, hogy mit jelent költőnek lenni a 21. században.

Tovább olvasok

A magyar költészet napja az Örkény Színházban

Közös énekléssel, illetve a VII. kerület fontosabb közösségi helyeit érintő verskommandóval ünnepli a magyar költészet napját az Örkény István Színház.  Április 11-én hétfőn, délelőtt 10 és délután 16 óra között a legfontosabb erzsébetvárosi találkozóhelyekre – hivatalokba, irodaépületekbe, éttermekbe, kávéházakba és boltokba ­­– látogat el a verskommandó: az Örkény társulatának színművészei kedvenc magyar költeményeiket szavalják el ezeken a helyeken. Délután 14 órától az Örkény Színház a Madách térre várja az érdeklődőket, ahol több mint ezer diák közreműködésével József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című megzenésített versét éneklik el közösen, a zeneszerző, Radványi Balázs, illetve Mácsai Pál és a társulat tagjainak kíséretében. Az eseményen a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, a Madách Imre Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, illetve az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium diákjai vesznek részt.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Kiterjesztett jelen, Szabó T. Anna, Budapest Ritmo, Költészet napja [Programajánló]

Szabó T. Anna, Dés András, Tarr Béla, Fehér Renátó és még sokan mások az e heti programajánlónkban. 

...
Hírek

Simon Márton: Versek nélkül maradnának a puszta, megközelíthetetlen tények

2021 decemberében ötödik alkalommal rendezték meg a TEDxLibertyBridgeWoment, Aki lép, Aki nem szlogennel a budapesti Katona József Színházban. Simon Márton költő a vers érvényességéről beszélt, és arról, hogy mit jelent költőnek lenni a 21. században.

...
Nagy

Versterápia: „harmattá vált bennem a gond és teher”

A mai Versterápiában József Attila Megfáradt ember című versét ajánljuk.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.